امارات متحده عربی روز دوشنبه ۲۸ بهمن اعلام کرد که جواز فعالیت یک راکتور هستهای در تاسیسات هستهای «براکه» را صادر کرده است. این نخستین نیروگاه هستهای جهان عرب خواهد بود و دولت امارات آن را آغاز «فصل نوینی» توصیف کرد.
امارات متحده عربی صاحب منابع عظیم انرژی است ولی با توجه به افزایش نیاز جمعیت ۱۰ میلیونی این کشور، در انرژیهای دیگر از جمله انرژی خورشیدی سرمایهگذاریهای بزرگی کرده است.
محمد بن زاید آل نهیان، ولیعهد ابوظبی، گفت: «امروز آغازگر فصل جدیدی در توسعه انرژی هستهای صلحآمیز است. ما خود را برای تامین نیازهای کشور در ۵۰ سال آینده آماده میکنیم و بزرگترین نقطه قوت ما استعداد ملی است».
تاسیسات هستهای براکه که در سواحل خلیج فارس و غرب ابوظبی واقع شده است، قرار بود اواخر سال ۲۰۱۷ از آن بهرهبرداری شود ولی با تاخیرهایی مواجه شد که مسئولان دلیل آن را جنبههای ایمنی و مقررات نظارتی اعلام کردهاند.
حماد الکعبی، نماینده امارات در آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در یک کنفرانس خبری گفت نهاد ناظر کشوری اکنون با راهاندازی اولین مورد از چهار راکتوری که قرار است بهرهبرداری شوند، موافقت کرده است.
مقامات ابوظبی در ماه ژانویه گفتند که این راکتور قرار است ظرف چند ماه آینده راهاندازی شود. آقای الکعبی روز دوشنبه بدون ذکر تاریخ مشخص فقط گفت که این راکتور به زودی راهاندازی خواهد شد.
او افزود: «بهرهبرداری از تاسیسات براکه در آینده نزدیک نقش مهمی در برنامههای امارات متحده عربی برای توسعه پایدار ایفا میکند».
عربستان سعودی، بزرگترین تولیدکننده نفت جهان، نیز اعلام کرده که در نظر دارد ۱۶ راکتور هستهای بسازد ولی این طرح هنوز عملی نشده است.
سازنده نیروگاه هستهای امارات یک کنسرسیوم بینالمللی با هدایت شرکت کره جنوبی «الکتریک پاور» و هزینه آن حدود ۲۴.۴ میلیارد دلار است.
چهار راکتور این تاسیسات در حالت بهرهبرداری کامل قادر به تولید پنج هزار و ۶۰۰ مگاوات خواهند بود که تقریبا معادل ۲۵ درصد نیاز کشور است. سه راکتور دیگر تقریبا آماده بهرهبرداری هستند.
کارشناسان به خبرگزاری فرانسه گفتند که این طرح یکی از برنامههای امارات متحده عربی برای تنوع بخشیدن به منابع انرژی، کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی و همچنین تقویت جایگاه خود به عنوان پیشروترین کشور در عرصههای علمی و فناوری است.
امارات متحده عربی با توجه به تنش بر سر برنامه هستهای ایران اعلام کرده که قصد غنیسازی اورانیوم و یا توسعه صنایع مربوط به بازیافت مواد هستهای را ندارد.
تحت تاثیر افزایش تنش بین تهران و واشینگتن مناسبات ایران و امارات متحده عربی نیز که از متحدان نزدیک آمریکاست تا حدی تیره شده است. واشینگتن ایران را به حمله به نفتکشها در آبهای نزدیک به امارات متحده عربی متهم کرده است.
در سپتامبر نیز تاسیسات آرامکو، شرکت دولتی نفت عربستان سعودی، هدف حملات موشکی و پهپادی قرار گرفت. هر چند شورشیان حوثی یمن مسئولیت این حملات را پذیرفتند ولی آمریکا و قدرتهای اروپایی ایران را به انجام این حملات متهم کردهاند.
نماینده امارات در آژانس بینالمللی انرژی اتمی در پاسخ به سئوالی در مورد حفاظت از این تاسیسات در برابر حملات احتمالی گفت: «این مسئله نه فقط در طراحی راکتور از نظر ایمنی بلکه در امنیت آن مثل قابلیتهای مربوط به فعالیت در شرایط اضطراری و یا هنگام وقوع سوانح در نظر گرفته شده است».