امام جمعه تهران با تأکید بر اینکه «دشمنی با آمریکا نباید یک لحظه فراموش شود» گفت که امکان دارد، جمهوری اسلامی «بر اساس منافع عالیه با کفار» قرار داد داشته باشد اما با آمریکا قراردادی نخواهد داشت.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، محمدعلی موحدی کرمانی در خطبههای روز ۱۴ آبان تأکید کرد که «باید مراقب بود آمریکا که از در خارج شده از پنجره بازنگردد» و «نباید این دشمنی را یک لحظه فراموش شود».
آقای موحدی کرمانی گفت: «امکان دارد براساس منافع عالیه با کفار قرار داد داشته باشیم ولی با آمریکا نخواهیم داشت، زیرا این کشور انسانیت را فراموش کرده و نشستن، صحبت کردن و قراری را منعقد کردن درست نیست».
او از مسئولان جمهوری اسلامی خواست که «باورکنند که میتوانند روی پای خودشان بایستند و در رفع مشکلات نیازی به مذاکره با آمریکا نیست».
امام جمعه تهران گفت: «اگر برجام هیچ نتیجهای نداشت ولی این نتیجه را داشت که روشن شد آمریکا دروغ میگوید و خلف وعده میکند».
آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، پیش از این بارها تأکید کرده که توافق اتمی وین «غیرقابل اعتماد» بودن آمریکا را «ثابت کرده» و ایران با این کشور به جز پرونده اتمی، در موضوعات دیگر مذاکره نخواهد کرد.
در این زمینه علی سعیدی، نماینده رهبر جمهوری اسلامی در سپاه پاسداران، روز جمعه دوم مهر دولت حسن روحانی را متهم کرده بود که از طریق توافق اتمی وین به دنبال «ارتباط با آمریکا» بوده و همچنان به دنبال اجرای «برجام ۲ و ۳» است.
احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان نیز روز یکشنبه ۱۱مهر، گفته بود که بزرگترین «منکر» تلاش برای «گشودن پای» آمریکا به ایران است.
او بدون اشاره به جزئیات گفته بود که «برخی پیمانهای دوستی و سری با دشمن میبندند».
در همین حال احمد علم الهدی، امام جمعه مشهد، نیز در خطبههای این هفته خود از عدهای «دنیاطلب و عیاش» در ایران سخن به میان آورده که به گفته وی «سازش با آمریکا را مطرح میکنند».
به گفته آقای علم الهدی، جمهوری اسلامی در دوران «سازندگی»، «اصلاحات» و دولت حسن روحانی [توافقنامه برجام] سهبار با آمریکا «سازش» کرده اما تحریمها علیه ایران «بیشتر» شده است.
قربانعلی دری نجفآبادی، هم در خطبههای نماز جمعه این هفته اراک گفت که «دولت اگر با سرمایهگذاری خارجی بهدنبال معجزه در کشور است باید بداند با این روش کارها پیش نمیرود».
او اضافه کرد: «ما نباید به وعدههای دولت دلخوش باشیم و به این وعده و وعیدها بسنده کنیم، زیرا دولت هرگز نمیتواند معجزه کند».
محمدباقر عبدوس نیز در خطبههای نماز جمعه این هفته سمنان گفت: «متأسفانه برخی افراد در کشور به دنبال این هستند تا به نوجوانان و جوانان کشور اینگونه القا کنند که حساسیتها و فریادهای امام خمینی به آمریکا از روی لجاجت و عصبانیت بوده و بیمنطق است».
مقامات دولت حسن روحانی پیش از این بارها تأکید کردهاند که پس از توافق اتمی وین فرصتهای مناسبی برای جذب سرمایهگذاری خارجی به وجود آمده است.
حامیان دولت از جمله اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، خواستار پیوستن ایران به سازمان تجارت جهانی شده و برخی از نزدیکان او از جمله حسین مرعشی، سخنگوی حزب کارگزاران سازندگی، خواستار جذب سرمایهگذاری خارجی برای افزایش رشد اقتصادی کشور شدهاند.
در آمریکا نیز باراک اوباما، رئیسجمهور، در پیام نوروزی خود به ایرانیان گفته بود که ایران پس از توافق اتمی وین فرصت این را یافته است که بار دیگر به اقتصاد جهانی بپیوندد.
در مقابل نزدیکان آیتالله خامنهای راه حل مشکلات اقتصادی ایران را «اقتصاد مقاومتی» میدانند؛ اصطلاحی که برای توصیف اقتصادی بدون وابستگی به کشورهای خارجی و به خصوص در دوران تحریمها استفاده میشود.