نیروهای کُرد سوری مورد حمایت آمریکا روز شنبه ۲۲ مهر اعلام کردند که «آخرین» نبرد برای بازپسگیری شهر رقه، پایتخت خودخوانده داعش، در جریان است.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، مصطفی بالی، سخنگوی نیروهای دمکراتیک سوریه که «یگانهای مدافع خلق» در آن اکثریت دارند، گفته که این نبرد ساعتها و شاید هم روزها به طول بیانجامد.
از دست دادن رقه، نماد اصلی خلافت داعش، تحول دیگری در زمینه نابودی این گروه و حکومت وحشت آن بر منطقه است. داعش ظرف یک سال گذشته بسیاری از مواضع استراتژیک خود را در عراق و سوریه از دست داده است.
آقای بالی گفته که جنگجویان داعش در اطراف رقه با ناامیدی در حال جنگ هستند.
وی اظهار داشت: «آنها همچنان توان جنگیدن دارند ولی دیگر قادر به تعیین سرنوشت نبرد نیستند. نیروهای ما در حال آماده کردن خود برای آخرین مرحله از جنگ علیه حضور داعش در رقه هستند. هنوز نمیدانیم این نبرد چند ساعت، روز یا هفته به درازا خواهد کشید».
نوری محمود، سخنگوی یگانهای مدافع خلق نیز تلفنی به رویترز گفته است: «درگیریهای رقه در جریان است. کار داعش تمام است. این شهر امروز یا فردا آزاد خواهد شد».
رایان دیلون، سخنگوی ائتلاف بینالمللی به رهبری آمریکا، در این زمینه گفته است: «ما طی روزهای پیش رو همچنان انتظار نبرد دشواری را داریم و نمیتوانیم زمانی را برای شکست گروه حکومت اسلامی مشخص کنیم».
وی در عین حال افزود حدود ۸۵ درصد از شهر رقه تا روز ۲۱ مهرماه از دست داعش آزاد شده است.
آسوشیتدپرس میگوید که در چند روز گذشته میانجیگیری برخی رهبران قبیلهای و شوراهای محلی باعث آزادی شماری از ساکنان شهر رقه شد. عمر علوش، از مسئولان شورای مدنی رقه روز جمعه به این خبرگزاری گفته که حدود یکصدتن از جنگجویان گروه حکومت اسلامی به اسارت نیروهای مورد حمایت آمریکا در آمدهاند.
فرماندهان آمریکایی گفتهاند که تنها راه پیش روی گروه داعش، تسلیم شدن است و نه عقبنشینی یا خروجِ ناشی از مذاکره.
تصاویر ضبط شده نشان میدهد که پیش از آخرین حمله احتمالی، صدها تن از مردم اطراف شهر رقه که در کنترل نیروهای داعش است در حال فرار به سوی نیروهای دمکراتیک سوریه هستند.
مقامهای آمریکایی اوایل هفته گذشته اعلام کردند که تخمین زده میشود بیش از چهار هزار نفر از مردم در شهر رقه گیر افتاده باشند.
شبه نظامیان گروه حکومت اسلامی در سال ۲۰۱۴ رقه را به تصرف خود در آوردند که نخستین شهر تحت کنترل کامل این گروه افراطی به شمار میرفت.
این شهر از آن زمان به عنوان نماد شیوه حکومتی داعش در منطقه به شمار میرفت که در آن مردم به خاطر کوچکترین خطایی در ملاء عام اعدام میشدند؛ فیلمهای منتشره از این اعدامها بازتاب جهانی زیادی در پی داشت.
همچنین از این شهر که مقصد بسیاری از جنگجویان خارجی برای پیوستن به گروه داعش بود عملیاتهای داعش در شهرهای اروپایی طرحریزی میشد.
نبرد برای بازپسگیری رقه از ماه ژوئن گذشته آغاز شد که به رغم پشتیبانی هوایی ائتلاف به رهبری آمریکا با جنگ شدید خیابانی همراه بوده است. جنگ رقه با مقاومت شدید شبهنظامیان داعش و همچنین گیر افتادن ساکنان این شهر در میانه نبرد دنبال شد.
در حالی که ناظران حقوق بشر در سوریه از تاخیر در مذاکرات برای تعیین سرنوشت جنگجویان خارجی و خروج احتمالی آنها خبر داده است، نیروهای دمکراتیک سوریه هرگونه مذاکره در این زمینه را رد کردهاند.
از سوی دیگر، نیروهای دولتی سوریه و متحدان آن روز شنبه توانستند شهر میادین در استان دیرالزور را از گروه حکومت اسلامی باز پس گیرند.
میادین که در نزدیکی مرز عراق قرار دارد یکی از پایگاههای عمده گروه داعش پس از فرار آنها از شهر رقه به شمار میرفت.
رویترز میگوید که کارزار ارتش سوریه برای بازپسگیری شهر میادین با پشتیبانی سنگین حملات هوایی روسیه همراه بوده است.