لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۳:۲۶

«ساختمان دولت ایران در اربیل، مصونیت دیپلماتیک نداشت»


وزیر خارجه عراق گفت دفتر نمایندگی ایران در اربیل قرار بوده به کنسولگری تبدیل شود.
وزیر خارجه عراق گفت دفتر نمایندگی ایران در اربیل قرار بوده به کنسولگری تبدیل شود.

هوشيار زيباری، وزير خارجه عراق، روز جمعه، تاييد کرد محلی که روز پنج شنبه، مورد حمله نيروهای آمريکايی در اربيل قرار گرفت، يک کنسولگری تحت قوانين رسمی ديپلماتيک نبوده است اما در عین حال افزود که این محل، دفتر روابط ایران و در مراحل تبديل به دفتر کنسولی بوده است.


به گزارش آسوشيتد پرس از بغداد، وزير خارجه عراق در ادامه خبر داده که درگيری نيروهای آمريکايی فقط با نيروهای ايران نبوده و با ديگر افراد و نيروهای حاضر در اربيل نيز درگيری پيش آمده که تلفاتی در پی نداشته است.


شهر اربيل در ۳۵۰ کيلومتری شمال بغداد واقع شده و از شهرهای اصلی منطقه کردنشين عراق به شمار می رود .


آقای زيباری همچنين گفت نيروهای آمريکايی در شهر اربيل با نيروهای کرد نيز مواجه شده اند که اين درگيری بدون تلفات به پايان رسيد.


نيروهای آمريکايی روز پنج شنبه گذشته در شهر اربيل، پنج ايرانی واقع در دفتر روابط را دستگير کردند که يکی از اين افراد آزاد شده است.


نيروهای کرد که امنيت منطقه را در دست دارند، به مقامات آمريکايی معترض شدند که چرا پيش از شروع حمله با آنها هماهنگی لازم به عمل نيامده است

نيروهای کرد که امنيت منطقه را در دست دارند، به مقامات آمريکايی معترض شدند که چرا پيش از شروع حمله با آنها هماهنگی لازم به عمل نيامده است.


وزير خارجه عراق همچنين در گفت و گو با شبکه تلويزيونی سی ان ان اعلام کرد عراق به هيچ وجه حاضر نيست به زمين درگيری ديگران تبديل شود.


اين در حالی است که آمريکا در حال فرستادن نيروهای تازه و حدود ۲۰هزار نفر است که به چالش اصلی کاخ سفيد و کنگره تبديل شده است.


گروه مقتدی صدر، با رد نقشه تازه آمريکا اعلام کرد مشکلات عراق به دليل حضور نظامی آمريکا است و بايد آمريکا به جای فرستادن نيروی بيشتر، هر چه سريع تر از عراق خارج شود.


نوری المالکی، نخست وزير عراق از پيشنهاد آمريکا استقبال کرده و آن را برای طرح استقرار امنيت در پايتخت عراق ضروری خوانده است.


دلايل امنيتی


مسوول روابط عمومی حزب کردستان عراق، در مصاحبه ای با راديو فردا، علت دستگيری ۵ تن از ايرانيان را در شهر اربيل، «مسايل امنيتی» دانست و گفت که اين يک موضوع «سياسی» نيست.


سهرو قادر، در اين مصاحبه گفت که «ديپلمات های ايرانی بدون آنکه توضيحی ارائه بدهند، مدام به منطقه رفت و آمد می کرده اند.»


وزارت خارجه ايران پيش از اين اعلام کرده بود که آنچه «دفتر نمايندگی جمهوری اسلامی ايران در اربيل» خوانده می شد، به درخواست مسوولان عراقی، راه اندازی شده بود.


وزارت خارجه ايران پيش از اين اعلام کرده بود که آنچه «دفتر نمايندگی جمهوری اسلامی ايران در اربيل» خوانده می شد، به درخواست مسوولان عراقی، راه اندازی شده بود

در آخرين ساعات روز پنج شنبه، رياست حکومت منطقه ای کردستان عراق نيز با صدور بيانيه ای، خواستار آزادی پنج ايرانی شد که در حمله روز گذشته ارتش آمريکا به محل کارشان در اربيل، دستگير شده اند.


در اين بيانيه همچنين به اين موضوع که ارتش آمريکا بدون هماهنگی با نيروهای کرد چنين عملی را انجام داده، اعتراض شده است.
جمهوری اسلامی ايران نيز، اسامی بازداشت شدگان را به رياست جمهوری و وزارت خارجه عراق ارسال کرده و خواستار آزادی فوری مامورين دستگير شده خود شده است.


«رفت و آمد غير رسمی»


به رغم تاکيد جمهوری اسلامی ايران مبنی بر اينکه اين دفتر به درخواست حکومت منطقه ای کردستان و مقام های عراقی، فعاليت می کرده است، مسوول روابط عمومی حزب کردستان عراق در اين مصاحبه با راديو فردا گفت: «ديپلمات های جمهوری اسلامی ايران در منطقه رفت و آمد می کنند و به طور رسمی چيزی اعلام نمی کنند.


اين که آمريکايی ها چرا اينها را دنبال کرده اند و چرا نيمه شب، در داخل کنسولگری آنها را گرفته اند ، موضوعی است که خودشان آن را می دانند. حتمأ مسئله امنيتی بوده تا اينکه سياسی باشد. چون اگر سياسی بود جمهوری اسلامی ايران در کنار آمريکا در بغداد سفارت دارد و هر دو در منطقه کمربند سبز هستند و می توانند از آنجا شروع کنند، اگرمسئله بيرون کردن سياسی ايران باشد.»


اين فعال سياسی کردستان عراق، همچنين از بازداشت های اخير در کردستان ابراز تعجب کرد و افزود: «جاهای ديگری هست که درها برای ايرانيها باز است. مثل جنوب عراق و بغداد ، در حالی که در کردستان حکومت هست و هر تحرک و فعاليت سياسی خارج از کردستان بايد از کانالهای قانونی باشد و زير کنترل قرار دارد.»


وی همچنين از محل نگهداری ايرانيان بازداشت شده، ابراز بی اطلاعی کرد.


XS
SM
MD
LG