آمریکا، عربستان و امارات متحده عربی روز دوشنبه سوم تیرماه به طور مشترک از ایران خواستند تا از اقدامات بیشتر که ثبات منطقهای را بر هم میزند خودداری کند و خواستار اتخاذ راه حلهای دیپلماتیک برای کاهش تنشها در منطقه شدند.
این سه کشور در بیانیه مشترک خود که پس از دیدار مایک پومپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، با رهبران عربستان و امارات منتشر شد میگوید: «ما از ایران میخواهیم تا از اقدامات بیشتر که ثبات منطقه را تهدید میکند خوددداری کند، و خواهان اتخاذ راه حلهای دیپلماتیک برای کاستن از تنشها هستیم».
آقای پومپئو روز دوشنبه پس از دیدار با مقامهای عربستانی، وارد ابوظبی پایتخت امارات شد با این هدف که یک «ائتلاف جهانی» برای مقابله با ایران تشکیل دهد.
وزیر خارجه آمریکا روز دوشنبه در صفحه توئیتری خود نوشت که با ملک سلمان، پادشاه سعودی، در شهر جده ملاقات کرد تا موضوع افزایش تنشها و نحوه حفاظت از امنیت دریایی در خلیج فارس را مورد بحث و بررسی قرار دهد.
وی همچنین با محمد بن زاید آل نهیان ولیعهد امارات متحده عربی دیدار کرد و آن گونه که خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داده است، وزیر خارجه آمریکا ایجاد نیروی برای حفاظت از امنیت دریایی پیشنهاد کرده که شامل امارات، عربستان و بیست کشور دیگر خواهد شد.
همزمان با سفر آقای پومپئو به این دو کشور، برایان هوک، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا، نیز به عمان سفر کرد و روز دوشنبه در این کشور به خبرگزاری رویترز گفت که جمهوری اسلامی ایران «یا باید سر میز مذاکره بیاید یا شاهد فروریختن اقتصاد خود باشد».
آقای هوک تأکید کرد رئیسجمهوری آمریکا آماده است با ایران در مورد توافقی برای برچیدن تحریمها گفتوگو کند، «اما ایران باید برنامههای هستهای و موشکی خود را کنار بگذارد و حمایتش از گروههای نیابتی را قطع کند».
وی قرار است از عمان به بحرین و سپس به پاریس برود.
نماینده ویژه امور ایران میگوید که در دیدار با مدیران کل سیاسی وزارت خارجه سه کشور اروپایی، «اطلاعات مربوط به ادامه تهدیدهای ایران» را ارائه خواهد کرد.
در همین حال، دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده، هم روز دوشنبه در واکنش به سرنگونی پهپاد آمریکایی توسط سپاه پاسداران در روز ۳۰ خرداد دور تازهای از تحریمها علیه ایران را اعلام کرد.
ایران میگوید که این پهپاد به حریم هواییاش تجاوز کرده بود ولی ایالات متحده تاکید دارد که هواپیمای بیسرنشیناش در محدوده هوایی بینالمللی در پرواز بوده و ایران بیدلیل به آن موشک زده است.
دونالد ترامپ روز ۳۱ خرداد اعلام کرد که قرار بوده ارتش این کشور حملات محدودی علیه پایگاههای نظامی ایران انجام دهد ولی به دلیل عدم تناسب و احتمال کشته شدن «۱۵۰ نفر» در طرف ایرانی، این حمله را متوقف کرده است.
وی در عین حال تاکید کرد که گزینه نظامی همچنان در دستور کار است ولی کارزار فشار حداکثری علیه ایران بهویژه با اعمال تحریمهای جدید را دنبال خواهد کرد.
تحولات مربوط به ساقط شدن پهپاد آمریکایی در روزهای گذشته بر تنشها میان تهران و واشینگتن افزوده است.