خبرگزاری دولتی عربستان سعودی روز جمعه گزارش داد که دو معلم دینی اهل این کشور که بیش از ۹ ماه در اسارت حوثیهای یمن بودهاند آزاد شده و به کشور بازگشتهاند. این دو نفر غروب پنجشنبه از طریق جیبوتی وارد ریاض شدند.
سفیر عربستان سعودی در یمن و اسماعیل اولد شیخ احمد، فرستاده ویژه سازمان ملل در بحران یمن، که روز پنجشنبه مأموریت پنج روزه اش برای مذاکره با حوثیها در صنعا به پایان رسید، این دو نفر را هنگام ورود به ریاض همراهی میکردند.
این دو معلم دینی در سفر به سمت محل کار خود در مجمعالجزایر قمر، قصد داشتند پرواز خود را در فرودگاه صنعا تعویض کنند، اما با شروع حملات هوایی ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی در ۲۶ مارس ۲۰۱۵ پروازها در این فرودگاه مختل شد.
آنها به هتل محل استقرار نمایندگی سازمان ملل متحد در صنعا پناه بردند، ولی شبهنظامیان حوثی آنها را بازداشت کردند و این دو تا روز پنجشنبه که به فرستاده ویژه سازمان ملل متحد تحویل داده شدند، در اسارت نیروهای حوثی بودند.
اسماعیل اولد شیخ احمد، در سفر پنج روزه خود به صنعا با مقامهای حوثی و سیاستمداران وفادار به علی عبدالله صالح، رئیسجمهور سابق یمن، که اکنون متحد حوثیهاست، دیدار و مذاکره کرد.
فرستاده ویژه سازمان ملل متحد گفت که در مدت اقامتش در صنعا، نیروهای حوثی گامهای مثبتی برداشتهاند و از جمله عبدالرزاق الاشول، وزیر آموزش فنی، و از اعضای حزب اسلامگرای «اصلاح» را آزاد کردهاند.
علاوه بر این وزیر دولت عبدربه منصور هادی، چهار زندانی دیگر که خبرنگار و فعال سیاسی هستند، نیز آزاد شدهاند.
فرستاده ویژه سازمان متحد در امور یمن افزود که شورشیان حوثی در مورد وضعیت سه مقام ارشد حکومت یمن که در اسارت هستند به او تضمین دادهاند. این افراد عبارتند از محمد صبیحی وزیر دفاع، ناصر منصور هادی برادر رئیسجمهور یمن و ژنرال فیصل رجب.
شورشیان حوثی این افراد را درست قبل از شروع حملات ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی بازداشت کردند.
آزادی این سه نفر و پایان داده به محاصره شهر تعز از جمله شروط حکومت عبدربه منصور هادی برای آغاز دور جدیدی از مذاکرات با شورشیان حوثی است.
فرستاده ویژه سازمان ملل متحد امیدوار بود در این سفر به صنعا بتواند در مورد تاریخ شروع دور جدیدی از مذاکرات به توافق برسد، ولی او هنگام ترک صنعا گفت چنین توافقی حاصل نشده است.
ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی در حمایت از حکومت یمن که توسط جامعه بینالمللی به رسمیت شناخته شده و برای عقب راندن شورشیان حوثی از بهار سال ۲۰۱۵ حملات خود را آغاز کرد. در جریان نبردهای یمن تاکنون بیش از پنج هزار و ۸۰۰ نفر کشته شدهاند.
سازمان ملل متحد میگوید حدود ۸۰ درصد از جمعیت یمن به شکلی و تا حدی به کمک های بشردوستانه محتاجند.
اسماعیل اولد شیخ احمد قبل از ترک صنعا گفت: «برای اطمینان از اینکه کمکهای بشردوستانه واقعاً به دست افرادی میرسد که به آن احتیاج دارند، در روزهای آینده هیئتی از سوی سازمان ملل متحد به شهر تعز در جنوب غربی یمن خواهد رفت».
نهادهای امداد و کمک رسانی محلی و منابع نزدیک به حکومت یمن میگویند که شورشیان حوثی محمولههای مواد غذایی را ضبط کرده و آنها را در مناطق تحت کنترل خود توزیع می کنند.
جمعیت ۶۰۰ هزار نفری شهر تعز که از مدتها پیش در محاصره شورشیان حوثی است، با کمبود شدید مواد غذایی مواجهند و بسیاری مجبور شده اند با عبور از راههای سخت و کوهستانی کالاهای مورد نیاز خود را به این شهر برسانند.
روزجمعه سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد که کامیونهای حامل دارو برای شش بیمارستان شهر تعز به مدت چهار هفته در دروازه این شهر متوقف شده و به آنها اجازه حرکت داده نمیشود.
در این زمینه یکی از مسئولان منطقهای این سازمان در بیانیهای گفت:«عدم دسترسی به این داروها روی سلامت ۲۵۰ هزار نفر از مردم شهر تأثیر خواهد داشت».
او از همه طرفهای درگیر خواست شرایط را برای انتقال امن دارو و سایر کمکهای بشردوستانه به شهر تعز فراهم کنند.