دونالد ترامپ رییسجمهوری آمریکا روز دوشنبه اول خرداد با رسیدن به تل آویو گفت برای تاکید بر «همپیمانی خللناپذیر» با کشوری که آن را «دوست دارد و برای آن احترام قائل است» به اسرائیل رفته است.
آقای ترامپ و ملانیا، بانوی اول آمریکا، همراه با یک هیات بزرگ هزار و پانصد نفره، در چارچوب نخستین سفر خارجی، بعد از عربستان به اسرائیل رسیدهاند.
رییسجمهوری آمریکا با خروج از هواپیمای «ایر فورس وان» در فرودگاه بن گوریون، از «فرصت بیسابقهای که برای امنیت، صلح و ثبات» بدست آمده است، سخن گفت.
دونالد ترامپ سرزمینی را که به آن پای نهاد، «مقدس، باستانی و غنی از تاریخ» نامید و گفت، «اسرائیل یکی از قویترین تمدنهای شگفتانگیز را بوجود آورده و مردم خود را با عزمی راسخ به شکوفایی رسانده است».
به گفته آقای ترامپ، «مردم اسرائیل اراده کردهاند که دیگر رخدادهای هولناک قرن گذشته تکرار نشود؛ و برای ایجاد آیندهای که ملتهای منطقه در صلح باشند و فرزندان آنها در امنیت و به دور از سایه ترور و خشونت زندگی کنند، باید با یکدیگر همکاری کرد».
دونالد ترامپ با اشاره به اینکه از عربستان به اسرائیل رسیده است، مذاکرات روز پیش از آن با پادشاه سعودی و سران کشورهای عرب در ریاض را یادآور شد.
رییسجمهوری آمریکا گفت، امید به آیندهای بهتر در مذاکرات روزهای گذشته او تقویت شد، زیرا در دیدارش با سران عربی یک «پیمان تاریخی» برای «مبارزه با ترور و ایدئولوژی ظالمانه» بدست آمد.
دونالد ترامپ این را نیز گفت که در راه مبارزه با ترور، آمریکا در انتظار همکاری نزدیکتر با اسرائیل است.
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل در سخنان خود در آیین استقبال از دونالد ترامپ، در حالی که او را برای نشان دادن صمیمیت، با نام کوچکش خطاب کرد، آمدن آقای ترامپ را «رویدادی تاریخی» نامید.
نتانیاهو به این امر بیسابقه نیز اشاره کرد که هواپیمای حامل رییسجمهوری آمریکا در پروازی مستقیم از ریاض در عربستان سعودی به تل آویو در اسرائیل آمده است.
آقای نتانیاهو گفت، امیدوار است که او نیز در آیندهای نزدیک در مقام نخستوزیر اسرائیل در پروازی مستقیم از تلآویو به ریاض برود.
نخستوزیر اسرائیل این را نیز به آقای ترامپ گفت که «شما دیروز در سخنرانی در عربستان از لزوم مبارزه ملتها با ترور و افراطگرایی سخن گفتید؛ این همان اقدامی است که اسرائیل در ۶۹ سال اخیر (از آغاز استقلال) کرده است».
نتانیاهو گفت، کشورش دست خود را برای صلح به سوی همه همسایگان دراز میکند تا صلحی که با مصر و اردن دارد، یک «صلح حقیقی و پایدار» با فلسطینیها را نیز شامل شود و «این نزاع یک بار و برای ابد پایان یابد».
رئووِن ریولین رییسجمهوری اسرائیل نیز در سخنانی در استقبال از دونالد ترامپ او را رییسجمهوری «مهمترین کشور همپیمان اسرائیل» نامید.
آقای ریولین گفت «خاورمیانه به یک آمریکای قوی نیاز دارد و اسرائیل به آمریکای قدرتمند نیازمند است؛ اما آمریکا نیز نیازمند یک اسرائیل قوی است».
به گفته رییسجمهوری اسرائیل، این واقعیت که دونالد ترامپ بعد از دیدار از عربستان به اسرائیل آمده و سپس به واتیکان میرود، این سرزمینها را برای ادیان توحیدی اسلام، یهودیت و مسیحیت مهم نامید.
ریولین این را نیز گفت که «همه ما خدای واحدی داریم و میتوانیم برای آیندهای بهتر با یکدیگر همکاری کنیم».
پیشتر گفته شده بود که بنیامین نتانیاهو دیدار کاری خود با آقای ترامپ را عصر دوشنبه به لزوم مقابله با سیاستهای منطقهای ایران، رویارویی با طرحهای توسعه موشکی ایران، و مخالفت با دائمی شدن حضور نظامی ایران و حزبالله در سوریه اختصاص میدهد.
آقای ترامپ روز سهشنبه در بیتاللحم در کرانه باختری، برای دومین بار در کمتر از یک ماه اخیر، با محمود عباس رییس تشکیلات خودگردان فلسطینی دیدار میکند اما از مدتی قبل اعلام شده بود که بختی برای مذکرات سه جانبه ترامپ- نتانیاهو- عباس وجود ندارد.
به گزارش رویترز، رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا که آقای ترامپ را در این سفر همراهی میکند، گفته است، رییسجمهوری آماده میانجیگری شخصی در روند صلح اسرائیلی- فلسطینی است.