لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۴۵

احمدی‌نژاد اعضای اکو را به تجارت پایاپای فراخواند


 اجلاس اکو روز سه‌شنبه
اجلاس اکو روز سه‌شنبه
دوازدهمین اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی موسوم به «اکو» روز سه‌شنبه ۲۵ مهرماه در باکو برگزار شد. در پایان اجلاس اعضای اکو بیانیه مشترکی را منتشر کردند.

دیدار احمدی نژاد با اردوغان در باکو
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00


سازمان همکاری اقتصادی متشکل از ۱۰ کشور با جمعیتی بالغ بر ۴۰۰ میلیون نفر با وسعت سرزمینی ۸ میلیون کیلومتر مربع روز سه شنبه، ۲۵ مهرماه به مدت یک روز برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری رسمی آذربایجان،‌ آذرتاج، روسای جمهوری ایران، آذربایجان، تاجیکستان، پاکستان، افغانستان، نخست‌وزیر ترکیه، رئیس پارلمان قرقیزستان به همراه مقام‌های بلندپایه ترکمنستان، قرقیزستان، قزاقستان و ازبکستان در سطح وزیران در این نشست شرکت کردند.

محمود احمدی‌نژاد، رئیس جمهوری ایران که یک روز پیش از آغاز اجلاس به باکو سفر کرده بود، طی سخنرانی اجلاس اکو هفت پیشنهاد برای توسعه همکاری‌های کشورهای عضو عنوان کرد، از جمله تاسیس «مجمع سیاسی اکو» به منظور هماهنگی اعضا برای دفاع از همدیگر در مجامع بین‌المللی و تاسیس «مجمع همکاری‌های فناوری و تحقیقاتی» میان اجزای این سازمان.

به گزارش ایرنا، رئیس جمهوری ایران همچنین خواستار «به کارگیری شیوه تها‌تر (مبادله کالا به کالا) و تجارت با پول‌های ملی و ایجاد مقررات هماهنگ گمرکی» شد، با این استدلال که «اقتصاد ملت‌های خود را از اثرات سوء‌ خلق دارایی‌های کاغذی و کسری بودجه کشورهای کلان سرمایه‌داری مصون» نمایند.

بعد از تحریم‌های تازه آمریکا و اتحادیه اروپا بر فروش نفت و بانک مرکزی، دولت ایران هم‌اکنون عملا از دسترسی به سیستم مبادله با ارز دلار در جامعه بین‌المللی محروم شده و برای ادامه بازرگانی خارجی خود، به ویژه دریافت پول نفت، به تها‌تر و دریافت ارز کشورهای خریدار نفت ایران، از جمله لیره ترکیه، روپیه هند و یوآن چین روی آورده است.

این در حالی است که دیگر کشور‌ها برای استفاده از دلار در تجارت خارجی خود مشکلی ندارند، حتی در کشورهایی مانند افغانستان و جمهوری آذربایجان و ترکیه، دلار آمریکا بعنوان پول رایج دوم میان مردم استفاده می‌شود.

اما زمینه ایجاد مجمع سیاسی برای دفاع از مواضع اعضا در مجامع بین‌المللی نیز، کشورهای عضو دچار اختلاف‌های عمیق هستند.

برای نمونه ترکیه و ایران در مساله سوریه، حمایت دو کشور از جناح‌های رقیب سیاسی در عراق و لبنان، رقابت ایران و ترکمنستان برای تصاحب بازار گاز افغانستان، پاکستان و هند، همچنین تنش‌های اخیر ایران و جمهوری آذربایجان در طیفی از مسائل امنیتی و کنار نهاده شدن ایران از پروژه «نابوکو»، از جمله موارد اختلاف میان اعضای اکو هست.

روسای جمهور و مقام‌های عالی‌رتبه دیگر کشور‌ها نیز در اجلاس سران اکو طی سخنرانی خود به طیفی از مسائل امنیتی، اقتصادی، فرهنگی و زیست محیطی اشاره کردند، اما هیچ کدام در پیشنهادهای خود گزینه‌های مشترکی با سه گزینه یاد شده احمدی‌نژاد نداشتند.

تمرکز سخنان روسای جمهوری پاکستان و افغانستان بیشتر بر لزوم مبارزه با مواد مخدر، فقر، بیسوادی و افراط گرایی بود. علی زرداری رئیس جمهوری پاکستان خصوصا به موضوع ترور اخیر ملاله یوسف زی دختر ۱۴ ساله مدافع صلح در پاکستان به دست نیروهای طالبان اشاره کرده و آن را به شدت محکوم کرد.

رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه نیز که برای دو سال ریاست اکو را بر عهده داشت طی سخنرانی خود با اشاره به تلا‌ش‌های این کشور در راستای گسترش همکاری‌ها میان اعضا، خصوصا کاهش تعرفه‌های گمرکی، ریاست این سازمان منطقه‌ای را برای دو سال آینده رسما به الهام علی اف رئیس جمهوری آذربایجان تحویل داد.

علی‌اف طی سخنرانی خود گفت که دولت وی تلاش خواهد کرد که در دو سال آینده همگرایی کشورهای عضو اکو را افزایش دهد.

در پایان اجلاس کشورهای عضو بیان نامه مشترکی را امضا کردند. در این بیانیه چشم انداز همکاری‌های اعضای اکو تا سال ۲۰۱۵ تبیین شده و قید شده است که اجلاس آتی سران اکو در پاکستان برگزار شود.

به گزارش رسانه‌های ترکیه، در حاشیه اجلاس سران اکو، محمود احمدی‌نژاد و رجب طیب اردوغان دیدار دوجانبه انجام داده‌اند.

به گزارش روزنامه حریت ترکیه، احمدی‌نژاد و اردوغان درباره بحران سوریه مذاکره کرده‌اند.
رئیس جمهوری ایران بعد از اتمام اجلاس، عصر سه شنبه باکو را به مقصد کویت ترک کرد تا در نخستین اجلاس مجمع همکاری‌های آسیا شرکت کند.
XS
SM
MD
LG