لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۴۷

قطع روابط دیپلماتیک چند کشور عربی با قطر؛‌ دوحه انتقاد کرد


نقشه کشور قطر.
نقشه کشور قطر.

مالدیو و دولت یمن روز دوشنبه ۱۵ خرداد به جمع کشورهای بحرین، عربستان سعودی، مصر و امارات متحده عربی پیوستند و روابط دیپلماتیک خودبا قطر را قطع کردند. در عین حال، دولت مستقر در بنغازی،‌ شرق لیبی،‌ هم روز دوشنبه مناسباتش با دوحه را قطع کرد. قطر با انتقاد از این اقدامات،‌ آن را «ناموجه» توصیف کرده است.

پیشتر بحرین، عربستان سعودی، مصر و امارات متحده عربی گفته بودند که روابط دیپلماتیک خود با قطر را، به‌خاطر آنچه «حمایتش از تروریسم» یا «حفاظت از امنیت ملی» خود نامیدند، قطع می‌کنند.

دولت یمن نیز گفت که به دلیل همکاری قطر با گروه شیعه حوثی روابطش را با قطر قطع می‌کند. حوثی‌ها که از حمایت ایران برخوردارند، کنترل صنعا، ‌پایتخت، ‌و بخش‌هایی از یمن را در دست دارند.

پیش از این، بحرین‌ در بیانیه‌ای گفت تمامی روابط دریایی و هوایی خود با قطر را قطع کرده و به شهروندان قطری ۱۴ روز فرصت داده‌است تا بحرین را ترک کنند.

همزمان عربستان سعودی، مصر و امارات متحده عربی نیز بیانیه‌های مشابهی منتشر کردند.

|برای دریافت تازه‌ترین خبرها به تلگــــرام رادیو فردا بپیوندید|

در بیانیه‌ای که عربستان سعودی منتشر کرد،‌ قطر متهم شد که از «گروه های تروریستی مانند اخوان المسلمین و القاعده و نیز گروه حکومت اسلامی»‌ حمایت می کند.

عربستان سعودی همچنین گفت که روابط دیپلماتیک خود و نیز تمامی مسیرهای دریایی، زمینی و هوایی با قطر را مسدود می‌کند. در این بیانیه گفته شد این اقدام در راستای «حفظ تمامیت ارضی که قوانین بین‌المللی آن را تضمین کرده‌اند، و نیز حفاظت از امنیت ملی در برابر خطرات ناشی از تروریسم و بنیادگرایی» صورت گرفته‌است. عربستان همچنین گفت که از نیروهای نظامی قطر خواسته‌است از ائتلافِ درگیر در یمن خارج شوند.

در این ارتباط، امارات متحده عربی دیپلمات‌های قطری را به «پشتیبانی، تامین منابع مالی و قرابت با تروریسم، بنیادگرایی و فرقه‌گرایی» متهم کرد و به آن‌ها ۴۸ ساعت فرصت داد تا امارات را ترک کنند.

وزارت خارجه مصر نیز اعلام کرد «به دلیل امنیت ملی» تمامی مسیرهای هوایی و دریایی خود را به‌روی تمامی رفت‌وآمدهای قطر مسدود کرده‌است.

در همین ارتباط، شرکت‌های هواپیمایی عربستان سعودی، اتحاد و فلای دوبی پروازها به مقصد دوحه،‌ پایتخت قطر، را متوقف کردند. همچنین شرکت هوایی قطر اعلام کرد که پروازهای خود به عربستان سعودی را متوقف کرده است.

در این حال، به نوشته رویترز، بازار سهام قطر در نخستین ساعت آغاز به کار خود در روز دوشنبه با کاهشی حدودا هشت درصدی مواجه شد.

در مقابل،‌ دوحه روز دوشنبه با ابراز تاسف از قطع روابط این کشورها با قطر گفت که تصمیم این کشورها برپایه ادعاهای دروغین و بی اساس اتخاذ شده است.

در بیانیه قطر گفته شد که این کشورها حق حاکمیت این کشور را نقض کرده‌اند.

در همین حال، ‌وزارت خارجه پاکستان اعلام کرد که برنامه فوری برای قطع مناسبات دیپلماتیک خود با قطر ندارد.

قطع روابط این ۵ کشور با قطر در حالی صورت گرفته است که طی روزهای گذشته، امیر قطر در گفت‌وگویی تلفنی با حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران، بر «تقویت همکاری با تهران» تاکید کرده بود.

به گزارش هفتم خرداد خبرگزاری دولتی ایرنا، حسن روحانی در تماس با شیخ تمیم حمد آل ثانی، با تاکید بر حل مشکلات منطقه‌ای، «‌فرقه‌گرایی را از آفت‌های بزرگ» و «‌برهم زننده امنیت منطقه»‌ توصیف کرده بود.

سه روز پیش از این تماس تلفنی، نشانه‌هایی از بروز تنش میان کشورهای عربی و قطر دیده شده بود؛ تنش‌هایی که پس از انتشار سخنانی منسوب به امیر آن کشور بروز کرده بود. در آن خبر منسوب به شیخ تمیم حمد آل ثانی، گفته شده بود ایران «یک قدرت اسلامی» است و «عقلانیتی» در دشمنی با آن «وجود ندارد.»

همچنین به نقل از امیر قطر گفته شده بود روابط آن کشور با اسرائیل در «سطح خوبی» است و نیز آمده بود که قطر سفیران خود را از بحرین، مصر، عربستان سعودی و امارات متحده عربی، به‌خاطر «تنش‌ها» با دولت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، فراخوانده‌است.

ساعاتی پس از آن، دولت قطر گفته بود این خبر «جعلی» است و خبرگزاری رسمی آن کشور «هدف حمله هکرها قرار گرفته است.»

این نقل‌قول‌ها که به گفته دولت قطر جعلی هستند، پس از آن منتشر شد که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، در سفر به عربستان سعودی و دیدار با سران کشورهای اسلامی، در کنار ملک سلمان، پادشاه عربستان سعودی، به‌شدت از ایران انتقاد کرد.

پس از آن، بحرین و مصر همراه با عربستان سعودی و امارات متحده عربی در روز چهارم خرداد، دسترسی به وب‌سایت شبکه خبری الجزیره و برخی دیگر از سایت‌های قطری را مسدود کردند.

همچنین روز ۱۴ خرداد، یک روز پیش از انتشار خبر قطع روابط با قطر، وزیران خارجه مصر و عربستان سعودی، در قاهره دیداری داشتند که در آن گفته شد در آن، دو طرف، در مورد همکاری‌ها در مقابله با تروریسم و تلاش برای نزدیک کردن دیدگاه‌ها در مورد مناقشات یمن و سوریه تبادل نظر کرده‌اند.

عربستان سعودی، امارات و بحرین در سال ۱۳۹۲ و پس از تنش‌ها پیرامون گروه‌های مورد حمایت قطر در مصر و سوریه، سفرای خود را از آن کشور فراخوانده بودند.

در این میان،‌ خبرگزاری رویترز در گزارشی نوشت که قطع مناسبات ۵ کشور عربی با قطر،‌ وجهه بین المللی این کشور را که قرار است در سال ۲۰۲۴ میلادی، میزبان مسابقات جام جهانی فوتبال باشد، خدشه‌دار خواهد کرد.

XS
SM
MD
LG