نمایندگان مجلس ایران روز دوشنبه ۱۳ دی، لایحهای را تصویب کردند که در صورت تائید آن از سوی شورای نگهبان، احداث مسکن مهر جدید متوقف خواهد شد.
به گزارش وبسایت خانه ملت، وابسته به مجلس، در جلسه روز دوشنبه مجلس، بندی از لایحه برنامه ششم توسعه تصویب شد که براساس آن، بانک مسکن موظف است «نسبت به تأمین باقیمانده تعهدات خود و تأمین منابع مورد نیاز مسکن مهر بدون تعهد احداث واحدهای جدید با تشخیص وزارت راه و شهرسازی اقدام کند.»
نمایندگان مجلس درعین حال بندهایی از لایحه برنامه ششم توسعه را تصویب کردند که براساس آن باید ماده ۱۸ قانون «ساماندهی و حمایت از عرضه مسکن» در برنامه ششم توسعه نیز ادامه پیدا کند.
«تأمین مسکن و سهولت دسترسی فاقدین مسکن به ویژه گروههای کمدرآمد به خانه مناسب» از جمله هدفهای این قانون اعلام شده و ارائه وامهای بانکی ارزان قیمت برای مسکن از جمله بندهای آن است.
مسکن مهر یکی از طرحهای دولت محمود احمدینژاد بود. آقای احمدینژاد، رئیس جمهوری سابق ایران، در سال ۹۰ گفته بود که با اجرای پروژه مسکن مهر تا پایان دوره ریاست جمهوریاش مشکل مسکن در ایران ریشهکن خواهد شد.
در این میان، مقامات دولت حسن روحانی از جمله وزیر راه و رئیس سازمان محیط زیست و همچنین تعدادی از نمایندگان مجلس بارها از این طرح انتقاد کردهاند.
به گفته مقامات دولت روحانی، «بسیاری از مجموعههای مسکونی مسکن مهر سیستم تصفیه آب و فاضلاب ندارند» و در محلهایی ساخته شدهاند که «فاقد امکانات زیربنایی است.»
با این حال، آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در شهریور سال ۹۳در دیدار هیئت دولت گفته بود که «چند میلیون نفر چشمانتظار تکمیل مسکن مهر هستند و باید این کار به طور جدی پیگیری شود و به اتمام برسد.»
حسن روحانی، رییسجمهوری ایران، نیز در فروردین ۹۵ گفته بود که دولت با وجود همه مشکلات، «مسکن مهر» را تکمیل میکند و تحویل میدهد.
مخالفت با مسکن مهر همچنین یکی از دلایل استیضاح عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی، در مجلس نهم بود.
حمید رسایی، نماینده تهران در مجلس نهم، درجلسه استیضاح روز ۱۴ مهر سال گذشته گفته بود که آقای آخوندی طرح مسکن مهر را «مزخرف» نامیده است.
درمقابل، محمدرضا باهنر، نایب رئیس مجلس نهم، ضمن دفاع از اقدامات عباس آخوندی گفته بود که از «طرف مسکن مهر حدود ۱۰ واحد درصد تورم به کشور تحمیل شده است.»
مخالفان این طرح میگویند دولت احمدینژاد برای تامین مالی این طرح از بانک مرکزی پول قرض کرد و این کار منجر به چاپ پول بیپشتوانه و افزایش تورم شد.
در مقابل، موافقان مواردی چون ارزانسازی در عين رعايت استانداردهای لازم، ساخت مسکن در تيراژ بالا و پايين آمدن سهم هزينههای ثابت در هر متر و خانهدار شدن افراد کم درآمد را از جمله مزایای این طرح اعلام کردهاند.
به دلیل افزایش سریع قیمت مسکن در سالهای گذشته، خرید و اجاره خانه یکی از مشکلات افراد کمدرآمد در ایران است و مقامات دولت و کارشناسان بارها درباره «حاشیهنشینی» و« بد مسکنی» هشدار دادهاند.
از جمله وزیر راه و شهرسازی ایران روز یکشنبه ۲۴ آبان ۹۴ با اشاره به «بدمسکنی» ۱۸ میلیون ایرانی گفته بود که از این تعداد، «۱۱میلیون نفر در حاشیه شهرها و ۷میلیون نفر در شهرها و در شرایط بدی زندگی میکنند.»