لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۴۴

آمریکا: اسرائیل به دیپلماسی در قبال ایران بخت پیشرفت دهد


آمريکا در پاسخ به اظهارات نخست وزير اسرائيل در روزهای گذشته در خصوص نيات حسن روحانی، رييس جمهوری جديد ايران، از هم‌پيمان خود درخاورميانه خواسته است که «شکيبا باشد» و به ديپلماسی بخت پيشرفت بدهد.

به گزارش خبرگزاری رويترز، آمريکا به اسرائيل گفته است که محک زدن عملی رويکرد تازه‌ای که ايران از آن سخن می‌گويد، «يک امر حياتی» است.

يک مقام ارشد آمريکايی، که رويترز نام او را فاش نکرده است، روز چهارشنبه سوم مهر به اين خبرگزاری گفت نمی‌توان از سخنان حسن روحانی که بر لزوم دستيابی به توافق هسته‌ای بين سه تا شش ماه آينده تاکيد کرده و خواهان گفت‌وگوی سازنده با غرب شده است، غافل شد.

رويترز به نقل از اين مقام آمريکايی نوشته است: «اسرائيلی‌ها درمورد نيات ايران مشکوک هستند؛ آمريکا (دليل اين ظن و شک اسرائيلی را) کاملاً درک می‌کند و همزمان آمريکا ظرفيت پيشرفت را در برابر اين روند می‌بيند. يقيناً اين ظرفيت بيش از سال‌های گذشته است».

اين مقام آمريکايی افزوده است که کشورش همچنان به «هماهنگی با اسرائيل و ساير هم پيمانان خود در خليج» (فارس) ادامه می‌دهد».

سخنان اين مقام بلندپايه آمريکايی پس از آن بيان شد که نخست وزير اسرائيل تنها دقايقی پس از سخنرانی بامداد چهارشنبه حسن روحانی در سازمان ملل، اين نطق را «فريبکاری؛ دو رويی وعيب جويی از جهان» توصيف کرد و بار ديگر تکرار کرد که «دنيا نبايد فريفته اظهارات ملايم رييس جمهوری جديد رژيم ايران شود و به روی دام عسلی که او ريخته است، بلغزد».

نتانياهو در سه ماه اخير بر اين باور پای می‌فشارد که رژيم ايران با برنامه ريزی قبلی عامدانه امکان داده که آقای روحانی به رياست جمهوری برسد تا چهره‌ای خندان از نظام ايران به جهان نشان دهد و در همان حال، برنامه اتمی ايران، با نيت «رسيدن به بمب اتمی» ادامه يابد.

اما حسن روحانی افزون بر سخنرانی در سازمان ملل، در سه مصاحبه با رسانه‌های مهم آمريکا و همچنين در گفت‌وگو با روزنامه واشينگتن پست در روز چهارشنبه سوم مهر تاکيد کرد که غنی‌سازی حق مسلم ايران است اما ايران خواهان بمب اتمی نيست وافزايش تنش با غرب و آمريکا را نيز جستجو نمی‌کند.

آقای روحانی در اين مصاحبه‌ها گفت که هدف او رسيدن به توافق برد – برد هسته‌ای ميان ايران و جامعه جهانی در سه تا شش ماه آينده است.

حسن روحانی موفق شد به آمريکا و کشورهای ديگر گروه ۱+۵ بقبولاند که مذاکرات هسته‌ای را به سطح وزيران امور خارجه ارتقاء دهند.

نخستين دور از اين گفت‌وگوها در حالی قرار است روز پنجشنبه چهارم مهر در نيويورک برگزار شود که برای اولين بار پس از انقلاب بهمن ۱۳۵۷ در ايران، وزيران خارجه ايران و آمريکا با يکديگر رسماً ديدار می‌کنند.

به گزارش رويترز، محمود جواد ظريف وزير خارجه ايران روز چهارشنبه سوم مهر در نيويورک گفت که «جمهوری اسلامی ايران اراده سياسی واقعی برای انجام مذاکراتی جدی دارد» و افزود: «اميدواريم دور جديد گفت‌وگوهای هسته ای موتور ديالوگی واقعی را روشن کند ولی اميد داريم که طرف‌های مقابل نيز با اراده‌ای مشابه به پای ميز گفت‌وگو بيايند».

اين در حالی است که يووال اشتاينيتز وزير راهبردی اسرائيل روز چهارشنبه به بخش عبری راديوی اسرائيل گفت توجه کرديم که روحانی در گفته هايش به اسرائيل حمله نکرد اما انتظار از روحانی اين است که گام‌های عملی در مورد لغو «ماهيت نظامی» برنامه هسته‌ای ايران بر دارد.

آقای روحانی در سخنرانی خود در سازمان ملل و نيز در مصاحبه با رسانه‌های مهم آمريکايی نه تنها از عبارت «رژيم صهيونيستی» استفاده نکرد بلکه حتی نام اسرائيل را هم نبرد و تنها از حقوق فلسطينی‌ها دفاع کرد و کشتار يهوديان به دست آلمان نازی را نيز محکوم کرد و آن آن را يک رخداد واقع شده و مذموم ناميد.

مقامات دولت اسرائيل گفته‌اند که از تاييد هولوکاست توسط حسن روحانی نيز تحت تاثير قرار نگرفته‌اند. اين در حالی است که اسرائيل در هشت سال رياست جمهوری محمود احمدی‌نژاد پيوسته شاکی بود که رييس دولت ايران انکار کننده هولوکاست است.

خبرگزاری فرانسه روز چهارشنبه در جمع‌بندی از مقالات روزنامه‌های ايران، يک روز پس از سخنرانی حسن روحانی در شصت و هشتمين مجمع عمومی سازمان ملل در نيويورک، نوشته بود، ايرانی‌ها به اين يقين رسيده‌اند که «دنيا اکنون در کنار ايران قرار گرفته و نتانياهو منزوی شده است».

خبرگزاری فرانسه از جمله به سرمقاله روزنامه «شرق» و گزارش اول اين روزنامه اصلاح‌طلب تهران با عنوان «شايد وقتی ديگر» اشاره، و نقل کرده بود که «شرايط بين‌المللی به سود ايران تغيير کرده و اکنون نتانياهو به عنوان يکی از معدود مهره‌های جهانی که در مسير مقابله با ايران و جنگ افروزی تنها مانده است، به تصوير کشيده می‌شود».

در همين حال برخی از ناظران می‌گويند، عدم آمادگی ايران، بر خلاف همه انتظارهای پيشين، برای ملاقاتی کوتاه و حتی «تصادفی» در راهروهای سازمان ملل ميان حسن روحانی با باراک اوباما و يا دست دادنی مختصر بين آن دو، به برگی در دست دولت اسرائيل مبدل شده تا نشان دهد که روحانی در گفتن اينکه اختيارات تام برای گفت‌وگو با غرب را از رهبر نظام گرفته است، «صادق نيست» و او گويا از بيم برخورد از سوی اصولگرايان در حاکميت ايران، از عواقب روياروشدن با رييس جمهوری آمريکا «هراسان» شده است.

در پی ناکامی ايران در انجام ملاقات روحانی- اوباما، اکنون نگاه اسرائيل متوجه نشست مهم روز پنجشنبه وزيران امور خارجه آمريکا و ايران در چارچوب گفت‌وگوهای هسته‌ای است؛ به گفته برخی از ناظران امور ايران و اسرائيل، اگر ايران همچنان روی نه چندان گرم خود را به آمريکا ادامه دهد، اين امر، يک موفقيت بزرگ برای نتانياهو، در آستانه سفر روزهای آينده او به آمريکا و ملاقات با اوباما و سخنرانی‌اش در سازمان ملل عليه ايران، محسوب خواهد شد.
XS
SM
MD
LG