لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۰:۱۶

بازتاب سفر اشتون به تهران؛ شرکای قدیمی و دوستان تازه


روزنامه ایران، ارگان مطبوعاتی دولت، سفر کاترین اشتون به ایران را «ورود ایران و اروپا به عصر همکاری» توصیف کرده است.
روزنامه شرق ضمن انتشار گزارشی درباره «یک شنبه پرکار» کاترین اشتون در تهران، در یادداشتی با «شرکای قدیمی، دوستان تازه»، نوشته است: «سفر اشتون به تهران در عین حال که نشانگانی از باز شدن پنجره جدید در روابط تهران- اتحادیه اروپا بعد از روی‌کارآمدن تیم روحانی-ظریف دارد، به گفته خود خانم اشتون از چشم‌اندازهای اقتصادی نیز غافل نیست».
احمد شیرزاد از چهره اصلاح‌طلب در یادداشتی در روزنامه آرمان نوشته است: «اینکه کاترین اشتون با سعید جلیلی و علی اکبر ولایتی در کنار مقامات دولتی دیدار کرد، نشان می‌دهد رابطه با کل نظام جمهوری اسلامی هدف این سفر بوده، نه یک بخش که در دولت تجلی پیدا می‌کند و این اراده اتحادیه اروپایی برای فصلی جدید در رابطه با ایران را نشان می‌دهد».
داود هرمیداس باوند، تحلیلگر مسائل بین‌الملل، نیز در سرمقاله روزنامه قانون این نظر را تأیید کرده و نوشته است: «گفت‌و‌گو با نمایندگان نگرش‌های مختلف در ایران در دستور کار خانم اشتون بوده است و این نشان‌دهنده این است که غرب نسبت به نظرات اصولگرایان بی‌تفاوت نیست».
یوسف مولایی حقوقدان و استاد دانشگاه نیز در سرمقاله روزنامه شرق با تیتر «اشتون و تحریم‌های غیرانسانی»، ضمن استقبال از «طرح مسائل حقوق‌بشری با رعایت حق حاکمیت ملی و اصل عدم مداخله در امور داخلی کشورها»، نوشته است: «مقامات غربی با وجود شور و هیجان زیادی که در طرح مسائل حقوق‌بشری در خود نشان می‌دهند، آنجا که پای عمل پیش می‌آید، اصول حقوق‌بشر را یکجا پای منافع سیاسی و اقتصادی خود قربانی می‌کنند».
روزنامه‌های نزدیک به اصولگرایان از جمله کیهان، جام جم و جوان نیز برخلاف حملاتی که در جریان سفر هیئت پارلمانی اتحادیه اروپا به دیدار آن هیئت با نسرین ستوده و جعفر پناهی وارد کردند، در شماره نوزدهم اسفند ماه از سفر کاترین اشتون استقبال کرده‌اند.
روزنامه قانون در تیتر یک شماره دوشنبه خود با اشاره به «۱۲۱۳ تذکر مجلس طی سه ماه به دولت»، نوشته است: «ﻓﺸﺎﺭ ﻣﺠﻠﺲ ﺑﻪ ﻭﺯﺭﺍی ﺭﻭﺣﺎنی ﺩﺭ ﺳﻪ ﻣﺎﻫﻪ ﺩﻭﻡ ﻧﻴﺰ ﺍﺩﺍﻣﻪ ﺩﺍﺷﺖ».
روزنامه شهروند خبر داده است که «استیضاح علی اصغر فانی وزیر آموزش و پرورش روز سه‌شنبه به هیئت رئیسه مجلس ارائه می‌شود. این روزنامه همچنین از قول علیرضا زالی، رئیس سازمان نظام پزشکی، از «بدهی ۳۰۰ میلیارد تومانی بیمه‌های تکمیلی به بیمارستان‌ها» خبر داده است.
روزنامه اعتماد از «موج حملات تندروها علیه برابری امنیت در رسانه‌ها» گزارش داده و نوشته است: « تندروهای وابسته به جناح راست انتقاد‌های دیروز حسن روحانی درباره باید‌ها و نباید‌های اطلاع‌رسانی و آزادی بیان در مطبوعات را تاب نیاوردند و با تیتر‌های بزرگ و کوچک به سخنان رئیس جمهور تاختند».
روزنامه اعتماد همچنین ضمن انتشار عکس و گفت‌وگوی «امیت یاردیم» سفیر ترکیه در ایران، از قول او نوشته است «اعتراض‌ها نماد دموکراسی در ترکیه است».
روزنامه تهران امروز ضمن انتشار عکس و خبر درگذشت «محمدقسیم فهیم»، معاون رئیس‌جمهور افغانستان در صفحه یک، از او به عنوان «فرمانده جهادی افغانستان» یاد کرده است.
بازتاب مطبوعاتی سفر کاترین اشتون به ایران؛ شرکای قدیمی، دوستان تازه
روزنامه شرق عکس یک شماره دوشنبه خود را به دیدار حسن روحانی و محمدجواد ظریف با کاترین اشتون اختصاص داده و گزارشی درباره «یک شنبه پرکار» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در تهران منتشر کرده است.
به نوشته این روزنامه، «دومین روز حضور مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هیئت همراهش در تهران، در جلسه با محمدجواد ظریف، وزیرخارجه ایران با معاونانش آغاز شد. بعد در نشست خبری مشترک کوتاهی با خبرنگاران که بر اساس برنامه از پیش تعیین شده، یک‌ساعت‌وربع منتظر مانده بودند، حاضر شدند. برنامه بعدی، دیدار با حسن روحانی، رئیس‌جمهوری بود. دیدار با علی لاریجانی رئیس مجلس، سعید جلیلی دبیر سابق شورایعالی امنیت ملی، علی شمخانی دبیر فعلی شورایعالی امنیت ملی و علی‌اکبر ولایتی رئیس مرکز تحقیقات مجمع تشخیص‌مصلحت‌نظام، نیز جزو برنامه فشرده روز یک شنبه کاترین اشتون بود».
شرق همچنین از دیدار کاترین اشتون با شماری از فعالان حقوق زنان از جمله نرگس محمدی خبر داده و نوشته است: «در همه دیدارهای روز گذشته‌اش در تهران به بررسی روابط ایران و اروپا پرداخت و موضوع مذاکرات هسته‌ای، مسئله سوریه و افغانستان در دیدارهایش مورد تاکید قرار گرفت».
فرنگیس بیات در یادداشتی در روزنامه شرق با تیتر «شرکای قدیمی، دوستان تازه»، نوشته است: «سفر اشتون به تهران در عین حالی که نشانگانی از بازشدن پنجره جدید در روابط تهران- اتحادیه اروپا بعد از روی‌کارآمدن تیم روحانی-ظریف دارد، به گفته خود خانم اشتون از چشم‌اندازهای اقتصادی نیز غافل نیست، و به همان اندازه که می‌تواند تلاشی برای پیشبرد پرونده هسته‌ای تفسیر شود، دیداری است که به بالابردن حجم روابط اقتصادی و البته ادامه گفت‌وگوهای نیابتی از سوی آمریکا هم نزدیک است».
مهدی محتشمی در یادداشتی با تیتر «وحدت ملی در برابر اشتون» در روزنامه آرمان با تأکید براینکه «سفر کاترین اشتون به ایران اهمیت ویژه‌ای دارد»، نوشته است یادآوری کرده است که «در دولت قبلی حتی مدیران کل وزارت خارجه‌ کشورهای اروپایی برای سفر به ایران منع شده بودند و ایران در یک موضع انفعالی از جانب اتحادیه اروپا قرار گرفته بود».
یادداشت‌نویس این روزنامه همچنین نوشته است: «سفر اشتون از دو منظر قابل بررسی است؛ از یک جهت مناسبات کلی ایران با اتحادیه اروپا اهمیت دارد، که در گذشته اتحادیه اروپا شریک اول تجاری ایران بوده و بالای ۵۵ درصد مناسبات تجاری ایران با اتحادیه اروپا انجام می‌گرفته است که با شروع بحث هسته‌ای ایران در گذشته این مناسبات تعدیل شده و به سطح حداقلی خود رسیده و همچنین در مناسبات سیاسی نیز اتحادیه اروپا شریک شماره یک ایران بوده است».
مهدی محتشمی همچنین نوشته است: «باید از این سفر استقبال کنیم و در جهت بالا بردن منافع ملی، به جای تبلیغات منفی باید یکپارچگی و وحدت جناح‌های سیاسی مختلف حول بحث هسته‌ای، تیم مذاکره‌کننده و دولت را نشان دهیم. این رویکرد بهترین پیامی است که می‌توان به جامعه جهانی و کشورهایی اروپایی از طریق سفر اشتون منتقل شود».
روزنامه ایران، ارگان مطبوعاتی دولت، نیز سفر کاترین اشتون به ایران را «ورود ایران و اروپا به عصر همکاری» توصیف کرده است.
پیام اروپایی؛ نظر اصولگرایان مهم است
احمد شیرزاد در یادداشتی در روزنامه آرمان «پیام اروپایی» سفر کاترین اشتون به ایران را «اجیاد یک جو روانی مثبت» توصیف کرده و نوشته است: «هدف اصلی سفر ایشان به تهران شکستن فضای بد روانی میان ایران و اتحادیه اروپایی است و خبرها حاکی از موفقیت ایشان در دستیابی به این هدف است».
این چهره اصلاح‌طلب همچنین نوشته است: «اینکه کاترین اشتون با سعید جلیلی و علی اکبر ولایتی در کنار مقامات دولتی دیدار کرد، نشان می‌دهد رابطه با کل نظام جمهوری اسلامی هدف این سفر بوده نه یک بخش که در دولت تجلی پیدا می‌کند و این اراده اتحادیه اروپایی برای فصلی جدید در رابطه با ایران را نشان می‌دهد».
داود هرمیداس باوند، تحلیلگر مسائل بین‌الملل، نیز در سرمقاله روزنامه قانون تأکید کرده است که «کاترین اشتون، به دنبال نظر اصولگرایان هم هست».
سرمقاله‌نویس روزنامه قانون با اشاره به اینکه «آمدن این هیئت انگیزه اتحادیه اروپا برای ایجاد فضایی مساعد جهت ارتباطات و تعاملات را نشان می‌دهد»، نوشته است: «از سوی دیگر این حضور نشان از این است که مذاکرات به نتایج مثبتی منتهی می‌شود و از همین لحاظ می‌تواند مخالفان مذاکرات و تندروها را ضعیف کرده و مجبور به عقب‌نشینی بکند. در واقع هر گام مثبتی که برداشته بشود مواضع تندروهای داخلی را کمرنگ می‌کند و بر عکس آن نیز صادق است و اگر مذاکرات در هر قدم موفقیت‌آمیز نباشد فضا را برای موضع‌گیری به مخالفین توافقات می‌دهد».
داود هرمیداس باوند همچنین نوشته است: «می‌بینیم که خانم اشتون در کنار مقامات رسمی ایران با آقای جلیلی، که پیش از روی کار آمدن دولت جدید با ایشان مذاکره می‌کرده نیز دیدار داشته است» که دلیل این دیدار «می‌تواند قصد اشتون برای دریافت نظر و موضع اصولگرایان در فضای جدید باشد».
یادداشت‌نویس روزنامه قانون همچنین تأکید کرده است که «گفت‌و‌گو با نمایندگان نگرش‌های مختلف در ایران در دستور کار خانم اشتون بوده است و این نشان‌دهنده این است که غرب نسبت به نظرات اصولگرایان بی‌تفاوت نیست، البته اصولگرایان وحدت نظر ندارند، بنابراین اشتون با آقای لاریجانی که نظری بینابین دارد و نیز با آقای جلیلی که نماینده نگرش اصولگرایان تندرو در رابطه با پرونده انرژی هسته‌ای‌است گفت‌وگو کرده است».
به نوشته داود هرمیداس باوند «این دریافت نظرات گروه‌های مختلف در ارزیابی نهایی غرب بی‌تأثیر نخواهد بود».
یادداشت‌نویس روزنامه قانون همچنین درباره فراهم آمدن شرایط سفر مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هیئت همراه به ایران نوشته است: «دولت تمرکز خود را بر روی سیاست خارجی و مسئله پرونده هسته‌ای و جذب سرمایه خارجی به اشکال مختلف گذاشته است و آمدن این هیئت به ایران دال بر پاسخ به آقای روحانی برای رسیدن به توافقات اقتصادی و مالی و تجاری بوده است».
هشدار یک حقوقدان؛ اروپا حقوق بشر را قربانی منافع سیاسی و اقتصادی می‌کند
یوسف مولایی، حقوقدان و استاد دانشگاه، نیز در سرمقاله روزنامه شرق با تیتر «اشتون و تحریم‌های غیرانسانی» با اشاره به اینکه «در برنامه مذاکرات خانم اشتون با مقامات ایرانی همان‌طور که عرف دیپلمات‌های اروپایی است، مسائل حقوق‌بشر ایران نیز گنجانده شده است»، نوشته است: «به‌عنوان فعال حقوق‌بشر، طرح مسائل حقوق‌بشری با رعایت حق حاکمیت ملی و اصل عدم مداخله در امور داخلی کشورها را سازنده تلقی کرده و فرصتی برای تقویت پایه‌های صلح جهانی می‌دانم».
سرمقاله‌نویس روزنامه شرق نوشته است: «مقامات غربی با وجود شور و هیجان زیادی که در طرح مسائل حقوق‌بشری در خود نشان می‌دهند، آنجا که پای عمل پیش می‌آید، اصول حقوق‌بشر را یکجا پای منافع سیاسی و اقتصادی خود قربانی می‌کنند».
یوسف مولایی برای نمونه از عربستان سعودی و عراق دوره صدام حسین یاد کرده و نوشته است: «وقتی موضوع قراردادهای نفتی و فروش اسلحه و صدور کالا و خدمات به کشورهایی همچون عربستان مطرح می‌شود در آنجا گفتمان حقوق‌بشر به‌عنوان گفتمان مزاحم و غیرسازنده تلقی‌شده و به‌راحتی و سادگی کنار گذاشته می‌شود، و تحریم‌های اعمالی علیه رژیم صدام‌حسین هزاران کودک بی‌گناه را به‌علت سوءتغذیه و بهداشت به کام مرگ فرستاد و بیماران و سالمندان زیادی به‌خاطر عدم دسترسی به دارو و درمان جان باختند یا به‌صورت اسفباری زندگی پر از محنت و بدون طراوتی را تحمل کردند».
سرمقاله‌نویس روزنامه شرق همچنین نوشته است که «تحریم‌های اعمالی علیه ایران هرچند بعضاً با پسوند هوشمندانه صورت گرفت ولی در عمل با نقض آشکار و فاحش حقوق‌بشر همراه شد».
یوسف مولایی با اشاره به کشته شدن شمار زیادی بر اثر تصادفات جاده‌ای و سوانح هوایی و کمبود یا گرانی دارو در ایران همه این موارد را به تحریم‌ها علیه فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی نسبت داده و به کاترین اشون پیشنهاد کرده است اکنون که به ایران سفر کرده است عکسی با هواپیماهای زمین‌گیر شده نیز بگیرد و یا با حضور «در مراکز درمانی و دارویی لحظه‌ای به انسان‌هایی بیندیشد که به علت عدم دسترسی به دارو و تجهیزات پزشکی، هر لحظه با مرگ دست‌وپنجه نرم می‌کنند».
این وکیل و حقوقدان همچنین نوشته است: «امیدوارم خانم اشتون در رویکرد خود به گفتمان حقوق‌بشری، به یکپارچگی و غیرقابل تجزیه‌بودن حقوق‌بشر بهای لازم را داده و احترام به حقوق بنیادین بشر و به‌خصوص حق حیات انسان، همکاران خود در مجموعه ۱+۵ را برای رفع کلیه تحریم‌ها از صنعت حمل‌ونقل را تشویق و ترغیب کند» چرا که «دستاورد کاترین اشتون در این حرکت انسانی اعتبار زیادی برای او به‌همراه داشته و راه او را برای گفت‌وگو پیرامون ابعاد دیگر مسائل حقوق‌بشر و از جمله حقوق مدنی و سیاسی شهروندان ایرانی یاری خواهد کرد».
رضایت روزنامه‌های اصولگرا از دیدار اشتون با ولایتی و جلیلی
روزنامه‌های نزدیک به اصولگرایان از جمله کیهان، جام جم و جوان نیز برخلاف حملاتی که در جریان سفر هیئت پارلمانی اتحادیه اروپا به دیدار آن هیئت با نسرین ستوده و جعفر پناهی وارد کردند، در شماره نوزدهم اسفند ماه به طور ضمنی از سفر کاترین اشتون استقبال کرده‌اند.
روزنامه کیهان، که تحت نظر نماینده رهبر جمهوری اسلامی منتشر می شود، عکسی از دیدار کاترین اشتون با حسن روحانی در حضور دیپلمات‌های ایرانی و اروپایی را در صفحه یک منتشر کرده و در تیتر یک نوشته است: «تهران، کانون مذاکرات فشرده اشتون با مقامات بلندپایه ایران».
کیهان همچنین در صفحات میانی عکسی از دیدار کاترین اشتون و سعید جلیلی نماینده رهبر جمهوری اسلامی در شورای عالی امنیت ملی منتشر کرده و نوشته است که سعید جلیلی در دیدار با کاترین اشتون گفته است: «خوشحالم امکان پیدا کردید پیشرفت‌های جدید ایران را علی‌رغم همه تحریم‌ها ببینید. این پیشرفت‌ها مبتنی بر ظرفیت‌های دینی، بومی و تمدنی ماست که برخی نمونه‌‌های تاریخی آن را نیز در اصفهان خواهید دید».
روزنامه جام جم، وابسته به سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی، نیز در صفحه یک شماره دوشنبه خود، «کاترین اشتون را حامل پیام حسن نیت ۲۸ کشور اروپایی» توصیف کرده است.
این روزنامه علاوه بر انتشار گزارشی از دیدارهای رسمی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در تهران، خبر «دیدارهای غیررسمی» کاترین اشتون را نیز منتشر کرده و نوشته است که این مقام اتحادیه اروپا «شنبه شب در بدو ورودش به تهران» با فعالان زنان دیدار داشت و در این دیدار شش نفر از جمله نرگس محمدی، معاون کانون مدافعان حقوق بشر حضور داشته‌اند.
جام جم همچنین از قول کاترین اشتون نوشته است: «مصادف با روز بین‌المللی زن، هشتم مارس، به ایران آمدم. برای من افتخار بسیار بزرگی است که با زنان ایرانی درباره مسائل مربوط به زنان در ایران، اروپا و دیگر نقاط جهان صحبت کنم و این‌که با آنها جشن بگیرم».
روزنامه جوان، در تیتر یک خود دیدار کاترین اشتون با علی‌اکبر ولایتی را مورد توجه قرار داده و از «هشدار» مشاور امور بین الملل رهبر جمهوری اسلامی به مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا خبر داده و نوشته است: «آمریکا مانع مأموریت شماست».
این روزنامه وابسته به سپاه پاسداران همچنین در صفحات میانی دیدار کاترین اشتون با سعید جلیلی دبیر پیشین شورای عالی امنیت ملی را برجسته کرده است.
روزنامه جوان از «وضعیت اسفناک در سوریه، آینده افغانستان، مبارزه علیه مواد مخدر و همچنین برخی مسائل حقوق بشر و آینده روابط ایران و اتحادیه اروپا» به عنوان محورهای مذاکرات کاترین اشتون با مقام های جمهوری اسلامی نام برده است.
فشار مجلس به دولت ادامه دارد؛ ۱۲۱۳ تذکر طی سه ماه
روزنامه قانون در تیتر یک شماره دوشنبه خود با اشاره به «۱۲۱۳ تذکر مجلس طی سه ماه به دولت»، نوشته است: «ﻓﺸﺎﺭ ﻣﺠﻠﺲ ﺑﻪ ﻭﺯﺭﺍی روحانی ﺩﺭ ﺳﻪ ﻣﺎﻫﻪ ﺩﻭﻡ ﻧﻴﺰ ﺍﺩﺍﻣﻪ ﺩﺍﺷﺖ».
به نوشته این روزنامه، حسین مظفر، معاون نظارت مجلس روز یکشنبه در جمع خبرنگاران، جزئیات گزارش عملکرد نظارتی سه ماهه این معاونت را تشریح و اعلام کرد که «از تاریخ ۷ آبان تا ۶ اسفند ماه امسال، نمایندگان جمعا ۱۲۱۳ مرتبه به اعضای هیئت وزیران دولت یازدهم تذکر داده اند که در مجموع رئیس‌جمهور بیشترین و وزیر دفاع کمترین تذکر را دریافت کرده‌اند».
این روزنامه از قول حسین مظفر نوشته است که «حسن روحانی با ۱۹۶ تذکر، عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی با ۱۴۱ تذکر، محمدرضا نعمت زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت با ۱۲۰ تذکر و عدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور با ۹۸ تذکر» بیشترین تذکرها را در سه ماه دوم فعالیت دولت یازدهم از مجلس دریافت کرده اند، و «وزیر دفاع که سهم کمتری در تذکرات دارد و تنها ۲ تذکر را داشته است».
روزنامه قانون همچنین از قول حسین مظفر معاون نظارت مجلس نوشته است که از زمان آغاز به کار دولت حسن روحانی «در مجموع ۱۹۱ سؤال به هیئت رئیسه تقدیم، ۹ سوال در مراحل مختلف خاتمه یافته که شامل ۶ انصراف و ۳ اقناع نماینده سؤال‌کننده است، یک سؤال با درخواست نماینده سوال کننده به حالت تعلیق درآمده و ۱۷۹ سوال در مراحل مختلف رسیدگی در کمیسیون» قرار دارد و «دو سؤال با عدم اقناع نمایندگان سؤال کننده آماده طرح در صحن علنی است».
به گفته حسین مظفر «در این میان در سه ماهه مذکور، وزیر جهاد کشاورزی با ۲۸ سوال مخاطب بیشترین سؤال بوده و از وزیر دفاع نیز هیچ سؤالی نشده است» و همچنین «درخواست ۱۲ تحقیق و تفحص جدید از هیئت رئیسه مجلس» ارائه شده است.
روزنامه قانون همچنین از قول معاون نظارت مجلس شورای اسلامی درباره نظارت بر ابلاغ و انتشار قوانین، نوشته است: «با توجه به اصل ۱۲۳ قانون اساسی در سه ماهه اخیر در مجموع ۴ قانون به رئیس جمهور ابلاغ شده است. رئیس‌جمهور یکی از این قوانین را در مهلت قانونی ۵ روزه و ۳ قانون را با تأخیری جمعاً ۳۳ روزه به روزنامه رسمی‌اعلام کرده است».
XS
SM
MD
LG