بر اساس جدول شاخص اعتبار گذرنامه کشورهای جهان که روز چهارشنبه سوم آبان توسط موسسه مشاوره بینالمللی «آرتون کاپیتال» منتشر شد گذرنامه سنگاپوری معتبرترین گذرنامه جهان است.
این جدول ردهبندی بر اساس تعداد کشورهایی که برای ورود دارندگان هر گذرنامه روادید نمیخواهند و یا ویزای آنها هنگام ورود به کشور ثالث صادر میشود تنظیم شده است.
گذرنامه سنگاپوری که با آن میتوان بدون روادید به ۱۵۹ کشور جهان سفر کرد در مقام اول، گذرنامه آلمانی با ۱۵۸ امتیاز در مقام دوم و گذرنامه سوئدی با ۱۵۷ امتياز در مقام سوم قرار گرفته است.
گذرنامه ایرانی که با آن میتوان بدون درخواست قبلی روادید به ۳۶ کشور سفر کرد در مقام ۹۳ قرار دارد.
معمولا در این فهرست یا جدول ردهبندی مقامهای اول در اختیار کشورهای اروپایی بوده و به عنوان مثال طی دو سال گذشته گذرنامه آلمانی در صدور جدول قرار داشت. اما در سال ۲۰۱۷ کشور پاراگوئه اخذ روادید را برای گذرنامه سنگاپوری لغو کرد و به این ترتیب این گذرنامه از نظر اعتبار و یا سفر بدون نیاز به روادید در صدر جدول قرار گرفته است.
فیلیپ می مدیرعامل «آرتون کاپیتال» گفت: «برای اولین بار یک کشور آسیایی قویترین (معتبرترین) گذرنامه جهان را دارد. این نشانه سیاست خارجی فعال و کارآمد سنگاپور است».
سایر کشورهای آسیایی که در بیست رده اول جدول قرار گرفتهاند عبارتند از کره جنوبی با اجازه ورود بدون روادید به ۱۵۷ کشور، ژاپنی با اجازه ورود بدون روادید به ۱۵۶ کشور و مالزی با اجازه ورود بدون روادید به ۱۵۴ کشور.
موقعیت گذرنامه آمریکا در جدول سال ۲۰۱۷ دو پله تنزل کرده است چون کشورهای ترکیه و جمهوری آفریقای مرکزی ورود بدون روادید برای دارندگان گذرنامه آمریکایی را لغو کردهاند.
در اين جدول ورود بدون روادید قبلی به هر کشور جهان برای آن گذرنامه يک امتياز تلقی میشود.
بر اساس اين روش امتيازدهی مقامهای اول تا دهم این جدول عبارتند از:
۱- سنگاپور ۱۵۹ کشور
۲- آلمان ۱۵۸ کشور
۳- سوئد و کره جنوبی ۱۵۷ کشور
۴- دانمارک، فنلاند، ایتالیا، فرانسه، اسپانیا، نروژ، ژاپن و بریتانیا ۱۵۶ کشور
۵- لوکزامبورگ، سوئیس، هلند، بلژیک، اتریش و پرتغال ۱۵۵ کشور
۶- مالزی، ایرلند، کانادا و آمریکا ۱۵۴ کشور
۷- یونان، استرالیا، زلاندنو ۱۵۳ کشور
۸- مالتا، جمهوری چک و ایسلند ۱۵۲
۹- مجارستان ۱۵۰ کشور
۱۰-اسلوونی، اسلواکی، لهستان، لیتوانی و لتونی ۱۴۹ کشور
در فهرست شاخص اعتبار گذرنامههای جهان در سال ۲۰۱۷، افغانستان با ۲۲ امتیاز در ردیف آخر جدول و قبل از آن عراق و پاکستان با ۲۶ امتیاز، سوریه با ۲۹ امتیاز و سومالی با ۳۴ امتیاز در انتهای جدول ردهبندی قرار دارند.