در ادامه گسترش همکاریهای نظامی ایران و چین٬ روز یکشنبه چانگ وان کوانگ وزیر دفاع جمهوری خلق چین در راس هیاتی برای دیدار رسمی سه روزه وارد تهران شد.
به گزارش خبرگزاری رسمی ایرنا٬ چانگ وان بهدعوت رسمی حسین دهقان وزیر دفاع ایران، به تهران سفر کرده است.
گستره روابط نظامی ایران و چین پس از توافق هستهای ایران و شش قدرت جهانی به سطح قابل توجهی ارتقا پیدا کرد به گونهای که کمتر از سه ماه پس از این توافق٬ دو کشور پیشنویس یک تفاهمنامه همکاری نظامی را امضاء کردند.
سرلشکر فیروزآبادی رئیس وقت ستاد کل نیروهای مسلح در مورد این تفاهمنامه گفت: «در این مذاکرات تهیه تفاهم نامه راهبردی دفاعی میان دو کشور مطرح و جزئیات آن شامل همه مسائل دفاعی، آموزشی، فنی، اطلاعاتی، سایبری و تروریسم مورد بحث قرار گرفت».
روابط نظامی همواره تابعی از سیاستهای راهبردی کشورهاست. ایران و چین هم در راستای ضرورتهای فرامنطقهای زمینهها و دلایل متعددی برای نزدیک شدن به یکدیگر یافتند.
شی جین پینگ در سفری که بهمنماه گذشته به تهران داشت جزو اولین روسای کشورها بهشمار میرفت که هفت ماه پس از توافق هستهای به ایران سفر کرد.
حسن روحانی رییسجمهوری ایران در نشست مشترک مطبوعاتی پس از دیدار با همتای چینی خود در جمع خبرنگاران از تنظیم یک سند جامع ۲۵ ساله خبر داد.
بیانیه مشترک «مشارکت جامع راهبردی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین» در قالب ۲۰ ماده، نقشه راه گسترش و تعمیق همکاریهای مشترک تهران - پکن را در حوزههای سیاسی، همکاری اجرایی، انسانی و فرهنگی، قضایی، امنیتی - دفاعی و منطقهای و بینالمللی مشخص کرده است. این بیانیه مشترک در پایان سفر رسمی رییس جمهور چین به تهران به طور همزمان در پایتختهای دو کشور منتشر شد.
در بند اول این بیانیه آمده است: «طرفین معتقدند در شرایطی که روند چندقطبی شدن نظام بینالملل و جهانی شدن اقتصاد گسترش عمیقی یافته، مناسبات دو کشور ایران و چین از اهمیت استراتژیک برخوردار گردیده و یکدیگر را شریک راهبردی مهم خود دانسته و توسعه روابط فی مابین را در اولویت سیاست خارجی خود قرار می دهند».
روابط نظامی ایران و چین ٬ گذشته از منافع استراتژیک برای هردو طرف بهخصوص از این جهت برای چین حائز اهمیت است که ایران به مشتری خوبی برای تسلیحات چینی تبدیل شده است. یک زمینه مهم که طبعا برای اقتصاد چین منافع بسیار به همراه دارد.