کاراکاس، پایتخت ونزوئلا، و دیگر شهرهای عمده این کشور روز یکشنبه ۱۹ اسفند شاهد چهارمین روز قطعی سراسری برق بود و نیکلاس مادورو، رئیسجمهوری که مشروعیتش زیر سوال رفته است، آمریکا را به حمله سایبری علیه نیروگاه برقآبی «گوری» متهم کرد.
مادورو در توئیتی نوشت: «سیستم برق کشور با چندین حمله سایبری مواجه شده، اما ما (دولت) تلاش گستردهای آغاز کردهایم تا سیستم تولید و توزیع برق در ساعات پیش رو دوباره راهاندازی شود».
به رغم ادعای وی، کارشناسان بر این عقیده هستند که عدم سرمایهگذاری در تاسیسات کهنه ونزوئلا باعث از کار افتادن سیستم تولید و توزیع برق کشور شده است.
نشریه تخصصی «فوربز» نیز طی گزارشی به عدم سرمایهگذاری و نوسازی تاسیسات برق این کشور اشاره و آن را عامل قطع برق معرفی کرد.
آمارهای آژانس بینالمللی انرژی نیز نشان میدهد که تولید برق ونزئلا از سال ۲۰۱۳ به این سو، با آهنگ تندی به طور مداوم کاهش یافته است.
ونزوئلا دارنده بزرگترین ذخایر نفتی جهان است، اما حدود سه چهارم برق ونزوئلا از نیروگاههای آبی تولید میشود. تولید روزانه نفت این کشور نیز از ۲.۷ میلیون بشکه در ۲۰۱۳ به حدود یک میلیون بشکه سقوط کرده که علت آن عدم سرمایهگذاری لازم برای تثبیت تولید نفت بوده است.
قطعی گسترده برق و وضعیت اسفناک اقتصادی از جمله تورم ۱۰ میلیون درصدی این کشور در حالی است که خوان گوایدو، رهبر مخالفان دولت، روز شنبه از شهروندان معترض به مادورو درخواست کرد برای برگزاری یک راهپیمایی گسترده، از سراسر کشور راهی کاراکاس شوند.
آمریکا، بسیاری از کشورهای آمریکای جنوبی و اروپا به خاطر آنچه «تقلب» در انتخابات ۲۰۱۸ میخوانند، حکومت مادورو را نامشروع و گوایدو را به عنوان رئیسجمهوری قانونی ونزوئلا به رسمیت میشناسند.
به رغم فشارهای داخلی و خارجی، مادورو حاضر به مذاکره با اپوزیسیون نیست.
قطعی گسترده برق که از شامگاه پنجشنبه آغاز شده است، مردم کشور را که سالهاست با کمبود دارو و غذا، بیکاری و فقر و تورم افسارگسیخته مواجه هستند، دچار ناامیدی مضاعف کرده است.
نبود برق باعث از بین رفتن ذخایر غذایی در یخچالها میشود و مردانی که برای کار به نقاط دور کشور رفتهاند، امکان ارتباط تلفنی یا اینترنتی با خانوادههای خود را ندارند.
نانواییها، مغازهها و رستورانها از مردم میخواهند که پول اجناس را با دلار آمریکا حساب کنند، چرا که در نبود برق، پرداخت با کارتهای اعتباری ممکن نیست و سالهاست که کشور با کمبود اسکناس بولیوار (واحد پول ونزوئلا) مواجه است.
بر اساس آمارهای رسمی، نبود برق و امکانات ضعیف پزشکی باعث مرگ ۱۷ نفر طی روزهای گذشته در بیمارستانها شده است.
قطعی و کمبود برق در ونزوئلا پیشتر نیز رخ داده بود. در سال ۲۰۱۳ پایتخت و ۱۷ استان کشور به طور متوسط روزانه شش ساعت قطعی برق داشتند.
بر اساس آمارهای دولتی، سال گذشته ۱۰ استان کشور روزانه ۱۰ ساعت قطعی برق داشتهاند.