پرويز مشرف، رييس جمهوری پاکستان، که با خطر استيضاح مواجه بود، روز دوشنبه از سمت رياست جمهوری اين کشور کناره گيری کرد.
او گفت: «پس از بررسی اوضاع و مشورت با مشاوران حقوقی و متحدان سياسی خود، تصميم به کناره گيری گرفت و سرنوشت خود را بدست مردم می سپارد.»
در پی استعفای پرويز مشرف، پرسش های گوناگونی در خصوص آينده اين کشور مطرح شده است.
شاهد احمد، خبرنگار راديو فردا در اسلام آباد، به پرسش هایی در درباره تاثيرات اين استعفا و آينده سياسی پاکستان پاسخ داده است.
راديو فردا: استعفای پرويز مشرف از سمت رياست جمهوری پاکستان از چه لحاظ اهميت دارد؟
شاهد احمد: اين استعفا از نظر سياسی برای احزاب مردم و مسلم ليگ، شاخه نواز شريف، و مخصوصا برای محمد نواز شريف، که دولتش در سال ۱۹۹۹ ميلادی توسط پرويز مشرف برکنار شد، اهميت زيادی دارد.
آقای نواز شريف در اين سال ها مخالف سرسخت پرويز مشرف بود و هميشه از برکناری او از قدرت طرفداری می کرد.
- «در آينده نزديک به نظر نمی رسد که بحرانی در پاکستان بوجود آيد، اما نمی توان به طور قطع از اين موضوع حرف زد. زيرا عاملی که باعث نزديکی دو حزب مخالف مردم و مسلم ليگ، شاخه نواز شريف، شده بود، پرويز مشرف بود. الان که پرويز مشرف، دشمن مشترک اين دو حزب از صحنه سياسی پاکستان کنار رفته است، مردم با نگرانی منتظر مناسبات اين دو حزب و تاثير آن هستند.»
آيا اين استعفا در شرايط امنيتی کنونی در پاکستان تاثيری خواهد داشت؟
از لحاظ امنيتی، احتمالا اسلامگرايان استعفای پرويز مشرف را پيروزی خود محسوب خواهند کرد، زيرا در حال حاضر، نيروهای پاکستانی در مناطق سرحد و استان بلوچستان در حال انجام عملياتی عليه اسلام گرايان افراطی هستند.
با استعفای پرويز مشرف، چه کسی سمت وی را تا زمان برگزاری انتخابات رياست جمهوری در اين کشور بر عهده خواهد گرفت؟
تا زمان برگزاری انتخابات، رييس مجلس سنای پاکستان، قائم مقام رييس جمهور خواهد بود و در مدت ۳۰ روز در مجالس ملی و سنا و همچنين چهار مجلس استانی پاکستان، انتخاب رييس جمهور انجام خواهد شد.
ارزيابی جامعه جهانی از تحولات پاکستان چگونه است؟ آيا از استعفای آقای مشرف استقبال می کند يا آنکه تحولات را با نگرانی نظاره خواهد کرد؟
با توجه به اينکه آقای مشرف در جنگ عليه تروريسم نقش فعالی داشت، فکر می کنم که استعفای او مورد استقبال برخی از کشورها قرار نخواهد گرفت. البته آمريکا علنا اعلام کرده است که رييس جمهوری آينده پاکستان بايد از طريق دموکراتيک انتخاب شود.
با توجه به اينکه ارتش در پاکستان نهادی بسيار قدرتمند است، فکر می کنيد که آيا توازنی ميان نيروهای نظامی و دولت آينده وجود خواهد داشت؟
ارتش پاکستان، بويژه نيروی زمينی آن، در شرايط کنونی خواهان آن است که شهرت دوستی با مردم اين کشور را حفظ کند، زيرا عمليات اخير ارتش در استان های سرحد و بلوچستان مورد استقبال مردم محلی قرار نگرفته است.
اين امر باعث بوجود آمدن تنش ميان ارتش و مردم اين مناطق شده و به دنبال آن، فرمانده ارتش خواستار از بين رفتن اين سوء تفاهم و تنش شده است.
در کل می توان گفت که ارتش پاکستان در قبال رويدادهای آينده بی طرف خواهد بود.
آقای شاهد احمد! آينده سياسی پاکستان در کوتاه مدت چگونه خواهد بود؟
آينده سياسی پاکستان پس ازاستعفای پرويز مشرف بغرنج خواهد بود، چون هر دو حزب مردم و مسلم ليگ، شاخه نواز شريف، پيش از اين آشکارا اعلام کرده بودند که بعد از استعفای او، قضات ديوان عالی اين کشور را که توسط پرويز مشرف از سمت خود برکنار شده بودند، در سمت خود ابقا خواهند کرد. لذا تمامی توجه مردم متوجه ديوان عالی کشور خواهد بود تا ببينند وضعيت آن چگونه خواهد شد.
شما از کلمه «بغرنج» استفاده کرديد. پس اوضاع پاکستان بحرانی نخواهد شد.
در آينده نزديک به نظر نمی رسد که بحرانی در پاکستان بوجود آيد، اما نمی توان به طور قطع از اين موضوع حرف زد. زيرا عاملی که باعث نزديکی دو حزب مخالف مردم و مسلم ليگ، شاخه نواز شريف، شده بود، پرويز مشرف بود.
الان که پرويز مشرف، دشمن مشترک اين دو حزب از صحنه سياسی پاکستان کنار رفته است، مردم با نگرانی منتظر مناسبات اين دو حزب و تاثير آن هستند.