حسن روحانی، رئیسجمهور ایران، در برنامه تبلیغاتی خود برای انتخابات مجلس خبرگان رهبری با تأکید بر اینکه هر رای در انتخابات پیش رو «سرنوشتساز» است گفت «گاهی در شرایطی حتی یک رأی هم برای انتخاب رهبری مهم است».
به گزارش خبرگزاری تسنیم آقای روحانی در برنامه تبلیغاتی خود که روز یکشنبه ۲۵ بهمن، از رادیو پخش شد، اعلام کرد که مجلس خبرگان رهبری باید «به طور مداوم» بر صفات رهبر جمهوری اسلامی «نظارت دقیق کند» و «خدایی ناکرده اگر زمانی لازم باشد رهبری را از سمت رهبری برکنار میکند».
به گفته آقای روحانی، کمیسیون تحقیق مجلس خبرگان رهبری «به طور منظم تشکیل جلسه میدهد و صفات رهبری را مورد نظارت قرار میدهد».
وی همچنین گفت که در کمیسیون اصل ۱۰۷ قانون اساسی «همواره نسبت به آنهایی که احتمالاً میتوانند رهبری آینده نظام را برعهده بگیرند، بحث و بررسی میشود».
پیشتر اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ایران، در مصاحبهای با خبرگزاری ایلنا خبر داده بود که گروهی برای بررسی انتخاب رهبری «در صورت پیشامد حادثه» تعیین شدهاست.
در واکنش به این سخنان احمد خاتمی، عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری، روز پنجشنبه ۲۶ آذر، گفت که این کمیته «با رعایت رازداری» درباره «افراد در مظان رهبری» تحقیق و گزارش آن را به رهبر جمهوری اسلامی ارائه میکند.
پیش از این اعضای مجلس خبرگان رهبری اعلام کردهاند که گزارشهای کمیسیونهای اصل ۱۰۷ قانون اساسی و تحقیق این مجلس محرمانه است و منتشر نمیشود.
آقای روحانی پیش از این نیز بارها از مردم خواسته بود که «توجه داشته باشند حضور آنها در پای صندوقها بسیار بسیار مهم است» و «هیچ کس به هیچ دلیلی با صندوق انتخابات قهر نکند».
اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، نیز چندین بار از جمله در فیلم تبلیغاتی خود برای انتخابات مجلس خبرگان رهبری انتخابات پیش رو را «بسیار سرنوشتساز» خوانده و از مردم خواسته است که در آن شرکت کنند.
محمد خاتمی، رئیسجمهور اسبق ایران، نیز در یادداشتی در وبسایت شخصیاش،از مردم خواسته است پای صندوقهای رأی بروند تا «شایستگان بیشتری را به هر دو مجلس بفرستد» و «تا حد امکان مردمسالارانه مانع ورود کسانی شوند که از آرمانها و خواست اکثریت دورترند».
این سه نفر همچنین به رد صلاحیتهای گسترده نامزدهای انتخابات مجلس اعتراض کردهاند. اکبر هاشمی رفسنجانی و محمد خاتمی همچنین به رد صلاحیت حسن خمینی در انتخابات مجلس خبرگان رهبری اعتراض کردهاند.
در مقابل احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان در برنامه تبلیغاتی خود برای انتخابات مجلس خبرگان رهبری که روز یکشنبه از رادیو پخش شد، گفت که شورای نگهبان به «قانون» عمل میکند.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، وی اضافه کرد: «شورای نگهبان به هیچ وجه جای سفارشپذیری نیست و نمیتوانیم سفارش اشخاص را بپذیریم به همین دلیل خیلیها ناراحت میشوند و این کارها دشمنتراشی هم دارد».
سخنان آقای جنتی در حالی بیان شده که منتقدان، شورای نگهبان را متهم میکنند که برخلاف قانون درباره نامزدها تحقیقات محلی انجام میدهد و همچنین بر خلاف قانون درباره برخی نامزدها «عدم احراز صلاحیت» را اعلام میکند.
از جمله مصطفی تاجزاده، عضو زندانی جبهه مشارکت، روزهای ابتدایی بهمن ماه در نامهای به رهبر جمهوری اسلامی با اشاره به مصوبه مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره بررسی صلاحیت کاندیداهای انتخابات اعلام کرده است که در قانون انتخابات «به هیچ وجه» به عبارت «عدم احراز صلاحیت» اشارهای نشده است.
معاون سیاسی اسبق وزارت کشور با اشاره به این مصوبه نوشته است «مراکز مسئول قانونی» برای پاسخگویی به استعلامها درباره صلاحیت کاندیداها، براساس این مصوبه قوه قضائیه، وزارت اطلاعات، نیروی انتظامی و ثبت احوال هستند و نه «دستگاههای قانونی اما غیرمسئول در انتخابات» مانند سپاه پاسداران و بسیج.
بر اساس مصوبه مجمع تشخیص مصلحت نظام که درسال ۷۸ به تصویب این مجمع رسیده است، مراجع رسیدگیکننده به صلاحیت نامزدهای انتخابات «موظفند صرفاً براساس مواد قانونی و براساس دلایل و مدارک معتبر که توسط مراکز مسئول قانونی به مراجع اجرایی و نظارتی ارسال شده، به بررسی صلاحیت داوطلبان بپردازند» و چنانچه صلاحیت داوطلبی را رد کردند «باید علت رد صلاحیت را به داوطلب اعلام کنند».
آقای تاجزاده فاش کرده که در زمان تصویب این مصوبه در مجمع تشخیص مصلحت، تنها آقای جنتی و یکی دو عضو دیگر شورای نگهبان به آن رأی مثبت ندادهاند.