دارا خسروشاهی، مدیرعامل ایرانیتبار شرکت «اوبر» که به خاطر سخنانش در مورد جمال خاشقچی، روزنامهنگار مقتول سعودی، مورد انتقاد قرار گرفته است حرفهای خود را پس گرفت.
آقای خسروشاهی روز ۱۹ آبان در مصاحبهای در برنامه آکسیوس شبکه «اچاوبی» قتل ستوننویس روزنامه «واشینگتنپست» را یک «اشتباه» خواند و آن را با مرگ یک عابر بوسیله خودروهای بدون راننده شرکت اوبر مقایسه کرد.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، دارا خسروشاهی بعدا سخنان خود را پس گرفت و روز ۲۰ آبان نیز در پیامی در شبکه توئیتر نوشت آنچه که برای جمال خاشقچی اتفاق افتاد بخشودنی و فراموش شدنی نیست و توصیف آن به عنوان «یک اشتباه» نادرست بوده است.
منتقدان می گویند آقای خسروشاهی برای دفاع از سرمایهگذاران سعودی شرکت اوبر قتل دهشتناک جمال خاشقچی را کم اهمیت جلوه داده است. صندوق ذخیره ارزی عربستان سعودی با حدود ۱.۹ میلیارد دلار سرمایهگذاری، پنجمین سهامدار شرکت اوبر و یاسر الرومایان رئیس این صندوق از اعضای هیات مدیره اوبر است.
جمال خاشقچی اکتبر ۲۰۱۸ در کنسولگری عربستان سعودی در استانبول به قتل رسید و جسدش قطعه قطعه شد. نهادهای امنیتی آمریکا و سازمان ملل متحد معتقدند که او به دستور محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی به قتل رسیده است.
محمد بن سلمان ماه سپتامبر در مصاحبهای مسئولیت کامل این قتل را به عهده گرفت ولی صدور دستور قتل را تکذیب کرد. او نیز قتل آقای خاشقچی را «یک اشتباه» توصیف کرده بود.
دارا خسروشاهی روز یکشنبه در مصاحبه با شبکه «اچ او بی» اظهارات مشابهی را مطرح کرد و گفت: «فکر میکنم دولت گفته که اشتباه کرده است». او در ادامه مصاحبه، قتل جمال خاشقچی را با تصادف یک خودروی خودران اوبر در ایالت آریزونا مقایسه کرد که در آن یک عابر کشته شد.
آقای خسرو شاهی گفت: «این یک اشتباه جدی است. ما هم با خودروهای خودران دچار اشتباه شدیم. ولی استفاده از این خودروها را متوقف کرده و این اشتباه را جبران کردیم. بنابراین، فکر میکنم که مردم اشتباه میکنند ولی به این معنا نیست که هیچگاه نمیتوان آنها را بخشید. به نظرم آنها این موضوع را جدی گرفتهاند».
دارا خسروشاهی در توئیت روز دوشنبه خود نوشت که پس از این مصاحبه، به برنامه آکسیوس شبکه «اچاوبی» گفته است: «من در آن لحظه حرفهایی زدم که به آن اعتقاد ندارم. سهامداران ما از مدتها پیش دیدگاههای مرا میدانند و از اینکه نظراتم در مصاحبه با آکسیوس کاملا مشخص نبود متاسفم».
با این همه هشتگ «تحریم اوبر» از روز دوشنبه در شبکه توئیتر فعال شده است. چند سال پیش نیز کارزاری با هشتگ «حذف اوبر» به اعتبار این شرکت لطمه زد و بسیاری از مشتریان آن به «لیفت» شرکت رقیب روی آوردند.
برخی از کارشناسان معتقدند که سخنان اخیر آقای خسروشاهی موقعیت او به عنوان مدیرعامل اوبر را به شدت زیر سئوال خواهد برد.
این اولین موردی است که مدیر جدید اوبر با سخنانش جنجال به راه انداخته است. یکی از دلایل انتصاب آقای خسروشاهی به مدیریت اوبر، تلاش برای بهبود وجه این شرکت بود.
در سال ۲۰۱۷ پس از جنجالهای خبری در مورد تلاش آگاهانه شرکت اوبر برای پنهان نگاه داشتن تعرض جنسی رانندههای این شرکت به مسافران، تراویس کالانیک مدیرعامل وقت اوبر برکنار شد.
با این همه برخی از صاحبنظران معتقدند که بعید است اظهارات اخیر آقای خسروشاهی روی تمایل مردم به استفاده از خدمات اوبر تاثیر زیادی داشته باشد. آنها میگويند اوبر رقبای زیادی ندارد و مصرف کنندگان نیز حافظه طولانیمدت ندارند.