لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۳:۱۱

گزارش: ترکیه، بزرگ‌ترین زندان روزنامه‌نگاران در سال ۲۰۱۶


دو سازمان مدافع حقوق روزنامه‌نگاران و خبرنگاران روز سه‌شنبه، ۲۳ آذرماه، در گزارش‌هایی جداگانه ترکیه را بزرگ‌ترین زندان اهالی رسانه لقب دادند.

بر اساس یکی از این گزارش‌ها که کمیته حمایت از روزنامه‌نگاران منتشر کرده است، ایران برای نخستین بار در هشت سال گذشته در فهرست پنج کشور اول جهان که بیشترین تعداد روزنامه‌نگار زندانی را دارند قرار نگرفته است.

با این حال در فهرست سازمان گزارشگران بدون مرز ایران در مقام پنجم این جدول قرار دارد.

بیش از ۱۰۰ روزنامه نگار در ترکیه در زندان هستند
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:55 0:00
لینک مستقیم

این سازمان روز سه‌شنبه اعلام کرد که تعداد روزنامه‌نگاران بازداشتی در جهان در سال ۲۰۱۶ میلادی به ۳۴۸ تن افزایش یافته است، یعنی افزایشی شش درصدی.

به گزارش خبرگزاری فرانسه به نقل از گزارشگران بدون مرز، این تعداد شامل وبلاگ‌نویس‌ها و شهروند‌ـ‌خبرنگاران هم می‌شود.

همچنین به گزارش وب‌سایت گزارشگران بدون مرز، درصد روزنامه‌نگاران حرفه‌ای در زندان افزایشی ۲۲ درصدی داشته است.

در این ارتباط، کریستف دلور، دبیرکل گزارشگران بدون مرز، در بیانیه‌ای افزایش تعداد روزنامه‌نگاران بازداشتی در جهان را «شوکه‌کننده» توصیف کرد.

گزارشگران بدون مرز همچنین در گزارش سالانه خود، ترکیه را بزرگ‌ترین زندان روزنامه‌نگاران در سال ۲۰۱۶ توصیف کرده و گفت: «پس از کودتای نافرجام تیرماه [۱۳۹۵] بیش از صد روزنامه‌نگار و فعال مطبوعاتی در ترکیه بازداشت شده‌اند.»

در این گزارش آمده است: برای بازداشت خبرنگاران در ترکیه «نیازی به اتهام قضایی نیست، این گونه آمار بازداشت‌های خودسرانه رو به افزایش دارد.»

این سازمان افزود: «در کمتر از یک سال رژیم اردوغان کثرت‌گرایی رسانه‌ای در ترکیه را زیر چشم ساکت اتحادیه اروپا نابود کرده است.»

بر اساس این گزارش، پس از ترکیه، کشورهای چین، سوریه، مصر و ایران نزدیک به دو سوم روزنامه‌نگاران زندانی را در خود جای داده‌اند.

به گفته گزارشگران بدون مرز، تعداد روزنامه‌نگاران و خبرنگاران زن که طی سال جاری در کشورهای مختلف جهان زندانی شده‌اند، به ۲۱ تن رسیده است.

در گزارش سالانه گزارشگران بدون مرز به موضوع به گروگان گرفته شدن روزنامه‌نگاران نیز اشاره شده است.

به گفته این سازمان، ۵۲ خبرنگار در جهان به گروگان گرفته شده‌اند.

این سازمان با اعلام این که گروگان‌گیری خبرنگاران در سال جاری میلادی، رشدی ۳۵ درصدی داشته اضافه کرد: «عراق و سوریه خطرناک‌ترین کشورها برای خبرنگاران در جهان هستند.»

بر اساس این گزارش، گروه حکومت اسلامی، داعش، به تنهایی ۳۶ تن از این گروگان‌ها را در اختیار دارد.

گزارشگران بدون مرز در گزارش سالانه خود خواستار «معرفی یک گزارشگر ویژه از سوی دبیرکل سازمان ملل متحد برای امنیت روزنامه‌نگاران» شد و اشاره کرد که تاکنون قطعنامه‌های متعدد سازمان ملل برای امنیت خبرنگاران و مبارزه با مصونیت از مجازات «نتیجه‌ای رضایت‌‌بخش» نداشته است.

خبرگزاری فرانسه روز سه‌شنبه همچنین به نقل از کمیته حمایت از روزنامه‌نگاران گزارش داد که ۲۵۹ خبرنگار در سراسر جهان در سال ۲۰۱۶ میلادی بازداشت شده‌اند.

این کمیته اشاره کرد که فقط ۸۱ خبرنگار در کشور ترکیه بازداشت شده‌اند.

کمیته حمایت از روزنامه‌نگاران در گزارش خود نوشت که پنج کشور ترکیه، چین، مصر، اریتره و اتیوپی بیشترین تعداد روزنامه نگاران زندانی را دارند.

بر اساس این گزارش، ایران برای نخستین بار در هشت سال گذشته در فهرست پنج کشور اول جهان که بیشترین تعداد روزنامه‌نگاران زندانی را دارند قرار نگرفته است.

این کمیته در آمارگیری خود تنها آن دسته از اهالی رسانه را حساب کرده است که به دست نیروهای حکومتی محبوس شده‌اند.

XS
SM
MD
LG