لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۴۸

مرکز پژوهش‌های مجلس: اهداف سند چشم‌انداز در بخش انرژی محقق نمی‌شود


پالایشگاه گاز فجر جم در استان بوشهر
پالایشگاه گاز فجر جم در استان بوشهر
مرکز پژوهش‌های مجلس ‌می‌گوید چشم‌اندازهای تعريف شده در حوزه نفت، گاز، پالايشگاه‌ها و پتروشيمی با واقعيت‌های موجود فاصله زيادی دارد.

خبرگزاری مهر يکشنبه ۱۸ اسفند ماه با استناد به گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس می‌نويسد که بر اساس سند چشم‌انداز صنعت نفت در افق ۱۴۰۴ بايد تا پايان سال ۱۳۹۴ توليد روزانه گاز کشور حدود ۱.۳ ميليارد متر مکعب باشد.

اين گزارش می‌افزايد که ايران همچنين بايد تا سال ۱۴۰۴ سومين توليدکننده گاز در جهان با سهم ۸ تا ۱۰ درصد از تجارت جهانی گاز باشد و با توجه به «آمارهای موجود و متوسط رشد سالانه ۱۷.۶ (هفده و شش دهم درصد) توليد گاز در قطر، پيش بينی می‌شود اين امر محقق نشود».

مرکز پزوهش‌ها می‌گويد که نرخ رشد توليد گاز قطر می‌تواند «هشداری» برای ايران باشد که دارای ميدان مشترک گازی پارس جنوبی با قطر است.

بر اساس گزارش بريتيش پروليوم، قطر تا پايان سال ۲۰۱۲ روزانه ۴۳۰ ميليون متر مکعب گاز و ۴۵۰ هزار بشکه نفت از ميدان پارس جنوبی برداشت کرده است. اين در حالی است که ايران هم‌اکنون روزانه حدود ۲۹۰ ميليون متر مکعب گاز از اين ميدان مشترک برداشت می‌کند و هنوز موفق به توليد نفت از لايه نفتی اين ميدان نشده است.

سقوط ايران به جايگاه پنجم نفت اوپک

اين گزارش در بخش ديگری به وضعيت توليد نفت خام کشور پرداخته است.

دفتر مطالعات انرژی، صنعت و معدن مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارش خود می‌نويسد که مطابق اهداف سند چشم‌انداز صنعت نفت در افق ۱۳۹۴ ايران بايد دومين توليدکننده نفت اوپک با ظرفيت ۷ درصد از تقاضای بازار جهانی باشد.

اين گزارش اشاره‌ای به رقم تقاضای نفت در بازارهای جهانی برای سال ۱۳۹۴ نکرده است، اما بر اساس پيش‌بينی آژانس جهانی انرژی، تقاضا برای نفت خام در سال ۲۰۱۵ که تقريبا معادل سال ۱۳۹۴ شمسی است، بيش از ۸۸ ميليون بشکه در روز خواهد بود که با اين اوصاف توليد نفت ايران بايد حدود ۶ ميليون بشکه در روز باشد.

اين در حالی است که توليد کنونی نفت ايران کمتر از دو ميليون و ۸۰۰ هزار بشکه در روز است.

اين گزارش می‌گويد که با توجه به آمارهای موجود نه تنها ایران افزايش توليد نداشته‌، بلکه رتبه ايران در توليد نفت تنزل پيدا کرده و اين مسئله ایران را از رسيدن به اهداف سند چشم‌انداز دور نگه داشته است و بر اساس گزارش اوپک، از مقام دوم به پنجم سقوط کرده است.

بر اساس گزارش اوپک، توليد نفت ايران بعد از عربستان، عراق، کويت و امارات در جايگاه پنجم اوپک است. ايران تا سال ۲۰۱۱ دومين توليد کننده بزرگ نفت ميان اعضای اوپک بود.

پالايشگاه‌ها و پتروشيمی

گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس می‌گويد که ظرفيت پالايشگاهی کشور تا سال ۲۰۱۲ حدود يک ميليون و ۸۹۰ هزار بشکه در روز بود، در حالی که طبق اهداف سند چشم‌انداز اين رقم تا سال ۱۳۹۴ بايد به دو و نيم ميليون بشکه برسد که نياز به ۲۰ ميليارد دلار سرمايه‌گذاری است.

اين گزارش می‌افزايد که «تحليل آمارها در بخش پتروشيمی نيز حاکی از آن است که به دليل کاهش سرمايه‌گذاری در اين صنعت و تاخير در اجرای پروژه‌ها هر چند به لحاظ ارزشی هدف چشم‌انداز ميان‌مدت پتروشيمی کشور تا پايان سال ۱۳۹۴ محقق شده است، اما به لحاظ مقدار توليد محصولات عمده و رتبه در خاورميانه اهداف اين چشم‌انداز محقق نشده است».
XS
SM
MD
LG