لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۲۶

مذاکرات آمریکا و روسیه بر سر ایجاد مناطق امن در سوریه «بدون مشارکت ایران»


حسین جابری انصاری، نماینده ایران (وسط)، در حال گفت‌وگو با الکساندر لاورنتیف، فرستاده ویژه روسیه، در حاشیه یکی از نشست‌های آستانه در اسفند ۹۵
حسین جابری انصاری، نماینده ایران (وسط)، در حال گفت‌وگو با الکساندر لاورنتیف، فرستاده ویژه روسیه، در حاشیه یکی از نشست‌های آستانه در اسفند ۹۵

فرستادگان ایالات متحده و روسیه، با برقراری دست کم دو دیدار در هفته‌های گذشته بر چارچوبی برای ایجاد یک «منطقه کاهش تنش» در سوریه مذاکره می‌کنند، و آمریکا خواستار چنین اقدامی «بدون مشارکت ایران» است.

آن طور که خبرگزاری رویترز گزارش کرده، مایکل رتنی و الکساندر لاورنتیف، فرستادگان آمریکا و روسیه در امور سوریه دست کم دو بار در دو هفته گذشته بر سر این موضوع دیدار کرده‌اند و قرار است دیدارهای دیگری هم داشته باشند.

همزمان روزنامه آمریکایی وال‌استریت جورنال نوشت که تازه‌ترین دیدار فرستادگان روسیه و آمریکا، اخیراً در امان پایتخت اردن برگزار شده و مقام‌های اردنی نیز در آن حضور داشته‌اند.

گزارش شده که این گفت‌وگوها که هنوز در مراحل مقدماتی است بر تعیین مرزهای یک منطقه امن در استان درعا که در جنوب غربی سوریه و هم‌مرز با اردن است، تمرکز دارد.

روسیه، ایران و ترکیه، به تازگی در ادامه گفت‌وگوهای خود در آستانه به توافقی برای ایجاد «مناطق کاهش تنش» در نواحی مختلف سوریه رسیدند که صحنه درگیری نیروهای دولتی این کشور با شورشیان مخالف بشار اسد هستند.

اهمیت گفت‌وگوهای آستانه از آن روست که دو بازیگر آن، یعنی ایران و روسیه از حامیان دولت بشار اسد هستند، و رکن سوم این گفت‌وگوها، ترکیه، از مخالفان اسد حمایت می‌کند.

با این حال ایالات متحده که به ویژه از زمان به قدرت رسیدن دونالد ترامپ، آشکارتر از نقش ایران در تنش‌های منطقه‌ای انتقاد می‌کند، مخالف نقش‌آفرینی ایران در ایجاد و حفاظت از مناطق امن در سوریه است.

در این زمینه رویترز از قول یک دیپلمات ارشد غربی نوشته است که آمریکایی‌ها در مذاکره با روسیه پیشنهاد کرده‌اند که مناطق امن، خارج از روند توافق شده در آستانه، و بدون مشارکت ایران یا گروه‌های وابسته به آن پیگیری شود.

طرح ایجاد «مناطق امن»، بخش‌هایی از مناطق تحت کنترل شوریان در شمال غرب استان ادلب، بخشی از استان حمص، و منطقه شورشی غوطه شرقی در نزدیکی دمشق را در بر می‌گیرد.

این طرح در راستای «پایان دادن فوری به خشونت، آماده کردن بازگشت آوارگان، و رساندن فوری کمک‌های دارویی و غیره به ساکنان» به اجرا در آمده است.

بر اساس توافق انجام شده، محدوده پیرامونی این مناطق توسط ایست‌بازرسی‌های نیروهای دولتی و همچنین شبه‌نظامیان مخالف دولت کنترل خواهد شد.

XS
SM
MD
LG