آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان که در ترکیه به سر میبرد، با انتقاد از راهبرد روسیه در سوریه، این کشور را متهم کرد که با بمباران مناطقی از سوریه، عامل آواره شدن دهها هزار شهروند غیرنظامی سوری شده و قطعنامهای را که خود بر آن صحه گذاشته نقض کرده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، خانم مرکل روز دوشنبه ۱۹ بهمن در یک کنفرانس مطبوعاتی در خلال بازدید از آنکارا گفت از پیامدهای حملاتی که روسیه در حمایت از نیروهای دولتی سوریه در حلب انجام میدهد «وحشتزده» و «شوکه» شده است.
او گفت: «ما باید نگاه دیگری به قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت که در ۱۸ دسامبر صادر شد، داشته باشیم. قطعنامهای که از حمایت روسیه هم برخوردار بود».
خانم مرکل تأکید کرد که «در این قطعنامه شورای امنیت، از همه طرفها میخواهد حملات به غیرنظامیان و اهداف غیرنظامی، و به طور خاص استفاده از سلاحهای غیرتفکیکی مثل بمبارانهای هوایی را [که همزمان نظامیان و غیر نظامیان را هدف قرار میدهد]، سریعاً متوقف کنند».
این گفتهها در حالی صورت میگیرد که خبرگزاری فرانسه به تازگی به نقل از گروه ناظر حقوقبشر سوریه، از فرار نزدیک به ۴۰ هزار تن از شمال حلب و ورود آنها به شهر کردنشین«آفرین» در غرب استان حلب در مجاورت مرز ترکیه خبر داده بود.
پیشتر در اوایل آبان ماه امسال نیز سازمان ملل اعلام کرده بود که بیش از ۱۲۰ هزار نفر ديگر در سوریه به دلیل حملات هوایی روسیه آواره شدهاند.
روسیه از ابتدای آغاز حملات هواییاش در سوریه، متهم بوده که حملاتش تنها متوجه گروه داعش نیست و در خلال حملات هواییاش، گروههای دیگر مخالف اسد نیز هدف قرار میگیرند و غیرنظامیان سوری هم بر اثر این حملات مجبور به ترک شهرها میشوند.
موضوعی که مقامهای روس همواره آن را رد کردهاند.
اما در تحولی دیگر در ارتباط با سوریه، سفیر روسیه در این کشور تاکید کرده که کشورش برنامهای برای تشکیل ائتلاف نظامی با سوریه، عراق، ایران و اردن ندارد.
آلکساندر کینشچاک، سفیر روسیه در دمشق، به خبرگزاری دولتی اینترفکس روسیه گفته است که حملات هوایی روسیه در سوریه به درخواست «دولت مشروع» این کشور آغاز شده و هدف از آن «پشتیبانی از ارتش سوریه در مقابله با گروههای تروریستی» است.
او گفته است که «ما در تلاش برای مبارزه با داعش، از نزدیک با متحدان ایرانی، عراقی، و اردنی، از جمله از طریق مراکز اطلاعاتی مشترکمان در بغداد و امان، همکاری نزدیک داریم. اما، با احترام، نمیشود گفت که روسیه با این کشورها در منطقه، نوعی ائتلاف نظامی دارد».
سفیر روسیه تأکید کرده که در هر صورت، این همکاریها در قالبها و ساختارهای موازی و در چارچوب همکاریهای ضد تروریستی صورت میگیرد.
در مورد نوع همکاریهای ایران و روسیه که هر دو از حامیان رژیم بشار اسد هستند، در اوائل مهرماه امسال، حسن روحانی رییسجمهوری، تاکید کرد بود که ائتلافی بین ایران و روسیه برای مبارزه با گروه حکومت اسلامی، داعش، شکل نگرفته است.
آقای روحانی گفته بود، ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه، به وی گفته است که مسکو میخواهد نقش مؤثرتری در مبارزه علیه گروههای افراطی در منطقه خاورمیانه ایفا کند، اما «من ائتلافی بین ایران و روسیه برای مبارزه با تروریسم نمیبینم».
این سخنان در حالی بود که در آن زمان «فاکس نیوز» به نقل از منابع امنیتی گزارش داد که فرماندهان نظامی ایران، سوریه و روسیه یک ستاد هماهنگی عملیاتی مشترک برای مبارزه با «داعش» در بغداد تشکیل دادهاند.
اندکی بعد در اواسط مهرماه، علی لاریجانی، رییس مجلس، گفته بود که روسیه پیش از عملیات در سوریه با ایران درباره «ائتلافی برای مبارزه با تروریستها» با ایران مشورت کرده و محسن رضایی از هم همفکری ایران، روسیه، سوریه و عراق برای «مبارزه با داعش» خبر داده بود.
آقای رضایی البته در آن زمان گفته بود که ائتلاف چهار کشور ایران، روسیه، سوریه و عراق «دائمی» نشده و «فقط برای مبارزه با داعش» است اما «جلساتی بین این چهار کشور» برقرار بوده است.