لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۳ تهران ۲۲:۰۴

ایران بار دیگر درخواست دسترسی کنسولی به امیر حکمتی را رد کرد


تصویری انعکاس یافته در بخش خبری ۲۰:۳۰ شبکه دوم تلویزیون دولتی ایران که امیر حکمتی را در کنار دو سرباز آمریکایی در مکانی نامعلوم نشان می‌دهد.
تصویری انعکاس یافته در بخش خبری ۲۰:۳۰ شبکه دوم تلویزیون دولتی ایران که امیر حکمتی را در کنار دو سرباز آمریکایی در مکانی نامعلوم نشان می‌دهد.
در شرایطی که ایالات متحده می‌گوید ایران برای چندمین بار از دسترسی کنسول به امیر میرزایی حکمتی، شهروند آمریکایی ایرانی‌تبار متهم به جاسوسی، ممانعت کرده است، مادر آقای حکمتی ضمن رد اتهامات علیه فرزندش گفت که اعترافات منتسب به وی تحت فشار صورت گرفته است.

بهناز حکمتی در بیانیه‌ای که نسخه‌ای از آن در اختیار آسوشیتدپرس قرار گرفته، می‌گوید فرزندش که زمانی برای ارتش آمریکا به عنوان مترجم فعالیت می‌کرده، برای دیدار مادربزرگ‌هایش به ایران سفر کرده و اتهاماتی که علیه وی اعلام شده بی‌پایه است.

آقای حکمتی چهار ماه است که در بازداشت به سر می‌برد و از سوی دستگاه امنیتی و قضایی ایران به جاسوسی برای سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سیا، متهم شده است، اتهامی که می‌تواند برای او مجازات اعدام را در پی داشته باشد.

موضوع بازداشت آقای حکمتی و اتهامات منتسب به وی پس از آن علنی شد که وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی در اطلاعیه‌ای که ۲۶ آذرماه امسال منتشر کرد، از دستگیری «یک تحلیل‌گر اطلاعاتی ایرانی‌تبار» خبر داد که با مأموریت «جاسوسی و القای فریب» به دستگاه امنیتی ایران وارد کشور شده است.

در این بیانیه نامی از آقای حکمتی برده نشده، اما ادعا شده بود که مأموران اطلاعاتی جمهوری اسلامی از زمان حضور وی در پایگاه بگرام در افغانستان، وی را زیر نظر داشته‌ و پس از ورود وی به خاک ایران و آغاز مأموریت اقدام به بازداشت وی کرده‌اند.

تنها یک روز پس از آن، تلویزیون دولتی ایران مصاحبه و گزارشی در مورد امیر میرزایی حکمتی، به عنوان «جاسوس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا در ایران» پخش کرد.

او در این برنامه گفت که در عراق برای نیروهای نظامی فعالیت کرده و بعد به استخدام «برنامه ایران» در سازمان سیا درآمده است.

اما اکنون مادر آقای حکمتی در بیانیه‌اش می‌گوید که «کاملاً بر من و همه خانواده ما روشن است که امیر تحت فشار سخن گفته است».

وی همچنین می‌گوید که بخشی از بیانیه دادگاه که از تصمیم امیر برای ترک دائم ایالات متحده و اقامت در ایران می‌گوید «کاملاً نادرست است و این نشانه‌ای است که وی آزادانه سخن نمی‌گفته و مجبور به بر زبان راندن سخنانی شده که حقیقت ندارد».

خانم حکمتی افزوده است که فرزندش سرمایه‌گذاری و کسب و کاری در آمریکا داشته که هر گز نمی‌تواند از آن برکنار باشد.

وی تصریح کرده است که «در این شرایط، امیر یک قربانی است. ما متقاعد شده‌ایم که [در مورد امیر] اشتباه یا سوءتفاهمی صورت گرفته است، و دعا می‌کنیم و امیدواریم که به زودی اجازه بازگشت به خانه به وی داده شود.»

آمریکا: هنوز به حکمتی دسترسی کنسولی نداریم

اما در تحولی دیگر در ارتباط با پرونده امیر میرزایی حکمتی، وزارت خارجه ایالات متحده اعلام کرد که روز چهارشنبه بار دیگر از طریق سفارت سوئیس در تهران، خواستار دسترسی کنسولی به این شهروند آمریکایی ایرانی‌تبار شده است، اما مقام‌های ایرانی این خواسته را رد کرده‌اند.

بر اساس آن چه مارک تونر، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، گفته است، دیپلمات‌های سوئیسی که حفاطت از منافع آمریکا در ایران را بر عهده دارند، روز چهارشنبه از مقام‌های ایرانی خواسته‌اند که امیر میرزایی حکمتی را ببینند، اما این درخواست مورد پذیرش قرار نگرفته است.

آقای تونر گفته است که «این سومین باری است که ایران درخواست ما را رد کرده است، اما ما همچنان درخواست دسترسی کنسولی از طریق سوئیسی‌ها را دنبال می‌کنیم.»

معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز سه‌شنبه نیز از رد «درخواست روز شنبه» سفارت سوئیس برای دسترسی کنسولی به آقای حکمتی خبر داده بود، اما به نوشته خبرگزاری فرانسه مشخص نیست نخستین درخواست ایالات متحده برای دسترسی به این شهروند آمریکایی ایرانی‌تبار چه زمانی ارائه شده است.

آقای حکمتی، ۲۸ ساله، که سابقه عضویت در نیروی تفنگداران دریایی آمریکا را دارد، در خانواده ایرانی مهاجر در آریزونای ایالات متحده به دنیا آمده و مسلط به زبان‌های فارسی و انگلیسی است.

ایران گرچه بارها از بازداشت افرادی خبر داده است که اتهام جاسوسی برای آمریکا به آنها منتسب شده، اما در پرونده آقای حکمتی برای نخستین بار اذعان کرد که مدت‌ها پیش از بازداشت وی در ایران و از زمان ورود وی به پایگاه هوایی بگرام در افغانستان، وی را تحت نظر داشته و از سفر وی به ایران از طریق دوبی مطلع بوده است.

منابع وابسته به دولت در ایران، از جمله تلویزیون دولتی جمهوری اسلامی و نیز باشگاه خبرنگاران جوان وابسته به تلویزیون دولتی ایران، نیز در روزهای اخیر به انتشار تصاویری دست زدند که آقای حمکتی را در خلال خدمت برای ارتش آمریکا در عراق نشان می‌دهد، گرچه مشخص نکردند که این تصاویر چگونه به دست‌شان رسیده است.
XS
SM
MD
LG