لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۳:۰۳

وین؛ میزبان نشست قدرت‌های بزرگ درباره لیبی


روز دوشنبه وین میزبان نشست بیش از بیست مقام ارشد قدرت‌های بزرگ از جمله آمریکا و کشورهای اروپایی درباره لیبی است. این مقام‌های ارشد در تلاشند تا چند هفته پس از تشکیل یک «دولت اتحاد» راه‌های کمک به لیبی را بررسی کنند.

خیزش‌های جهان عرب، در خاورمیانه و شمال آفریقا، از جمله موجب آغاز اعتراضات در لیبی دوران محمد قذافی شد. با سرکوب اعتراض‌های، قدرت‌های جهانی، تصمیم به حمله هوایی به لیبی گرفتند که به سرنگونی حکومت قذافی و کشته شدن او منجر شد. و پس از آن بود که لیبی چند پاره محل مناقشه گروه‌های مختلف مسلح شد.

بخش عظیمی از پناهجویان که روانه اروپا شدند، از این کشور به عنوان گذرگاه استفاده کردند و یکی از نقاط ثقل فعالیت اسلامگرایان تندرو نیز گفته می‌شود همین کشور است.

please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00
لینک مستقیم

همین اوضاع است که جان کری و پائولو جنتیلونی وزرای خارجه آمریکا و ایتالیا، را به وین آورده تا نشستی را هدایت کنند که به بررسی راهکارهای پیش رو برای بهبود شرایط در لیبی می‌پردازد.

این نشست چند هفته پس از آن تشکیل می‌شود که یک دولت دولتی جدید در پایتخت لیبی شکل گرفته است. اگرچه فایض السراج به عنوان نخست وزیر برگزیده شده اما اقلیتی در مجلس نمایندگان اجازه پیشرفت کار و آغاز به کار دولت را نمی‌دهد.

از همین رو جمعه گذشته، آمریکا، رییس پارلمان لیبی را به دلیل آنچه جلوگیری از پیشرفت دوران انتقال سیاسی خوانده شده در فهرست تحریم‌هایش قرار داد. اما تنها مشکل نخست‌وزیر و همراهانش، این اقلیت در پارلمان نیست.

روزنامه گاردین در این باره می‌نویسد که کشورهای مورد حمایت غرب، از جمله مصر و امارات متحده عربی از نیروهای رقیب به رهبری ژنرال خلیفه هف‌تر در شرق لیبی حمایت می‌کنند.

حال هر دوی این نیروهای رقیب در شرق و غرب لیبی می‌گویند در صدد مبارزه با تروریسم و گروه موسوم به خلافت اسلامی در مرکز فعالیتشان در سرت هستند. اگرچه که بیم آن می‌رود این نبرد با داعش تبدیل به درگیری دو گروه رقیب با یکدیگر شود.

آنطور که خبرگزاری‌های بین المللی گزارش داده‌اند نشست روز دوشنبه با این هدف تشکیل شده است که راههای کمک به لیبی بررسی شود. گروهی از تحلیلگران با دادن اسلحه و کمک نظامی بیشتر به لیبی در زمانی که دولت مرکزی قوی نیست، مخالفند.

برخی دیگر می‌گویند باید از روند انتقال سیاسی به وجود آمده استفاده کرد و حتی به قیمت مخالفت کشورهایی چون مصر و امارات، از حکومت مرکزی حمایت کرد.

و گروهی دیگر از جمله یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا که با خبرگزاری فرانسه گفت‌وگو کرده، تمرکز اصلی را مبارزه با داعش می‌دانند و می‌گویند هم اکنون در لیبی «تمایل زیادی» برای خلاص شدن از این گروه وجود دارد و هم اکنون باید پشتیبانی و تلاش‌ها در این زمینه متمرکز شود.

  • 16x9 Image

    هانا کاویانی

    هانا کاویانی، از سال ۱۳۸۶ با رادیو فردا به عنوان خبرنگار و گزارشگر همکاری می‌کند. او در این مدت تحولات سیاسی و دیپلماتیک از جمله فراز و فرودهای مرتبط با پرونده هسته‌ای ایران، و مذاکرات منتهی به توافق هسته‌ای ایران و قدرت‌های جهانی را از نزدیک دنبال کرده است.

XS
SM
MD
LG