لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۵۹

رقابت ایران، عربستان و کویت در تخفیف به خریداران نفت


خبرگزاری رویترز گزارش داده که عربستان، ایران و کویت بر سر افزایش سهم خود در بازارهای آسیایی، با یکدیگر در دادن تخفیف به مشتریان رقابت افتاده‌اند

خبرگزاری رویترز دوشنبه ۲۳ شهریور طی گزارشی با استناد به منابع تجاری و پالایشگاهی نوشت که کویت و ایران قیمت نفت خام خود را به کمترین میزان طی سال‌های گذشته نسبت به قیمت نفت عربستان سعودی پایین کشیده‌اند.

کویت قیمت نفت تحویلی خود در ماه آینده را ۶۰ سنت نسبت به ماه گذشته پایین کشید که این رقم بیشتر از میزان تخفیفی هست که عربستان برای نفت تحویلی در ماه اکتبر در نظر گرفته است.

این میزان تخفیف، قیمت نفت کویت را ۶۵ سنت نسبت به نفت عربستان ارزان‌تر کرده است که طی یک دهه گذشته بی سابقه است.

این گزارش می‌افزاید که روز جمعه ایران نیز قیمت نفت سبک خود را به پایین‌ترین میزان طی سه سال گذشته نسبت به نفت سبک عربستان کاهش داد.

ایران قیمت رسمی فروش نفت خام سبک خود را که هر سه ماه یکبار تعیین می‌کند، روز جمعه برای تحویل در ماه اکتبر ۲۵ سنت بالاتر از شاخص نفت عمان-دوبی تعیین کرد که ۳۵ سنت نسبت به ماه قبل کاهش داشته است.

با این حساب قیمت نفت خام سبک ایران ۱۵ سنت بالاتر از نفت سبک عربستان در سه ماهه پایانی سال جاری میلادی است، که پایین‌ترین رقم از سه ماهه پایانی سال ۲۰۱۲ تاکنون است.

برپایه این گزارش واقعیت کنونی بازار نشان می‌دهد که رقابت برای حذف رقبا تنها میان کشورهای عضو اوپک و غیر اوپک نیست، بلکه در داخل این سازمان نیز رقابت سختی برای حفظ سهم خود در بازارهای نفت در جریان است.

قیمتهای جهانی نفت از نیمه سال گذشته تاکنون تا نصف کاهش یافته و این میزان از بحران مالی جهانی در سال‌های ۲۰۰۸-۲۰۰۹ بی‌سابقه است.

در همین زمینه سید محسن قمصری مدیر امور بین‌الملل شرکت ملی نفت ایران دوشنبه در گفت‌وگو با خبرگزاری شانا کفت که کاهش قیمت نفت سبک ایران برای ماه اکتبر در راستای حفظ سهم ایران در بازار انجام شده است.

محسن قمصری گفت: «زمانی که عربستان اقدام به کاهش قیمت نفت می‌کند طبیعی است که ایران نیز با حفظ فاصله کیفی، قیمت نفت خود را کاهش دهد چون در غیر این صورت بازار را از دست خواهد داد. هم اکنون رقابت در بازار آسیا بسیار زیاد است و کشورهای آمریکا، آمریکای جنوبی، ونزوئلا و حتی روسیه در بازار آسیا حضور دارند، بنابراین، رقابت در این بازار زیاد است و منطقی به نظر می آید که تولید کنندگان نفت در بازار آسیا برای گرفتن سهم خود اقدام به کاهش قیمت نفت خود کنند».

۱۲ عضو اوپک به رغم درخواست برخی از اعضا مانند ونزوئلا برای کاهش سطح تولید این سازمان، تولید نفت خود را برای حفظ سهم خود در بازارهای جهانی افزایش داده اند، با این حال رویترز می‌نویسد که اخیرا افزایش صادرات نفت روسیه به چین، جا را برای نفت کشورهای عرب خلیج فارس در بازارهای شرقی تنگ تر کرده است.

از طرفی انتظار می‌رود که سهم کشورهای اوپک در بازارهای نفت آسیایی از ۶۵ درصد در سال ۲۰۱۱ به حدود ۶۰ درصد در پنج سال آینده برسد.

در همین زمینه اوپک طی گزارش ماهانه خود که ۲۳ شهریورماه منتشر کرد، که برپایه آن کشورهای عضو اوپک در ماه اوت تولید نفت خود را به ۳۱ میلیون و ۵۴۴ هزار بشکه در روز رساندند، در حالی که نیاز به نفت اوپک تنها ۲۹ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه است.

به عبارتی اعضای اوپک روزانه حدود دو میلیون و ۲۵۰ هزار بشکه نفت مازاد تولید می کنند.

تولید نفت ایران در ماه گذشته به ۲ میلیون و ۸۵۷ هزار بشکه در روز رسیده است که نسبت به سال ۲۰۱۳ روزانه تا ۱۸۴ هزار بشکه افزایش یافته است. تولید نفت ایران قبل از تحریم‌ها ۳.۶ میلیون بشکه در روز بود.

XS
SM
MD
LG