فدراسيون بينالمللی فوتبال، فيفا، روز سهشنبه ۱۲ خرداد دريافت ده ميليون دلار از آفريقای جنوبی و انتقال آن به جک وارنر، يکی از معاونين سابق فيفا را تاييد کرد.
در بيانيهای که از طرف فيفا صادر شده است، هر گونه دخالت ژِروم والک، دبيرکل و ديگر مقامات ارشد اين نهاد ورزشی در نقل و انتقال اين مقدار پول تکذيب شده است.
در گزارشهايی که طی چند روز اخير منتشر شده، جک وارنر به دريافت رشوه از آفريقای جنوبی برای انتخاب آن کشور به عنوان ميزبان جام جهانی ۲۰۱۰ متهم شده است.
به گزارش خبرگزاری آسوشيتدپرس، فيفا گفت که سه پرداخت به رقم کلی ۱۰ ميليون دلار که در کیفرخواست دادستانی فدرال آمريکا مطرح شده و موضوع محوری تحقيقات قضايی این کشور است، در سال ۲۰۰۷ و توسط خوليو گروندونا رييس سابق کميته مالی فيفا تاييد شده بود. خولیو گروندونا پارسال درگذشت.
اين موضعگيری فيفا واکنشی است به گزارش اخير روزنامه نيويورک تايمز که از قول مقامات دادستانی آمريکا بدون ذکر نام آنها نوشته است که ژِروم والک در سال ۲۰۰۸ اين پول را به حسابهايی واريز کرده که در آن زمان در اختیار جک وارنر رييس فدراسيونهای فوتبال قاره آفريقا و معاون ريیس فيفا بود. وی هم اکنون در آمريکا با اتهام فساد روبرو است.
بازپرسهای آمريکايی میگويند «چاک بليزر» يکی از همکاران قديمی آقای وارنر در فيفا معتقد است که اين مبلغ به عنوان رشوه و برای خريد رای در تاييد ميزبانی آفريقای جنوبی برای جام جهانی ۲۰۱۰ پرداخت شده است.
فيفا در بيانيه خود با قاطعيت نمیگويد که ژروم والک از اين موضوع بیاطلاع بوده ولی تاکيد میکند که «نه او و نه هيچ يک از مقامهای ارشد فيفا در پيشنهاد، تاييد و اجرای اين طرح مشارکت نداشتند».
راديو تلويزيون سراسری آفريقای جنوبی اخيرا نامهای از «مولفی اوليفانت» رييس سابق فدراسيون فوتبال اين کشور خطاب به ژروم والک به تاريخ چهارم مارس ۲۰۰۸ را منتشر کرد که نشان میدهد آقای والک حداقل توسط اين نامه از اين ماجرا با خبر بوده است.
در اين نامه رييس وقت فدراسيون فوتبال آفريقای جنوبی از ژروم والک میخواهد که مبلغ ۱۰ ميليون دلار از بودجه پرداخت شده توسط کميته برگزار کننده مسابقات آفريقای جنوبی را کنار گذاشته و آن را به حساب يک بنياد به نام «دياسپورا لگاسی پروگرام» منتقل کند. او در اين نامه دو بار تاکيد میکند جک وارنر که در آن زمان معاون کميته مالی فيفا بود، بايد نقل و انتقال و مصرف اين پول را کنترل کند.
بر اساس این گزارش، مولفی اوليفانت در روزهای گذشته حاضر نشده است به هيچيک از پرسشهای آسوشیتدپرس در مورد اتهامات فساد مالی در فيفا پاسخ دهد.
در نتيجه تحقيقات دادستانی فدرال آمريکا در مورد نحوه گزينش و رای دادن به ميزبانان جام جهانی طی دو دهه گذشته شماری از مقامات ارشد فيفا مورد اتهام قرار گرفته و هفت نفر از آنها، از جمله دو معاون رياست اين نهاد، يک عضو جديد هيات رييسه و يک کارمند ارشد آن بازداشت شدند.
نام اين افراد در يک فهرست چهارده نفره قرار دارد که به پرداخت بيش از ۱۵۰ ميليون دلار رشوه متهم شدهاند. وضعيت چهار نفر ديگر از جمله سب پلاتر و دو تن از پسران جک وارنر هنوز روشن نيست.
اتهامات مربوط به پرداخت رشوه، حيثيت جام جهانی ۲۰۱۰ آفريقای جنوبی را به خطر انداخته که سب پلاتر همواره آن را بزرگترين دستاورد خود طی ۱۷ سال رياست بر فيفا جلوه میداد.
فيفا در بيانيه روز سه شنبه خود میگويد که پرداخت اين مبالغ بخشی از طرح دولت آفريقای جنوبی «برای حمايت از جامعه آفريقايی تباران ساکن کشورهای ناحيه کارائيب به عنوان يادگاری برای برگزاری اين جام جهانی بوده است».
فيفا میافزايد که اين پرداختها «توسط خوليو گروندونا رييس سابق کميته مالی و براساس مقررات فيفا تاييد شدهاند».
خوليو گروندونا به مدت ۲۶ سال از اعضای هيات رييسه فيفا بود. او اهل آرژانتين بود و مدتی معاونت رياست اين نهاد را برعهده داشت و سال گذشته در سن ۸۲ سالگی درگذشت.
سب بلاتر ۷۹ ساله که روز جمعه برای پنجمين بار با رای اعضای فيفا به رياست اين مقام رسيد دخالت در اين ماجرا را تکذيب کرده و میگويد او مقام ارشدی که بدون ذکر نامش در اين پرونده قيد شده است، نيست.
در آفريقای جنوبی نيز تابو امبکی رييس جمهوری سابق اين کشور پرداخت رشوه برای کسب ميزبانی جام جهانی ۲۰۱۰ را تکذيب کرد.
مسئول کميته پيگيری نامزدی آفريقای جنوبی برای اين رقابتها نيز به روزنامههای محلی گفت که اين پول برای تشکيلات جک وارنر در کشورهای ناحيه کارائيب فرستاده شد تا از آن برای توسعه ورزش فوتبال استفاده شود.
طبق بيانيه فيفا تحت تاثير شرايط فعلی، ژروم والک سفر خود برای شرکت در مراسم افتتاحيه جام جهانی فوتبال زنان که در کانادا برگزار میشود را لغو کرده است.