آیت الله صادق لاریجانی، رئیس قوه قضائیه، روز دوشنبه ۱۴ فروردین، از کسانی که به گفته او،«خود را واجد شرایط» ذکر شده در قانون اساسی نمی دانند، خواست که «اصلاً» در انتخابات ریاست جمهوری اردیبهشت سال جاری نامزد نشوند و از شورای نگهبان نیز خواست که درباره تائید صلاحیت نامزدها به « مُرّ قانون» عمل کند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، وابسته به رادیو و تلویزیون دولتی ایران، آیت الله لاریجانی در جلسه مسئولان عالی قضایی ایران گفت که وظیفه همه نامزدها و هواداران آنها در انتخابات پیش رو «رعایت اصول اخلاقی است».
وی اضافه کرد:«اگر کسانی خودشان را واجد شرایط مذکور در قانون اساسی نمی دانند اصلاً برای نامزدی اقدام نکنند».
رئیس قوه قضائیه همچنین گفت که «توقع ما» از شورای نگهبان این است که در بررسی صلاحیت نامزدها «همچون گذشته براساس مُرّ قانون اساسی عمل کند».
در هر دوره انتخابات ریاست جمهوری در ایران صدها تن نامزد می شوند اما معمولا صلاحیت کمتر از ۱۰ تن تائید می شود.
درانتخابات ریاست جمهوری ۹۲ نیز به جز صدها تن از چهره های ناشناس، حدود ۴۰ چهره سرشناس سیاسی از جمله تعدادی از نمایندگان مجلس و وزرای سابق، نامزد شدند که در نهایت، صلاحیت هفت تن تائید شد.
پیش از این، به نوشته هفته نامه «مثلث»، عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان، درباره احتمال رد صلاحیت حسن روحانی، نیز گفته است که صلاحیت رئیس جمهور محدود به چهارسال است و او برای دوره بعدی باید دوباره تائید صلاحیت شود.
عباسعلی کدخدایی روز ۱۵ دی ۹۵ نیز گفته بود که این شورا همواره صلاحیت رؤسای جمهوری «مستقر» را نیز در دوره دوم نامزدی آنان بررسی میکند و «هیچ تضمینی» نیست که رئیسجمهور «مستقر» دوباره تأیید صلاحیت شود.
۱۰ روز پس از این سخنان نجاتالله ابراهیمیان، دیگر عضو شورای نگهبان، گفت که از نظر حقوقی فرقی میان رئیسجمهور و دیگران نیست، و ممکن است صلاحیت رئیسجمهور هم رد شود.
در واکنش، برخی چهرههای اصلاحطلب از جمله فیضالله عرب سرخی، عضو سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی، هدف از مطرح شدن این بحث را «تضعیف روحیه اصلاحطلبان» دانستند.
سخنگوی شورای نگهبان همچنین در مصاحبه با هفته نامه مثلث گفته بود که دستور رهبر جمهوری اسلامی مبنی بر نامزد نشدن محمود احمدی نژاد به اطرافیان او «تسری» داده نمی شود و صلاحیت آنها « در چارچوب وضعیت خودشان» بررسی خواهد شد.
حمید بقایی، معاون اجرایی محمود احمدی نژاد در دوره ریاست جمهوری، که برای انتخابات اردیبهشت ماه اعلام نامزدی کرده است، در خرداد ۹۴ به اتهام «اختلاس» بازداشت و در دی ماه همان سال آزاد شد.
درهمین حال، برخی از چهره های سیاسی از جمله مصطفی تاج زاده، عضو حزب جبهه مشارکت، پیش بینی کرده اند که آقای بقایی رد صلاحیت خواهد شد.
در مقابل، محمود احمدینژاد در بیانیهای ضمن حمایت از نامزدی حمید بقایی گفته که «مصمم» است «وظایف سیاسی و اجتماعی خود» را به گونهای انجام دهد که برخلاف سال ۹۲ «افراد صالح» از «دایره انتخاب» حذف نشوند.
درهمین حال، خبرگزاری ایلنا روز دوشنبه خبر داد که قرار است آقای احمدی نژاد، مصاحبه مطبوعاتی برگزار کند اما زمان این مصاحبه هنوز مشخص نشده است.
درهفته های گذشته، سخنان و اقدامات محمود احمدی نژاد در کنار اسفندیار رحیم مشایی و حمید بقایی، اعتراض برخی از اصولگرایان و همچنین اعضای دولت حسن روحانی را به دنبال داشته است.
درهمین حال، روزنامه جمهوری اسلامی روز دوشنبه در مطلبی از این سه تن به عنوان «ماجراجویان سال جدید» نام برد و نوشت: «سخنان عوام فریبانه رئیسجمهور سابق و به استهزا گرفتن شیوه زمامداری در کشور و پیش از آن، نامه هدفمند یار غار او به رهبر جریان اصلاحات و درخواست تلویحی برای اتحاد در برابر اصول گرایان و بعضی سخنان دیگر در فضای مجازی، از فتنه جدیدی خبر میدهد که ناکارآمد جلوه دادن عملکرد دولتهای منتسب به چپ و راست» را نشانه رفته است.
چندی قبل، اسفندیار رحیم مشایی در نامه ای به محمد خاتمی، رئیس جمهوری پیشین ایران، از حملات و انتقادهای چهره های شاخص وابسته به جریان اصلاحات انتقاد کرده بود.
در روزهای گذشته، سخنرانی محمود احمدی نژاد در اهواز نیز اعتراض هایی را به دنبال داشته است.
او روز دوم فروردین در یک سخنرانی گفت: «کسانی که فکر می کنند ملت نمیفهمند، نفهمترین افراد روی زمین هستند. این چه سلطنتی است که در وجود بعضیها پیدا شده،... بسیج شدید تا به ملت بگویید یارانهها بد است و انجام ندهید؟ ۹۷ درصد چیزی را میخواهند، تو چرا خلاف ملتی؟ ۸۰ میلیون نفر نمیفهمند، تو میفهمی، همین ملت تو را بالا آورد».
در حالی که برخی از نزدیکان رئیس جمهوری سابق ایران از جمله علیاکبر جوانفکر مخاطب این سخنان را حسن روحانی دانستهاند، برخی از چهره های اصولگرا از جمله محسن رضایی، مخاطب این سخنان را رهبر جمهوری اسلامی می دانند.
در این میان، آقای احمدی نژاد در مصاحبه با خبرنگار خبرگزاری «افه» اسپانیا از ارائه پاسخ صریح در مورد برداشتها از سخنرانی اخیرش در اهواز خودداری کرد.