لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۱۵

‌ ماجراجویی جنسی هوموساپینس‌ها با گونه‌های منقرض شده


یک خانواده نئاندرتال اثر چارلز نایت ۱۹۲۰
یک خانواده نئاندرتال اثر چارلز نایت ۱۹۲۰

تحقیقات علمی نشان می‌دهد که ماجراجویی جنسی اجداد ما، هومو ساپینس‌ها، بسیار بیشتر از آن چیزی است که پیشتر تصور می‌شد.

شواهد رابطه‌های جنسی تنوع‌طلبانه اجداد ما با نوع‌های دیگر انسان که نسل همه آنها منقرض شده است، در ژنوم انسان امروزی هنوز باقی است.

به گزارش خبرگزاری رویترز، تحلیل اطلاعات ژنتیک ۱۵۰۰ نفر از نقاط مختلف جهان نشان می‌دهد که حداقل چهار اپیزود آمیزش جنسی در اجداد ما در دهها هزار سال پیش دیده می‌شود که سه نوع آن با نزدیکترین گونه انسان تبارها که نسل همه آنها منقرض شده انجام گرفته است؛ به عبارت دیگر این رابطه‌های جنسی نادر و تصادفی نبوده است.

در این میان، دی‌ان‌ای انسان امروزی میراث‌دار نئاندرتال‌ها، دنیسوواها و نوع دیگری از انسان‌تبارها است که هنوز هویت آن مجهول است، اما آثار ژن‌های آنها در انسان امروزی وجود دارد.

این گزارش که جزییات آن در مجله «ساینس» منتشر شده می‌افزاید که ساکنان کنونی جزایر استوایی دوردست، خصوصاً منطقه ملانزی، تنها انسان‌هایی هستند که میزان محسوسی از ژن‌های انسان تبارهای نوع دنیسووا را به ارث برده‌اند. ملانزی‌های امروزی همچنین مانند اکثر انسان‌های امروزی وارث ژن‌های نئاندرتال‌ها هم هستند.

تحقیقات نشان می‌دهد که نیاکان ما در ۱۰۰ هزار سال گذشته به غیر از نوع خود، حداقل با ۳ نوع دیگر انسان در رابطه جنسی بوده است، موضوعی که تا ۱۰ سال پیش کاملاً برای ما ناشناخته بود.

جاشوا آکی دانشمند علوم فرگشت ژنتیک دانشگاه واشینگتن که در این تحقیقات مشارکت داشته، می‌گوید که برخی ژن‌های وراثتی از تبارهای دیگر انسان‌ها که نسل همه آنها منقرض شده، برای وارثان کنونی آنها مفید هم بوده است. به‌ویژه دستگاه ایمنی بدن، همچنین بیولوژی پوست و موی انسان امروزی وامدار ژن‌هایی است که از گونه‌های دیگر انسان‌ها برای ما به ارث رسیده است.

توالی دی‌ان‌ای ۳۵ ساکن جزایر شمال ملانزی‌ نشان می‌دهد که دو درصد میراث‌دار ژن‌های نئاندرتال‌ها هستند، اما سهم انسان‌تبارهای دنیسووا در دی‌ان‌ای آنها ۲ تا ۴ درصد است.

آکی می‌گوید که انسان‌های غیرآفریقایی کنونی ۱٫۵ تا ۴ درصد حامل ژن‌های نئاندرتال‌ها هستند. در این میان، آفریقایی‌ها هیچ ژنی از نئاندرتال‌ها یا دنیسوواها به ارث نبرده‌اند، چراکه هیچ‌کدام از این انسان‌تبارها در این قاره زندگی نکرده‌اند.

دنیسوواها برای نخستین بار در دهه گذشته کشف شدند. در یک غار در سیبری شمالی یک بند انگشت و دو دندان از این نوع انسان کشف شده و تحقیقات ژنتیک بر روی آنها انجام شده است.

اما در مورد نئاندرتال‌ها شواهد و استخوان‌های زیادی بر جای مانده است. این نوع انسان طی ۳۵۰ هزار سال تا ۴۰ هزار سال پیش در قسمت اعظمی از اروپا و آسیا زندگی می‌کردند و نسل آنها منقرض شده است.

درباره دنیسوواها اطلاعات چندانی در دسترس نیست، اما آثار ژن‌های آنها در انسان‌های امروزی نشان می‌دهد که این نوع انسان‌ها در بخش‌های وسیعی از آسیا زندگی کرده‌اند.

آندری مریوتر دیگر محقق از دانشگاه بینگهمتون می‌گوید که دانشندان همچنین در انسان‌های امروزی ژنوم به ارث مانده از یک نوع دیگری از انسان را نیز پیدا کرده‌اند که هنوز هیچ اطلاعی درباره آنها نداریم.

به‌گفته وی، تحقیقات نشان می‌دهد که نیاکان ما در ۱۰۰ هزار سال گذشته به غیر از نوع خود، حداقل با ۳ نوع دیگر انسان در رابطه جنسی بوده است، موضوعی که تا ۱۰ سال پیش کاملاً برای ما ناشناخته بود.

XS
SM
MD
LG