لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۰۴

درخواست از بان گی مون: با موسوی و کروبی ملاقات کنيد


بان گی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد
بان گی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد
بيش از ۴۰۰ تن از فعالان سياسی و حقوق بشر، روزنامه نگاران و استادان ايرانی در نامه ای به بان گی مون، دبيرکل سازمان ملل خواسته اند در جريان سفرش به تهران، با رهبران سياسی دربند از جمله ميرحسين موسوی و همسرش زهرا رهنورد و نيز مهدی کروبی ديدار کند و همچنين با زندانيان سياسی ديداری داشته باشد.

نشست کارشناسان کشورهای شرکت در کنفرانس جنبش عدم تعهد در تهران روز یکشنبه کار خود را آغاز کرد و در حالی که ایران پیشتر از حضور «۵۰ رییس کشور» در این اجلاس خبر داده بود، سخنگوی اجلاس می‌گوید که «۳۶ رییس کشور» به نشست سران می آیند.

در این نامه که نسخه ای از آن در اختیار رادیو فردا قرار گرفته، خطاب به دبیرکل سازمان ملل آمده است: «سفر شما به تهران برای شرکت در اجلاس سران کشور های عضو سازمان غير متعهد فرصتی نيکو برای ارزيابی مستقيم از وضعيت وخيم حقوق بشر در ايران است. بی ترديد مشاهده و بررسی همه مشکلات حاد نقض حقوق بشر در ايران در فرصت کوتاه سفر شما ميسر نيست. اما بررسی اجمالی موارد مهم و اضطراری شدنی و ضروری است.»

این درخواست می افزاید: «در اين ميان ديدار با مير حسين موسوی نخست وزير سابق ايران، کانديدای معترض انتخابات مخدوش رياست جمهوری دهم و رهبر نمادين جنبش سبز که اخيرا دچار عارضه قلبی شد و پس از عمل جراحی از بيمارستان مجددا به زندان خانگی منتقل شده است، اهميت زيادی دارد. جمعيت زيادی از ايرانيان داخل و خارج نگران وضعيت وی هستند. اينک قريب به ۱۸ ماه است که او در شرايطی نامعلوم در حبس خانگی به سر برده و انواع و اقسام تضييقات و محدوديت ها از سوی جمهوری اسلامی ايران بر وی اعمال شده است. ديدار و گفت وگوی شما با او می تواند تهديدات موجود بر عليه او را خنثی سازد.»

«اين اقدام انسان دوستانه و منطبق بر اهداف سازمان ملل در کنار ملاقات با مهدی کروبی رئيس پيشين مجلس و ديگر کانديدای معترض انتخابات سال ۱۳۸۸ که همزمان با مهندس موسوی از اسفند ۱۳۸۹ در حبس خانگی است و همچنين بازديد شما از زندان اوين و گفت وگوی مستقيم با زندانيان عقيدتی، تاثيری مثبت بر روند رعايت موازين حقوق بشری و کرامت انسانی در ايران خواهد داشت.»

امضاکنندگان این نامه خطاب به بان گی مون گفته اند: «پيگيری های شما می تواند مسير به بن بست خورده ماموريت احمد شهيد، گزارشگر ويژه سازمان ملل در امور مربوط به حقوق بشر در ايران را تحرکی مجدد بخشد.»

احمد شهید، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد اززمان انتخاب برای بررسی اوضاع حقوق بشر در ایران، اجازه حضور در ایران نیافته و مقامات نظام جمهورمی اسلامی حاضر به همکاری با او نیستند.

پشتر و روز جمعه هفته پیش، محمد ملکی، اولین رئیس دانشگاه تهران پس از انقلاب سال ۱۳۵۷ هم در نامه‌ای به سران اجلاس عدم تعهد، حکومت ایران را «فاشیستی- مذهبی» خوانده و از سران این اجلاس خواسته بود تا در مدتی که در ایران هستند با زندانیان سیاسی و مدنی دیدار کنند.

آقای ملکی، روز جمعه،‌ سوم شهریورماه، در نامه‌ای خطاب به سران شرکت‌کننده در اجلاس عدم تعهد در تهران نوشت: «اکنون پای به سرزمینی نهاده‌اید که این روزها به علت بی‌کفایتی زمامدارانش، مردم در شرایط بسیار دردناکی به سر می‌برند... در مدت بیش از سی‌سال، حکومتگران دست به اعمال ضد بشری زده‌اند، از جمله کشتار ده‌ها هزار مرد و زن دگراندیش که جز آزادی و عدالت چیز دیگری را طلب نمی‌کردند.»

در پايان نامه به دبيرکل سازمان ملل آمده است: «ما امضا کنندگان به نام انسانيت و آرمان های بلند منشور ملل متحد بار ديگر از شما می خواهيم پيگيری پيرامون نقض حقوق بشر و تقاضا برای پايان دادن به خشونت و تبعيض دولتی در ايران، اعطای مرخصی فوری به زندانيان سياسی که از بيماری های حاد رنج می برند و آزادی تمامی زندانيان عقيدتی، سياسی و بی گناه را سرلوحه مذاکرات خود با مقامات حکومت قرار دهيد وبا اهتمامی جدی ملاقات با مير حسين موسوی، سرکار خانم زهرا رهنورد و مهدی کروبی در فضايی آزاد و به دور از ارعاب نيرو های امنيتی را خواستار شويد.»

در میان امضا کنندگان، اسامی استادان دانشگاه و فعلان سیاسی و حقوق بشر چون علی افشاری، امین احمدیان، عبدالعلی بازرگان، لیلی پورزند، مهرانگیز کار، سعید پیوندی، داریوش آشوری، نیره توحیدی، مهدی خان بابا تهرانی، علی اضغر رمضانپور، پیمان عارف، کاظم علمداری، هادی قائمی، علی اکبر موسوی خوئینی، فرخ نگهدار و محمدرضا نیکفر دیده می شود.
XS
SM
MD
LG