لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۲۰

هشدار درباره عوارض «غبارهای سمی» اطراف دریاچه ارومیه


عضو ستاد احیای دریاچه ارومیه نسبت به ورود بخار و غبار سموم کشاورزی مورد استفاده در اراضی بالادست دریاچه ارومیه به هوا و ریه ساکنان نزدیک این دریاچه و نیز افزایش اشعه ماورای بنفش در اطراف این منطقه و نسبت آن با افزایش بیماری‌های پوستی و چشمی هشدار داده است.

به گزارش روز دوشنبه ۱۳ دی، خبرگزاری ایلنا٬ مسعود تجریشی وضعیت غبار نمکی حاصل از خشکی آب دریاچه ارومیه را «بسیار اسفبار» توصیف کرده است.

او گفته است که «در بالادست دریاچه ارومیه ۵۰۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی وجود دارد که از سموم استفاده می‌کنند و این سموم همراه آب به دریاچه می‌آید و آب که تبخیر می‌شود؛ این سموم همراه غبار وارد هوا می‌شوند».

غبارهای سمی اطراف دریاچه ارومیه؛ دیدگاه علی ناظمی
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:26 0:00
لینک مستقیم

این عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شریف با اشاره به انجام مطالعه‌ای در سه روستا بر روی ۸۸ کودک بین ۸ تا ۱۳ سال افزوده نتایج این مطالعه نشان می‌دهد «درصد قابل توجهی از این بچه‌ها دچار مشکل ریه شده‌اند».

او به نام این سه روستا اشاره‌ای نکرده است.

آقای تجریشی همچنین با اشاره به نتایج مطالعات مشابه بر روی دریاچه‌های «آرال» و «سالتون» افزوده مطالعات بر روی دریاچه آرال نشان می‌دهد «کم‌خونی، سرطان ریه، بیماری‌های گوارشی و پوستی در چند نسل اتفاق افتاده که این مطالعات نگرانی ایجاد می‌کند، زیرا در دریاچه آرال در هر لیتر آب ۱۰ گرم نمک وجود داشت، اما در دریاچه ارومیه در هر لیتر آب بیش از ۳۵۰ گرم نمک وجود دارد».

او اضافه کرده که «در دریاچه ارومیه حجم نمک به قدری است که روی لب افراد نمک می‌نشیند و غبار کاملاً احساس می‌شود».

این عضو ستاد احیای دریاچه ارومیه همچنین به مطالعه‌ای با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای اشاره کرده که نشان می‌دهد «بعد از سال ۲۰۰۷ ناگهان حدود ۲و نیم برابر اشعه ماورای بنفش در اطراف دریاچه افزایش پیدا کرده‌ است».

به گفته او٬ «انعکاس برگشتی این اشعه از کف دریاچه خشک شده و نمکی، می‌تواند آثاری بر افزایش بیماری‌هایی همچون آب مروارید، سرطان پوست، و بیماری‌های چشمی بگذارد».

او همچنین به موارد دیگری چون خشک شدن درختان به دلیل خشکی دریاچه ارومیه به ویژه در منطقه شرقی آن٬ شور شدن خاک٬ کاهش جمعیت زنبورهای عسل در منطقه و نیز سردترشدن زمستان‌ها و گرم‌تر شدن تابستان‌ها به عنوان تأثیرات زیانبار خشکی دریاچه ارومیه بر اکولوژی منطقه‌ای اشاه کرده است.

همزمان با انتشار این اخبار٬ مدیرعامل شرکت مدیریت منابع‌ آب ایران از «بهبود» وضعیت دریاچه ارومیه، خبر داده است.

به گفته محمد حاج‌رسولی‌ها٬ «تراز دریاچه ارومیه نسبت به سال قبل ۳۲ درصد مثبت اعلام شده است».

به گزارش ایسنا٬ او افزوده که این موضوع نشان می‌دهد «برنامه‌ریزی‌های متعدد» برای بهبود وضعیت این دریاچه٬ «تا حد زیادی مثمر ثمر واقع شده است».

در حالی که دولت حسن روحانی اوائل مهرماه سال جاری از اختصاص ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای اجرای پروژه‌های سالیانه کارگروه نجات دریاچه ارومیه خبر داده بود٬ مدیر دفتر برنامه‌‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه آبان‌ماه گفته بود برخی پروژه‌ها در این حوزه با مشکل بودجه مواجه شده‌اند.

این در حالی است که مسئولان آذربایجان غربی پیشتر اعلام کرده‌اند بر اساس نظرسنجی‌ها، مهم‌ترین خواسته مردم این استان نجات دریاچه ارومیه است.

XS
SM
MD
LG