مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی روز پنج شنبه به طور جدی از ایران خواست تا روند غنی سازی اورانیوم را متوقف کند و در عین حال توسل به حربه جنگ را «واکنشی از روی دیوانگی» دانست.
آقای البرادعی با اشاره به ادامه فعاليت های غنی سازی اورانيوم توسط ايران گفت که بن بست بوجود آمده ميان ايران و شورای امنيت سازمان ملل تا نزديکی رويارويی پيش رفت اما متوسل شدن به جنگ در مقابل تهران، «واکنشی از روی ديوانگی» خواهد بود.
به گزارش خبرگزاری ها، مديرکل آژانس بين المللی انرژی اتمی، در پايان نشست شورای حکام در جمع خبرنگاران گفت:« من دوباره به ايران يادآور می شوم که در اين شرايط بحرانی، یا بايد به زور بپذيرد و يا خود داوطلبانه مهلت قانونی را برای تعليق غنی سازی را رعایت کند.»
محمد البرادعی
آقای برداعی در عين حال تاکيد کرد:« اگر با اين شرايط پيش برويم، می توانم بگويم که مقابله طرفين اجتناب ناپذير خواهد بود. حتی آنهايی که به استفاده از گزينه نظامی عقيده دارند که اين کار، راه حل موضوع نيست و راه حلی از سر ديوانگی است.»
ايران تهديد به قطع همکاری کرد
ايران هشدار داد در صورت تصويب قطعنامه ای ديگر،اين کشورسطح همکاری هايش با بازرسان هسته این سازمان ملل را باز هم کاهش خواهد داد.
به گزارش خبرگزاری رويترز از وين، علی اصغر سلطانيه، سفير ايران در آژانس بين المللی انرژی اتمی با تاکيد بر اين مطلب که کشورش بدنبال غنی سازی اورانيوم برای توليد سوخت است يادآور شد که قدرت های بزرگ بايد به جای تلاش برای متوقف کردن فعاليت های ايران، اين حقيقت را بپذيرند.
آقای سلطانيه گفت که ايران از سال گذشته و بدنبال تصويب قطعنامه اول شورای امنيت سازمان ملل همکاری هايش را با اين آژانس متوقف کرده است.
او يادآور شد که تهران، با تصويب مجلس دست به اين اقدام زده است.
سلطانيه، در حاشيه نشست نهايی شورای حکام به خبرنگاران گفت:« بعد از هر راه حل سازمان ملل و هر حرکتی، عکس العمل سريعی از جانب ايران وجود دارد اما انتخاب ها محدود است. ما کاملا بر سر توافقات اوليه مان با آژانس می مانيم اما اين موضوع با کسانی که قصد مقابله دارند، کاملا درنظر گرفته می شود.»
با وجود درخواست شورای امنيت سازمان ملل مبنی بر تعليق غنی سازی، ايران با شتاب بيشتری برنامه های غنی سازی اش را توسعه داده است.
اين دست از اقدامات ایران، واکنش سران اتحاديه اروپا را برانگيخته و آنها روز چهارشنبه، ۱۳ ژوئن، به ايران هشدار دهند که منتظر تحريم های سخت تری نسبت به دو قطعنامه پيشين مورد تصويب سازمان ملل باشد.
در اوايل سال ۲۰۰۶، ايران جلوی فعاليت بازرسان که قصد بازرسی کوتاه مدت از تاسيسات اين کشور را که در برنامه های اتمی شان اسمی از آنها برده نشده، را گرفت.
آقای سلطانيه می گويد که که «بازرسان آژانس، مدارک مهمی از اقدامات بزرگ ايران برای ساخت صنعت انرژی سوخت را در اختيار دارند و اين نشان می دهد که به مدارک اشاره شده، توجهی نشده است.»
وی در عين حال خاطر نشان کرد که کشورش، بر اساس توافق اوليه ای که با آژانس دارد به بازرسان اين سازمان اجازه دسترسی به تاسيسات غنی سازی در اصفهان و نطنز را می دهد.
ديپلمات ها بر اين باورند که ايران در مواردی بازرسی از تاسيسات نطنز را به تاخير انداخته است اما آژانس می گويد که بازرسان وقت به اندازه کافی برای تحقيق در اين باره که ايران فعاليت هايش را به سمت ساخت بمب اتم منحرف نمی کند، داشته اند.
همزمان با تهديد ايران به قطع همکاری با آژانس، روز چهارشنبه گريگوری شولتی، سفير آمريکا در آژانس بين المللی انرژی اتمی، دليل کاهش همکاری ايران با بازرسان آژانس، را تلاش اين کشور برای «گسترش قعاليت های اتمی اعلام نشده اش» اعلام کرد.
آقای شولتی همچنين خطاب به رهبران ايران يادآور شد که اگر به دنبال جلب اعتماد جهانی هستند، چرا بازرسان را از تاسيسات اراک دور نگه داشته و اطلاعات مربوط به تاسيسات هسته ای جديد را ارايه نمی کنند؟
سخنان آقای شولتی در حالی مطرح می شود که جان مک گرگور،سفير بريتانيا در آژانس بين المللی انرژی اتمی، به نمايندگی از سه کشور فرانسه، بريتانيا و آلمان گفت که اگر ايران مسير در پيش گرفته را تغيير ندهد، گزينه ای به جز ارجاع دوباره پرونده به شورای امنيت باقی نمی ماند.
از سوی دیگر، منوچهر متکی، وزير امور خارجه ايران در ديدار با سفيران کشورهای عربی مقيم تهران گفت که صدور قطعنامه های متفاوت راهکار مناسبی برای حل سوتفاهم هسته ای ايران نيست.
روز چهارشنبه نیز، محمود احمدی نژاد، رييس جمهوری ايران در آخرين دور سفر استانی خود به سمنان، در جمع مردم اين شهر، بار دیگر قطعنامه های سازمان ملل را «کاغذ های بی ارزش» توصيف کرد.
به گزارش ايرنا، آقای احمدی نژاد خطاب به شورای امنيت سازمان ملل گفت:« اگر دشمنان ايران اشتباه خود را تکرار کنند ملت ايران برای قطعنامه های آنها ارزشی قائل نخواهند شد.»
احمدی نژاد در سخنان خود، بار ديگر تاکيد کرد که اين حق مردم ايران است که از انرژی هسته ای برخوردار باشند.