جوجه اردکها میتوانند تفاوت بین تفاوت بین اشیا، رنگها و شکلهای مختلف را یاد بگیرند. دانشمندان میگویند قبلا این گمان وجود داشت که از میان حیوانات فقط میمونها، کلاغها و طوطیها چنین توانایی را دارند.
این طور که دانشمندان در ژورنال علوم آمریکا نوشتهاند این توانایی جوجه اردکها با موضوع «نقشپذیری» در ارتباط است، جریان قدرتمند یادگیری که به وسیله آن یک جوجه اردک رفتار نخستین بزرگتری را که میبیند دنبال میکند. این بزرگتر معمولا مادرش است.
در برخی از موارد جوجه اردک رفتار کسی را که از او مراقبت کرده دنبال میکند.
الکس کاسلینک از بخش جانورشناسی دانشگاه آکسفورد میگوید ممکن است «نقشپذیری» خیلی ابتدایی و ساده به نظر برسد اما در واقع مهارت پیچیدهای است که طی آن پرنده بعد از این که از تخم درآمد و به راه افتاد پیشرفت میکند.
او میگوید: «جوجه اردک باید توانایی تشخیص مادرش را داشته باشد و به واسطه این توانایی وارد جریان یادگیری میشود چون هر کدام از اردکهای ماده با هم اندک تفاوتهای دارند.»
آقای کاسلینگ میافزاید: «وقتی به موضوع فکر کنید خیلی پیچیده است، ممکن است اردک مادر جای دیگر یا در حال پرواز باشد.»
آزمایشگاه آقای کاسلینگ تصمیم گرفت روی این موضوع مطالعه کند که چطور این توانایی را پالایش کند. برای این کار به اردکها اشیایی را نشان داد که مفهوم برابری و تفاوت را نشان میدادند.
به محض اینکه جوجه اردکها از تخم بیرون میآمدند یا دو شیی متفاوت را کنار خودشان میدیدند یا دو شی کاملا شبیه همدیگر را.
مثلا به یک جوجه اردک دو شی کروی را نشان میدادند و بعد از مدتی مجموعهای از اشیا از جمله یک شی کروی به او نشان داده میشد و جوجه اردک، شیای را دنبال میکرد که قبلا با آن آشنا شده بود.
الکس کاسلینگ میگوید این نشان میدهد که این تنها جاندار غیر انسان است که میتواند بدون هیچ آموزش اجباری، یاد بگیرد و بین اشیا فرق بگذارد.
آنتون مارتینو دانشجوی دکترای جانورشناسی آکسفورد میگوید وقتی اردکها جوجه هستند لازم است کنار مادرشان باشند تا از آنها مراقبت کند و هر نوع اشتباهی در تشخیص درست کسی که مادرشان است میتواند مرگبار باشد.
به گفته او این موضوع برای اردکها توانایی غیرقابل انتظاری است و یادمان میاندازد که عبارت «مغز پرنده» برای کسی که یاد نمیگیرد اصلا منصفانه نیست.