یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید اگر آمریکا و دیگر کشور منابع مالی این سازمان را تامین نکنند، پول کافی برای بازرسیها از فعالیتهای هستهای ایران وجود نخواهد داشت.
یوکیا آمانو که به تازگی با دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در واشینگتن دیدار داشت، میگوید، در این سفر توجه آمریکا را به کمبود بودجه این سازمان جلب کرده است.
به گفته یوکیا آمانو آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در سال ۲۰۱۸ به میزان ۲.۱ درصدبودجه بیشتر نیاز خواهد داشت؛ بودجهای معادل ۴۰۰ میلیون دلار.
یوکیا آمانو تاکید کرد حتی اگر دولت کنونی آمریکا مثل گذشته ۲۵ درصد هزینه آژانس را بدهد، که هنوز مشخص نیست، این سازمان باز هم ۲.۱ درصد بودجه بیشتر نیاز خواهد داشت.
دولت دونالد ترامپ پیشنهاد داده است که یکسوم بودجه وزارت خارجه آمریکا را کاهش دهد: اگر این بودجه کاهش یابد، بودجه آمریکا برای بسیاری از سازمانهای وابسته به سازمان ملل بهشدت کاهش یافته با به کل قطع میشود.
به گزارش آسوشیتدپرس در مقابل دموکراتها و جمهوریخواهان در کنگره بهشدت در مقابل طرح دولت ترامپ موضع گرفته و ممکن است واشینگتن دستکم برخی از هزینهها را متقبل شود.
یوکیا آمانو در ادامه گفت که در دیدار با مقامهای وزارت خارجه و نمایندگان کنگره آمریکا، به ضرورت تامین بودجه برای بازرسیهای مندرج در توافق هستهای با ایران تاکید کرده است.
یوکیا آمانو گفت در دیدار با قانونگذاران آمریکایی احساس همدلی داشته است. وی افزود در مورد دیدار با رکس تیلرسون وزیر خارجه، «او به من گوش کرد اما خیلی زود است که به ما نشانهای بدهد.»
هزینه بازرسیهای تاسیسات هستهای ایران در حدود ۹.۹ میلیون دلار برآورد میشود؛ بیش از نیمی از این هزینه از بودجه متدوال آژانس بینالمللی انرژی اتمی تامین میشود.
آمریکا و برخی کشورها تاکنون بهصورت داوطلبانه هم پول در اختیار آژانس بینالمللی انرژی اتمی گذاشتهاند.
یوکیا آمانو میگوید بازرسان نباید معطل پول کشوری خاص بشوند چراکه با وظایفشان ممکن است درتعارض قرار بگیرد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، در تازهترین موضع خود درباره توافق هستهای روز یکشنبه در دیدار با حیدر العبادی، نخستوزیر عراق گفت که هیچکس نمیداند که چرا باراک اوباما توافق هستهای با ایران را امضا کرد.
رئیس جمهور آمریکا از برجام به عنوان «بدترین» توافقی یاد کرده که تا به حال دیده و پیشتر در مبارزههای انتخاباتی خود وعده داده بود از این توافق کنار بکشد.
با این حال علیرغم این مواضع هنوز اقدام مشخصی برای کنار گذاشتن این توافق از سوی دولت آمریکا دیده نشده است.
دولت ترامپ در ماه مارس اعلام کرد، که مجوز فروش هواپیماهای مسافربری به ایران را صادر خواهد کرد.