لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۲:۳۰

قطع صادرات گاز مصر به اسرائیل ادامه خواهد داشت


شعله‌های آتش بر فراز خطوط لوله گاز در صحرای سینا
شعله‌های آتش بر فراز خطوط لوله گاز در صحرای سینا
به گزارش رویترز و رسانه‌های اسرائیلی و مصری، صادرات گاز مصر به اسرائیل که از ماه گذشته قطع شده است، در حال حاضر از سر گرفته نمی‌شود.

در دومین هفته خیزش مردمی مصر، در پی یک انفجار، و سپس، آتش‌سوزی در خط لوله صادراتی گاز مصر در بخش شمالی صحرای سینا، گاز مصر به لبنان، اردن و برخی از کشورهای دیگر منطقه قطع شد.

مصر و اسرائیل نیز برای اطمینان از ایمنی ادامه گاز صادراتی مصر به اسرائیل، جریان گاز در لوله بین دو کشور را برای یک ماه قطع کردند.

پیشتر از تاریخ هفته نخست ماه مارس برای ازسرگیری جریان گاز در لوله مصر به اسرائیل سخن رفته بود اما اکنون رسانه‌های اسرائیل نوشته‌اند که شاید این کشور باید خود را به نبود گاز از مصر «عادت دهد».

مصر تا کنون درباره دلایل انفجار پنجم فوریه، گزارش رسمی نداده است. برخی از رسانه‌ها این احتمال را مطرح کرده بودند که اسلامگرایان مسلح منطقه، که همواره مخالف صادرات گاز مصر به اسرائیل بوده‌اند، عامدانه یکی ازخطوط لوله گاز را هدف قرار دادند تا سران مصر ناچار به قطع گاز به اسرائیل شوند.

کنسرسیوم ای.ام.جی (گاز مدیترانه شرقی) احتمال عدم از سرگیری گاز صادراتی مصر به اسرائیل را تأیید کرده است.

شرکت اسرائیلی «میرخاو» که یکی از شرکت‌های صاحب سهام در کنسرسیوم ای.ام.جی است، پنجشنبه سوم مارس، دوازدهم اسفند، در بیانیه‌ای رسمی اعلام کرد که از سایر شریکان کنسرسیوم خواسته است که از دولت‌های خود؛ آمریکا، تایلند و برخی کشورهای اروپایی بخواهند دولت جدید مصر را برای از سرگیری صادرات گاز به اسرائیل تشویق کنند.

سهامداران اصلی کنسرسیوم ای.ام.جی؛ حسین سالم، بازرگان مهم مصری (با ۲۸ درصد سهام)، شرکت گاز طبیعی مصر(با ۱۰ درصد سهام) ، کمپانی پی.تی.تی تایلند (با ۲۵ درصد سهام)، سام زل، بازرگان آمریکایی، کمپانی اسرائیلی-آمریکایی «امپل-آمریکن-ییسرائل» و کمپانی اسرائیلی«میرخاو» (مجموعاً با ۲۰.۶ درصد سهام) هستند و چند شرکت اروپایی و دولت اسرائیل نیز سهام اندک باقیمانده را در تصرف دارند.

به گزارش رسانه‌های مصر، حسین سالم، اصلی‌ترین سهامدار کنسرسیوم واز بازرگانان نزدیک به حسنی مبارک، رهبر مستعفی مصر، از زمان انقلاب کشورش گریخته و دولت جدید مصر او را به اتهام «درآمد غیرقانونی» تحت تعقیب قرار داده است.

کنسرسیوم ای.ام.جی ۴۳ درصد از گاز مورد نیاز اسرائیل را برای تأسیسات برق این کشور تأمین می‌کرد. بقیه نیاز اسرائیل به گاز، متکی به سواحل خود این کشور است. اتکای اسرائیل به گاز مصر، از سال ۲۰۰۷ به این سو شدیدتر شد.

در یک ماه اخیر اسرائیل برای جبران این ۴۳ درصد، از ذخایر اضطراری خود استفاده کرده بود.

به نوشته رسانه‌های اسرائیل این احتمال می‌رود که کمبود برق، بسیار سریع اتفاق افتد، بویژه که کمپانی «نوبل انرژی»، یکی از شریکان اصلی گروه اقتصادی «یام ثتیس» (حوری دریایی) که گاز اسرائیل را از سواحل مدیترانه تأمین می‌کند، در بیانیه‌ای گفته است که جریان گاز به نیروگاه‌های حرارتی اسرائیل در آخرهمین هفته به حالت تعلیق در می‌آورد.

کمپانی «نوبل انرژی» تأکید کرده که آگاهانه این آخر هفته را انتخاب کرده است زیرا این روزها تقاضای زیادی برای برق وجود ندارد و مصرف پایین است.

این روزها هوای اسرائیل دلپذیر است و مصرف برق به میزان چشمگیری کاهش یافته و نه به وسایل گرمازا نیاز هست و نه وسایل خنک‌کننده فعلاً مصرفی دارند.

درهمین حال، وزارت نیروی اسرائیل اعلام کرد که پس از سال‌ها ممکن است برای جبران کمبود برق، نیروگاه‌های حرارتی، موقتاً با گازوئیل کار کنند.

اسرائیل از سال‌ها پیش از انرژی‌های پاک استفاده کرده و مواد آلاینده مانند گازوئیل را در نیروگاه‌های مهم خود کنار گذاشته بود، بویژه آنکه سازمان‌های مدافع محیط زیست در این کشور به شدت فعال هستند و دولتمردان از این فعالان سبز در هراس دایمی می‌باشند.

رسانه‌های اسرائیلی این احتمال را مطرح کرده‌اند که حاکمان مصر که همچنان زیر فشار افکار عمومی کشور خود هستند، نمی‌خواهند در مقطع حساس کنونی، با از سرگیری گاز صادراتی به اسرائیل موافقت کنند.

شورای عالی نظامی مصر که اداره‌کننده امور مصر است، در این باره سکوت کرده است اما وبسایت‌ها و رسانه‌های نزدیک به اخوان‌المسلمین مصر گفته‌اند که اسلام‌گرایان مصر به شورای عالی نظامی مصر لزوم به همه‌پرسی گذاشتن پیمان صلح مصر و اسرائیل را نیز گوشزد می‌کنند.

قطع برق و کمبود گاز صادراتی مصر به اسرائیل اثری مستقیم و بسیار فوری نیز بر باریکه غزه خواهد گذاشت، چراکه اگر اسرائیل نتواند برق خود را تأمین کند، سریعاً از تأمین برق باریکه غزه ناتوان خواهد شد.

در این شرایط به گفته ناظران، حاکمان جدید مصر و اسلامگرایان مخالف با صادرات گاز به اسرائیل باید تشدید فشارهای وارده به ۳.۵ میلیون نفر فلسطینی‌های ساکن غزه را نیز لحاظ کنند.

اسرائیل به تازگی منابع مهم گازی در سواحل خود کشف کرد. آقای اسحاق تشووا، صاحب کمپانی کاشف گاز، روز جمعه گفت که خوشبینانه‌ترین موعد تا مرحله بهره‌برداری اسرائیل از این گاز، دو سال و نیم دیگر است.
XS
SM
MD
LG