لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۳۰

نامزد وزارت حمل‌ونقل آمریکا «۵۰ هزار دلار از مجاهدین خلق پول گرفته است»


نمایی از تجمعات گروه مجاهدین خلق.
نمایی از تجمعات گروه مجاهدین خلق.

خبرگزاری آسوشیتدپرس روز یکشنبه ۱۷ بهمن گزارش داد، نامزد پیشنهادی دونالد ترامپ برای وزارت حمل‌ونقل آمریکا و دستکم یکی از مشاوران او در برابر دریافت پول برای سازمان مجاهدین خلق ایران سخنرانی کرده بودند.

به نوشته این خبرگزاری، خانم الین چاو وزیر پیشنهادی رییس‌جمهوری آمریکا، این هفته تایید کرد که سال ۲۰۱۵ به خاطر پنج دقیقه سخنرانی در برابر شاخه سیاسی مجاهدین خلق مبلغ پنجاه هزار دلار دریافت کرد.

رودی جولیانی شهردار پیشین نیویورک نیز که در دولت ترامپ به عنوان مشاور انتخاب شده است، برای سخنرانی در گردهمایی‌های مجاهدین مبالغ نامعلومی از آنها پول گرفته است.

آسوشیتدپرس سازمان مجاهدین را این‌گونه معرفی کرده است: گروهی تبعیدی که پیش از انقلاب ۱۳۵۷ مرتکب قتل آمریکایی‌ها شد؛ بعد از انقلاب نیز برای حیات سازمانی‌اش از راه‌های فریبکارانه به گردآوری کمک مالی اقدام کرد؛ کسانی که برای آزادی رهبر زندانی‌شان خود را به آتش می‌کشیدند، و سازمانی که شاخه سیاسی آن پیشتر از سوی وزارت خارجه ایالات متحده به عنوان «یک فرقه» توصیف شده بود.

این خبرگزاری نوشته است، دهها تن از مقامات پیشین آمریکایی، از هر دو حزب جمهوریخواه و دمکرات، شامل نیوت گینگریج از روسای پیشین کنگره برای مجاهدین سخنرانی کرده و پول گرفته‌اند؛ برخی از آنها دریافت پول را تایید کرده و برخی دیگر سکوت را ترجیح داده‌اند.

به نوشته آسوشیتدپرس، هر چند دریافت پول امری ممنوع نبوده اما این پرسش را مطرح می‌کند که میزان نفوذ این تبعیدی‌ها بر دولت جدید آمریکا چیست.

این خبرگزاری یادآور شده که گروهی از مقامات پیشین آمریکایی شامل رودی جولیانی، ماه گذشته در نامه‌ای به ترامپ او را به برقراری گفتمان با شاخه سیاسی مجاهدین تشویق کردند.

آسوشیتدپرس افزوده است، در شرایطی که دولت ترامپ در روزهای گذشته مقررات محدودیت در ورود به آمریکا را شامل حال ایرانیان نیز کرد و همزمان ایران را «در مدار نظارت» قرار داد و تحریم‌های تازه‌ای را علیه ایران اعلام کرد، مجاهدین ممکن است بیشتر از قبل، از دولت ترامپ استقبال کنند.

به نوشته این خبرگزاری، با احتمال ایجاد یک اتحاد با مجاهدین، آمریکا خود را در کنار سازمانی قرار می‌دهد که تاریخی مناقشه برانگیز داشته، و با پشتیبانی کردن از انقلاب ایران و اشغال سفارت آمریکا در تهران در گذشته علیه منافع آمریکا موضع‌گیری و اقدام کرده است.

آسوشیتدپرس افزوده که مجاهدین بعد از گریز از ایران نیز هم‌پیمان نیروهای حکومت خودکامه صدام حسین در عراق شدند- هرچند که بعدها آنها بودند که جزییاتِ برنامه تا آن زمان مخفیِ هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران را افشاگری کردند و رژیم ایران آنها را دشمن قسم خورده خود می‌بیند.

یرواند آبراهامیان استاد دانشگاه سیتی نیویورک به آسوشیتدپرس گفته است، از آنجا که ظاهرا مجاهدین روی «اسب برنده» شرط بندی کردند، حال می‌توانند به دستگاه دولتی ترامپ راه یابند.

اما پروفسور آبراهامیان که خود کتابی در مورد مجاهدین نوشته، افزوده است، دسترسی بیشتر مجاهدین به دولت ترامپ، آمریکا را تضعیف می‌کند؛ زیرا مردم بیشتری در ایران از هر اقدام آمریکا نگران خواهند شد.

آسوشیتدپرس یادآوری کرده که مجاهدین در برقراری رابطه با مقامات پیشین دولت‌های آمریکا و اروپا سابقه‌ای طولانی دارند؛ آنها را به سخنرانی در همایش‌های خود دعوت کرده و برای سفر و سخنرانی بسیاری از آنها پول خرج می‌کنند.

الین چائو همسر سناتور میچ مک کانل رهبر اکثریت جمهوریخواه در مجلس سنای آمریکا، سال ۲۰۱۵ در همایش مجاهدین در پاریس سخنرانی کرد و صندلی کنار دست مریم رجوی، که مجاهدین او را «رییس‌جمهوری منتخب» می‌نامند، برای او محفوظ نگاهداشته شده بود.

خانم چائو در گزارش مالیاتی خود به نهادهای ناظر آمریکایی (در آستانه احراز پست وزارت حمل‌ونقل در دولت ترامپ)، دریافت مبلغ ۵۰ هزار دلار را برای حضور سال ۲۰۱۵ خود در پاریس اعلام کرد؛ سال بعد نیز، ۲۰۱۶، مبلغ ۱۷ هزار و پانصد دلار دیگر را برای یک سخنرانی از شورای فرهنگی ایرانی- آمریکایی در میسوری که مجاهدین نیز با آن مرتبط است، دریافت کرد.

الین چائو به تماس آسوشیتدپرس در مورد سازمان مجاهدین پاسخی نداده است – همان‌گونه که رودی جولیانی نیز پرسش این خبرگزاری را بی‌پاسخ نهاده و کاخ سفید نیز هنوز به تماس آسوشیتدپرس پاسخ نداده است.

آخرین گزارش مالیاتی آقای جولیانی به زمان مناظره‌های جمهوریخواهان در سال ۲۰۰۸ باز می‌گردد که او ناکام شد؛ از آن سال تا حال این شهردار پیشین نیویورک الزامی به ارائه گزارش مالیاتی خود به نهادهای ذیربط نداشته تا معلوم شود که برای سخنرانی‌ها و حضورش در نشست‌های مجاهدین چقدر دریافت کرده است.

نیوت گینگریج، رییس جمهوریخواه مجلس نمایندگان در سال‌های ۱۹۹۵ تا ۱۹۹۹، در برابر مجاهدین سخنرانی کرده است؛ از جمله سال ۲۰۱۶ در گالا، در حومه پاریس در نشست بزرگ مجاهدین (در کنار یک مقام بلندپایه پیشین سعودی) حضور یافت- هر چند که روشن نیست چه مبلغی گرفته است.

محمد محدثین مسئول کمیته مناسبات خارجی در شاخه سیاسی مجاهدین در گفت‌وگو با آسوشیتدپرس از وجود مهره‌هایی در دولت ترامپ که حامی تغییر سیاست آمریکا در قبال ایران هستند، استقبال کرده است.

به گفته محدثین، مجاهدین بیش از هر چیز خواهان در پیش گرفتن سیاستی سختگیرانه‌تر در قبال ایران هستند که «جنایات رژیم علیه مردم ایران را بی‌پاسخ نگذارد».

اما آسوشیتدپرس با ذکر تاریخچه‌ای از شکل‌گیری مجاهدین خلق و فعالیت‌های آن در دوره‌های مختلف، نوشته است، «ثابت» شده که گروه‌های تبعیدی نمی‌توانند هم‌پیمانان قابل اعتمادی برای آمریکا در خاورمیانه باشند.

این خبرگزاری نمونه‌ای از عدم اعتماد به تبعیدی‌های خاورمیانه‌ای را در احمد چلبی تبعیدی عراقی ذکر کرده که با لابی‌گری قوی در میان دولتمردان آمریکا، و طرح ادعای دروغین اینکه حکومت صدام حسین جنگ‌افزار کشتار همگانی دارد یا ادعای نادرست اینکه عراق در لوای صدام حسین با القاعده در ارتباط است، کابینه جرج بوش را به حمله به عراق تشویق کرد.

البته هنوز نشانه‌ای در دست نیست که دولت ترامپ در صدد داشتن روابطی نزدیک با مجاهدین باشد.

آسوشیتدپرس یادآور شده، در حالی که مجاهدین برای خرید وقت مقامات پیشین آمریکایی پول می‌دهند، خانواده سرهنگ آمریکایی، جک ترنر، که در سال ۱۹۷۵ به دست مجاهدین در ایران کشته شد، درخواست دریافت ۳۵ میلیون دلار غرامت از ایران و مجاهدین به دادگاه ایالت کلرادو ارائه کرده‌اند.

بازماندگان سرهنگ ترنر برای درخواست خود این استدلال ساده را مطرح کرده‌اند که برخلاف آمریکاییان به گروگان گرفته شده (در سفارت آمریکا در تهران)، پدر این خانواده هرگز از بخت بازگشت به میان عزیزان خود برخوردار نشد.

XS
SM
MD
LG