مقامات اتحاديه اروپا اعلام کردند عمليات نيروهای دريايی کشورهای عضو اين اتحاديه برای مبارزه با قاچاقچيان انسان که هزاران مهاجر را از طريق آبهای دريای مديترانه به سمت اروپا میفرستند، در هفتههای آينده ممکن است شروع شود و در صورت نیاز، نيروهای ناتو نيز به اين عمليات کمک خواهند کرد.
به گزارش روز ۲۸ اردیبهشت خبرگزاری آسوشيتدپرس، فدريکا موگرينی مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا گفت که به اعتقاد او نشست وزرای خارجه و دفاع کشورهای عضو با اين عمليات موافقت خواهد کرد.
پس از جلب موافقت کشورهای عضو اتحاديه بايد شناورها، تجهيزات و طرحهای عملياتی مورد نياز انتخاب و تعيين شوند.
مقامات اتحاديه اروپا میگويند بخشهايی از اين عمليات میتواند به طور مستقل و با مسئوليت اتحاديه اروپا اجرا شوند ولی بخش مربوط به منهدم کردن کشتیهای متعلق به قاچاقچيان به تاييد سازمان ملل متحد نياز دارد.
کشورهای عضو اتحاديه اروپا در ماههای اخير به شدت تحت فشار بودند تا برای مقابله با روند رو به افزايش قاچاق انسان در آبهای مديترانه که تاکنون هزاران قربانی به جا گذاشته است، واکنش فعالتری نشان دهند.
طی هفتههای گذشته بيش از یک هزار مهاجر که توسط قايق از سواحل ليبی به سمت جنوب اروپا در حرکت بودند توسط نيروی دريايی و واحدهای امداد ايتاليا نجات يافتهاند.
سازمان بينالمللی مهاجرت تخمين زده که طی سال جاری میلادی، بيش از یک هزار و ۸۰۰ مهاجر به هنگام عبور از دريای مديترانه جان خود را از دست دادهاند. رقم اين تلفات در دوره مشابه سال گذشته حدود ۲۰۰ نفر بود.
فدريکا موگرينی مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا گفت که پس از اتخاذ تصميم نهايی توسط وزرای خارجه و دفاع کشورهای عضو در روز دوشنبه، اين عمليات میتواند در هفتههای آينده آغاز شود. هفتههای آينده، شروع فصلی است که معمولا بيشترين تعداد مهاجران از آبهای دريای مديترانه عبور میکنند.
با وجودی که تاکنون در اين زمينه از سازمان آتلانتیک شمالی، ناتو، تقاضای کمک نشده ولی دبيرکل ناتو اعلام کرد که نيروهای تحت فرمان اين پيمان نظامی آمادگی دارند که در صورت نياز به اين عمليات کمک کنند.
ینس استولتنبرگ، دبيرکل ناتو گفت زمانی که شرايط برای اين کار فراهم شود اين پيمان حاضر است به حکومت ليبی برای تقويت قدرت دفاعی آن کشور کمک کند.
او تاکيد کرد که ناتو از تلاشهای سازمان ملل متحد برای برقراری آتش بس بين جناحهای رقيب و تشکيل يک حکومت ائتلاف ملی در ليبی حمايت میکند.
دبيرکل ناتو با تاکيد بر ضرورت مقابله با شبکههای قاچاق انسان گفت: «يکی از مشکلات مهم اين است که شبهنظامیان خارجی و افراد وابسته به گروههای تروريستی ممکن است خود را در اين قايقها پنهان کرده و در ميان مهاجران به اروپا بيايند».
این گزارش میافزايد با توجه به شرايط بحرانی ليبی و ناتوانی حکومت قانونی آن کشور، اتحاديه اروپا سعی دارد برای اجرای عمليات دريايی خود عليه قاچاقچيان حمايت سازمان ملل متحد را جلب کند.
مقامات اتحاديه اروپا و وزرای کشورهای عضو میگويند در مورد مراحل اول اين عمليات يعنی جمع آوری اطلاعات، شنود و کنترل ارتباطات و تحرک شبکههای قاچاق انسان توافق نظر عمومی وجود دارد. در همين حال قرار است اتحاديه اروپا هر چه سريعتر در مورد اين طرح با حکومت ليبی و سازمان ملل متحد مذاکره کند.
پيچيدهترين بخش اين عمليات، توقيف کشتیهای حامل مهاجران و يا کشتیهای متعلق به شبکه قاچاقچيان در آبهای بينالمللی خواهد بود و در اين موارد اتحاديه اروپا به حمايت سازمان ملل متحد نياز دارد.
مقامات اتحاديه اروپا میگويند برای اجرای اين عمليات در حريم دريايی ليبی و يا توقيف کشتیهايی که با پرچم کشورهای مختلف حرکت میکنند، حمايت سازمان ملل متحد ضروری است و اگر شورای امنيت با صدور قطعنامهای اين عمليات را تاييد کند، اجرای آن میتواند موفقيتآميز باشد.
عمليات در حريم دريايی ليبی و حمله به شبکه قاچاقچيان انسان در سواحل آن کشور از نظر ديپلماتيک بسيار حساس است و روسيه از اعضای شورای امنيت، از هم اکنون اعلام کرده که با چنين اقداماتی موافقت نخواهد کرد.