لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۵۰

خرازی: خط قرمز ایران ادامه فعالیت اسد تا پایان دوره ریاست جمهوری است


کمال خرازی​، وزیر خارجه اسبق ایران می‌گوید که باقی ماندن بشار اسد تا پایان ریاست جمهوری‌اش خط قرمز ایران است و آینده سوریه را نیز مردم این کشور تعیین خواهند کرد. دوره کنونی ریاست جمهوری آقای اسد در سال ۲۰۲۱ پایان می‌گیرد.

آقای خرازی که شورای راهبردی روابط خارجی، بازوی مشورتی رهبر ایران در حوزه سیاست خارجی را هدایت می‌کند، این موضوع را روز شنبه ۲۵ مهر، در حاشیه نشست منطقه‌ای کنفرانس امنیتی مونیخ در تهران در جمع خبرنگاران یادآور شده است.

به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، آقای خرازی افزوده است که «بشار اسد نقش بسیار مهمی در حفظ کیان سوریه داشته است؛ سوریه ای که می خواستند از هم بپاشانند، بنابراین بشار اسد باید در حکومت بماند».

وی اضافه کرده است که «آینده سوریه باید تابع تصمیم و نظر مردم این کشور باشد نه اینکه عده‌ای از بیرون با پول و سلاح خود ثبات کشوری همچون سوریه را برهم بزنند. بنابراین باید دید خواست مردم سوریه چیست».

بشار اسد که پس از درگذشت پدرش در سال ۲۰۰۰ میلادی، قدرت را در سوریه در دست گرفت، سال گذشته برای سومین دوره پیاپی، در انتخاباتی که با انتقاد غرب همراه بود، بار دیگر به عنوان رئیس‌جمهور سوریه معرفی شد.

در آن زمان میزان مشارکت شهروندان سوری در این انتخابات که در مناطق تحت کنترل اسد برگزار می‌شد، «بیش از ۷۳ درصد» اعلام شد و گفته شده نزدیک به ۸۹ درصد از رأی‌دهندگان به بشار اسد رأی داده‌اند.

در واکنش به این موضوع جان کری، وزیر خارجه آمریکا، انتخابات سوریه را «یک غیرانتخابات، یک صفر بزرگ و یک امر بی‌معنی» توصیف کرده بود.

ایران اما پیش از آن انتخابات هم تأکید داشت که از بر سر قدرت بودن اسد، دست‌کم تا زمان برگزاری انتخابات خرداد ۹۳، حمایت خواهد کرد.

نقش اروپا در دست‌یابی به راه حل در سوریه

اما بخش دیگری از سخنان رئیس اسبق دستگاه دیپلماسی ایران بر موضوع همکاری‌های خارجی در حل بحران سوریه متمرکز بود.

آقای خرازی در این زمینه گفت که «دیگران نیز به این نتیجه خواهند رسید که چاره‌ای جز وارد شدن به مذاکره سیاسی وجود ندارند و ایران همواره از این موضوع استقبال کرده است».

وی از جمله گفت که «صحبتی نیست که اتحادیه اروپا در این مذاکره سیاسی به طور خاص شرکت نکند. هنگامی که یک گروه بین‌المللی تشکیل می‌شود، نمایندگان کشورهای دیگر نیز می‌توانند شرکت کنند تا یک راه حل سیاسی برای سوریه به دست آید».

رئیس سورای راهبردی روابط خارجی ایران در عین حال گفت که ایران همواره علاقه‌مند به مذاکره و گفت‌وگو با عربستان و کار مشترک بوده است تا مسایل منطقه حل و فصل شود، «البته این به اراده مقامات عربستان بستگی دارد که بتوانند وارد مذاکره جدی شوند».

ایران و عربستان به ویژه در سال‌های اخیر رقابت‌های پیدا و پنهانی در حمایت از بازیگران اصلی بحران‌های منطقه‌ای از جمله در یمن و سوریه دارند و رقابت‌های اخیر آنها در حمایت از گروه‌های درگیر در یمن و سوریه به «جنگ نیابتی» تعبیر شده و باعث تشدید اختلاف و تنش میان دو کشور شده است.

XS
SM
MD
LG