لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۳۲

واکنش گزارشگران بدون مرز به دور تازه «بازداشت، احضار و تهدید» روزنامه‌نگاران


احسان مازندرانی و عیسی سحرخیز؛ دو تن از بازداشت‌شدگان اخیر
احسان مازندرانی و عیسی سحرخیز؛ دو تن از بازداشت‌شدگان اخیر

سازمان گزارشگران بدون مرز، ضمن محکوم کردن بازداشت چهار روزنامه نگار در روزهای گذشته، خبر داد که «شماری دیگر» از روزنامه‌نگاران «برای بازجویی احضار و یا با تلفن بازجویی و تهدید شده‌اند».

این سازمان روز چهارشنبه ۱۳ آبان، با انتشار اطلاعیه‌ای از مسئولان جمهوری اسلامی و در رأس آنها آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، خواست که به «نقض فاحش آزادی اطلاع‌رسانی که ناقض اصل ١٩ اعلامیه جهانی حقوق بشر و میثاق بین‌المللی حقوق سیاسی و مدنی است» پایان دهند.

براساس گزارش‌ها از صبح روز ١١ آبان تا کنون عیسی سحرخیز، مدیرکل مطبوعات وزارت ارشاد در دوره ریاست جمهوری محمد خاتمی، احسان مازندرانی، مدیرمسئول روزنامه فرهیختگان، آفرین چیت‌ساز ستون‌نویس روزنامه ایران، و سامان صفرزایی، خبرنگار ماهنامه اندیشه پویا، بازداشت شده‌اند.

ابراهیم رئیسی، دادستان کل ایران، روز چهارشنبه از روزنامه‌نگاران بازداشت‌شده به عنوان «یک شبکه نفوذی در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی» و همچنین «عناصر جاسوس و مزدوران قلم به دست آمریکایی» نام برده بود.

در همین حال سازمان گزارشگران بدون مرز اعلام کرد که «این سناریو‌های خیال‌پردازانه کشف پی در پی جاسوس و شبکه‌های جاسوسی در میان مطبوعات و در نزدیک شدن به موعد انتخابات دیگر به طنزی غم‌انگیزی تبدیل شده‌است».

این سازمان خبر داد که علاوه بر بازداشت این چهار روزنامه‌نگار، «شماری دیگر برای بازجویی احضار و یا با تلفن بازجویی و تهدید شده‌اند».

سازمان گزارشگران بدون مرز، اشاره‌ای به جزئیات «احضار» و یا «تهدید» این روزنامه نگاران نکرده است.

با این حال وب‌سایت «سحام‌نیوز» پیش از این خبر داده بود که از «۲۰ خبرنگار و روزنامه‌نگار اصلاح‌طلب نزدیک به حسن روحانی و هاشمی رفسنجانی» خواسته شده تا روز ۱۳ آبان «به صورت جداگانه» به «خیابان صابونچی» مراجعه کنند تا «تحت بازجویی بازجویان سپاه پاسداران قرار گیرند».

بازداشت این چهار روزنامه‌نگار به دست سپاه پاسداران، پس از هشدارهای پیاپی آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، درباره تلاش ایالات متحده برای «نفوذ» به ایران رخ داده است.

با این حال حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران روز چهارشنبه ضمن اشاره‌ به این بازداشت‌ها تأکید کرده است که «نباید عده‌ای با کلمه نفوذ بازی کنند».

در همین حال احمد توکلی، نماینده تهران در مجلس، نیز ضمن ابراز بی‌اطلاعی از دلیل این بازداشت‌ها ابراز« نگرانی» کرده است که پیگیری «دغدغه» رهبر جمهوری اسلامی درباره «نفوذ» آمریکا در ایران «به اقدامات امنیتی و انتظامی خلاصه شود».

وی تأکید کرده است: «این سؤال ایجاد می‌شود که تا پیش از طرح نفوذ از سوی رهبری چرا این اقدام صورت نگرفته است؟ تهدید نفوذ که مسئله امروز و دیروز ما نبوده است».

علاوه بر بازداشت چهار روزنامه‌نگار ایرانی، در هفته‌های گذشته نیز سیامک نمازی، مدیر ایرانی-آمریکایی دفتر برنامه‌ریزی استراتژیک کمپانی نفتی «کرسنت»، در تهران و نزار ذکا، شهروند لبنانی بازداشت شده‌اند.

در همین حال روزنامه‌ آمریکایی وال استریت جورنال، روز چهارشنبه ۱۳ آبان‌، با اشاره به هک شدن ایمیل و صفحه شخصی «چند مقام در وزارت خارجه آمریکا» به دست نیروهای سایبری سپاه پاسداران، به نقل از مقاماتی در دولت باراک اوباما که به نامشان اشاره‌ای نشده این حملات سایبری را با دستگیری سیامک نمازی در تهران «مرتبط» دانسته است.

در مورد نزار ذکا، صدا و سیمای جمهوری اسلامی روز سه‌شنبه ۱۲ آبان، از قول منابع «آگاه»، او را فردی که «پیوندهای عمیقی با جامعه اطلاعاتی و نظامی آمریکا دارد» توصیف کرده بود.

با این حال خانواده‌ آقای ذکا هرگونه ارتباط او با سازمان‌های نظامی یا اطلاعاتی را رد کرده‌اند و وکیل او نیز می‌گوید او تنها از تابعیت لبنان برخوردار است و شهروند آمریکا نیست.

XS
SM
MD
LG