لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲۷ آبان ۱۴۰۳ تهران ۲۲:۱۶

افتتاح دومين دوره جشنواره تئاتر ايرانی لندن


دومين دوره جشنواره تئاتر ايرانی لندن روز هشتم مرداد ماه، افتتاح شد. دور اول اين جشنواره تنها به گروه های ساکن لندن اختصاص داشت(چون اين جشنواره امکان مالی دعوت از گروه های ايرانی خارج از لندن را نداشت)، اما امسال چند گروه ايرانی خارج از لندن هم برای اجرا به اين جشنواره دعوت شده اند.

سوسن فرخ نيا، مدير اين جشنواره که مديريت «گروه تئاتر سام» در لندن را هم برعهده دارد درباره انگيزه برگزاری اين جشنواره به راديو فردا می گويد:«پيش از ما سه تا جشنواره تئاتر ايرانی در اروپا وجود داشت. اولين آنها در شهر کلن است که خانم بهرخ حسين بابايی و مجيد فلاح زاده سال هاست آن را برگزار می کنند. آقای آل بويه در هايدلبرگ و آقای فرهاد مجد آبادی در فرانکفورت جشنواره هايی به راه انداخته اند و هميشه ما را تشويق می کردند که ما هم در لندن جشنواره ای به راه بيندازيم.»

خانم فرخ نیا افزود: «من در سال ۲۰۰۵ خيز کوچکی برای اين کار برداشتم. مشکل کرايه سالن است که بسيار گران تمام می شود. آن موقع سالن کوچکی داشتم به نام «سام هاوس». می خواستم همانجا اين جشنواره را راه بيندازم اما متاسفانه اين سالن را بستند چون در يک محيط مسکونی بود و گفتند که سر و صدای زياد است. بالاخره سال قبل موفق به برگزاری اين جشنواره شديم و حالا با کمک کوچکی از شورای هنری انگلیس، (آرت کانسيل) توانسته ايم برای اولين بار چند گروه ايرانی از کشورهای ديگر را دعوت کنيم.»

جشنواره تئاتر ايرانی لندن به صورت مسابقه ای برگزار می شود و در پايان بهترين ها توسط هيات داوران انتخاب خواهند شد.

هيات داوران جشنواره امسال عبارتند از: بهمن فرسی، منوچهر نامور آزاد و ابراهيم مکی. قرار بود اليزابت منسفيلد هم يکی از داوران جشنواره باشد که به تازگی به دليل مشغله های کاری از شرکت در هيات داوران جشنواره امسال عذر خواست.

در اين جشنواره که به مدت پنج روز تا سوم ماه اوت ادامه خواهد داشت، هفده گروه نمايشی به اجرای تئاتر خواهند پرداخت و چند سخنرانی نيز قرار است برگزار شود.

محل برگزاری اين جشنواره «آرت دپو» در شمال لندن است که ۱۲۰ صندلی دارد. برای تمام اجراها زيرنويس انگليسی گذاشته شده تا بتواند مخاطبان خارجی را هم جلب کند. يک اجرای انگليسی هم در برنامه گنجانده شده است.

برگزار کنندگان جشنواره می گويند که ۴۰ گروه نمايشی تقاضای شرکت در اين جشنواره را داشته اند که از ميان آنها ۱۷ گروه انتخاب شده است.

برخی از گروه های تئاتری از داخل ايران هم تقاضای شرکت در اين جشنواره را داشته اند که يکی از آنها برای اجرا در اين جشنواره دعوت شده بود،اما درنهايت به دليل مشکلات مالی و مسائل مربوط به تهيه روادید، اين گروه نتوانست در اين جشنواره شرکت کند. با اين حال برگزارکنندگان جشنواره اميد دارند که بتوانند گروه های تئاتری داخل ايران را برای سال های بعد دعوت کنند.

گروه های خارج از لندن جشنواره امسال، گروه هايی از استکهلم، کلن، فرانکفورت، پاريس و آمستردام هستند. برگزار کنندگان جشنواره می گويند که سعی دارند برای دوره های بعد، گروه های تئاتر ايرانی را از مسافت های دورتری چون کانادا و آمريکا هم به اين جشنواره دعوت کنند.

يکی از تئاتری های شناخته شده که امسال از پاريس برای اين جشنواره دعوت شده، «صدرالدين زاهد» است که در سال های پيش از انقلاب عضو کارگاه نمايش بود. آقای زاهد امسال در اين جشنواره درباره «کار خلاقه گروهی در تئاتر» صحبت خواهد کرد؛ چيزی که کارگاه نمايش بخاطر آن مشهور است و نمونه درخشانی از کار گروهی در تئاتر بود.

«قاضی ربيحاوی» نمايشنامه نويس ساکن لندن هم اجرايی در اين جشنواره خواهد داشت. اين نمايش که خيمه شب بازی نام دارد برداشت آزادی است از نمايشنامه سرايدار نوشته هارولد پينتر. اين نمايش در تهران می گذرد و شرحی است طنزآميز از زندگی و موقعيت امروز مردم ايران. محمد حيدری در اين نمايش بازی می کند و اين اجرا به کمک هنرجويان گروه تئاتر سام ميسر شده است. اين نمايش در بخش جنبی (خارج از مسابقه) اجرا می شود.

«سقوط آزاد» عنوان نمايشنامه ای است از بهمن فرسی که فرشيد آرين آن را اجرا می کند. «هزار و يک... » هم اثری است از عليرضا کوشک جلالی که نمايشنامه «رابطه آزاد زناشويی» نوشته فراکا راما و داريو فو را بر صحنه می برد.

XS
SM
MD
LG