دیپلماتهای حاضر در مقر سازمان ملل میگویند پس از آنکه فرانسه پذیرفت بر سر نگرانیهای روسیه در مورد قطعنامه پیشنهادیاش مذاکره کند، رأیگیری بر سر این طرح به روز دوشنبه ۹ آذر موکول شده است.
در این زمینه خبرگزاری فرانسه به نقل از سامانتا پاور، نماینده آمریکا در سازمان ملل نوشته است که انتظار میرود رأیگیری در ساعت ۹ صبح دوشنبه به وقت نیویورک به صورت مخفی انجام شود.
روز یکشنبه قرار بود شورای امنیت قطعنامه پیشنهادی فرانسه به در مورد اعزام ناظران بیطرف به حلب برای نظارت بر روند تخلیه مخالفان را به رأی بگذارد اما روسیه با مخالفت با این طرح پیشنویس جدیدی را به این شورا ارائه کرد.
پیش از نشست شورای امنیت ویتالی چورکین، نماینده روسیه در سازمان ملل در گفتوگو با خبرنگاران تأکید کرده بود که کشورش مشکلی با اعزام ناظران به این منطقه ندارد اما، خواستار تغییراتی در طرح پیشنهادی فرانسه است و با طرح کنونی مخالفت خواهد کرد.
با این حال او افزوده بود که ایده سرگردان شدن ناظران در ویرانههای شرق حلب بدون تمهیدات مناسب و بدون اطلاع دادن به همه طرفها مصیبتبار است.
ساعتی پس از تشکیل جلسه روز یکشنبه شورای امنیت پشت درهای بسته، خبرگزاری تاس به نقل از یک منبع آگاه در مقر سازمان ملل متحد نوشت که روسیه در این نشست پیشنویس جایگزینی را به شورای امنیت ارائه خواهد کرد.
این خبرگزاری یادآوری کرد که در طرح پیشنهادی روسیه بر «اهمیت تخلیه داوطلبانه و ایمن غیرنظامیان از مناطق تحت تأثیر درگیری در حلب با نظارت و هماهنگی سازمان ملل» تأکید شده است.
این طرح همچنین از دبیرکل سازمان ملل میخواهد که در همکاری با همه طرفهای ذینفع تمهیدات امنیتی لازم در زمینه حضور کارکنان سازمان ملل برای نظارت بر وضعیت غیرنظامیان باقیمانده در حلب را فراهم کند.
رویترز در این زمینه مینویسد این درخواست تغییری کلیدی در پیشنویسی است که از سوی فرانسه به شورای امنیت ارائه شده است.
آسوشیتدپرس هم نوشته است که تأکید روسیه بر «همکاری با همه طرفهای ذینفع» به معنای الزام اخذ موافقت حکومت اسد، پیش از اعزام ناظران بیطرف به حلب است.
نماینده روسیه در سازمان ملل این تغییر را «خواستهای ابتدایی» توصیف کرده بود اما همتای فرانسوی او گفته بود که نمیتواند بر سر این موضوع با روسیه کنار آید.
روسیه که در کنار ایران متحد اصلی حکومت بشار اسد است، از نیروهای دولتی سوریه پشتیبانی نظامی میکند و در عین حال تا اینجا شش قطعنامه سازمان ملل در مورد بحران سوریه را وتو کرده است. چین دیگر عضو دائم امنیت که از حق وتو برخوردار است نیز در پنج مورد با روسیه همراه بوده است.
سرکوب اعتراضهای مخالفان اسد در سال ۲۰۱۱، سوریه را به ورطه جنگ داخلی کشاند و بر پایه گزارشها در طول نزدیک به شش سال جنگ داخلی، نیمی از جمعیت ۲۲ میلیون نفری این کشور آواره شدهاند و نزدیک ۴۰۰ هزار تن نیز جان خود را از دست دادهاند.