لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۴۱

سفیر بریتانیا در تهران به وزارت امور خارجه ایران احضار شد


مهاجمان در بالکن سفارت ایران در لندن
مهاجمان در بالکن سفارت ایران در لندن

بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، اعلام کرد در اعتراض به حمله به سفارت جمهوری اسلامی در لندن، نیکلاس هاپتون سفیر بریتانیا در تهران به این وزارتخانه احضار شد.

در همین حال، سخنگوی دولت حسن روحانی هم گفته است که تهران «واکنش قاطعی» به این حمله نشان خواهد داد.

شماری از هواداران آیت‌الله صادق شیرازی روز پنجشنبه ۱۷ اسفند، به سفارت ایران در لندن حمله کردند که پلیس بریتانیا در نهایت آنها را بازداشت کرد.

برپایه برخی گزارش‌های منتشر شده، یورش به سفارت ایران «در اعتراض به دستگیری سیدحسین شیرازی» فرزند آیت‌الله صادق شیرازی، مرجع تقلید، صورت گرفته است.

سخنگوی وزارت خارجه ایران روز شنبه ۱۹ اسفند در واکنش به این حادثه گفت: «به دنبال تعرض تعدادی از افراد وابسته به یک گروه تندروی مذهبی به سفارت جمهوری اسلامی ایران در لندن، امروز سفیر این کشور توسط مدیر کل اروپای وزارت امور خارجه احضار شد».

به گفته بهرام قاسمی، در این احضار «مراتب اعتراض شدید جمهوری اسلامی ایران» به سفیر بریتانیا ابلاغ شده است.

آن‌چنان که وزارت خارجه ایران اعلام کرده، نیکلاس هاپتون سفیر بریتانیا هم «ضمن ابراز تاسف مجدد از وقوع حادثه با تشریح عملکرد پلیس این کشور و دستگیری متعرضان گفت که مراتب را هر چه سریعتر به لندن منتقل و پاسخ های لازم را ارائه خواهد کرد».

از سوی دیگر محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت روحانی، عملکرد پلیس لندن در محافظت از سفارت را مناسب ندانسته و گفت: «اینکه چند فرد مسلح به صورت غیر قانونی وارد مکانی شوند که از نظر عرف بین‌المللی باید مورد حمایت آن کشور باشد و بعد از چند ساعت پلیس با آنان برخورد کند نشان می‌دهند که آنان قوانین را رعایت نکرده‌اند و در این زمینه جمهوری اسلامی واکنش قاطعی خواهد داشت».

علی‌اکبر ولایتی، مشاور روابط بین‌الملل رهبر جمهوری اسلامی، نیز بریتانیا را به «کوتاهی» در حفظ امنیت سفارت ایران متهم کرد و گفت: «هیچ بعید نیست که اینها در ارتباط با برخی از جریان‌ها در انگلیس باشند».

به گفته آقای ولایتی، دولت بریتانیا «اگر می‌خواست» می‌توانست جلوی حمله به سفارت ایران را بگیرد.

محمدجواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه اما، با قطعیت گفته است پلیس لندن با مهاجمان به سفارت همکاری کرده است.

وی گفت: «تردیدی ندارم که این تهاجم به سفارت با همکاری و هماهنگی کامل پلیس لندن صورت گرفته است، اگرچه که گفته شده که پلیس آنجا حضور نداشته است؛ اما حتما پلیس بوده است».

آذرماه سال ۱۳۹۰ شماری زیادی از «دانشجویان بسیجی» به سفارت بریتانیا در تهران حمله کردند و ضمن تخریب سفارت، پرچم این کشور را به آتش کشیدند.

در آن هنگام علی لاریجانی، رئیس مجلس، این حرکت را «انتقاد دانشجویان» به «رفتار و روش‌های خصمانه» بریتانیا توصیف کرده بود.

محمد محمدیان، رئیس نهاد رهبری در دانشگاه، هم گفته بود «دانشجويان با اين اقدام نشان دادند که کانون فتنه را پيدا کرده‌اند».

پس از اشغال سفارت بریتانیا در تهران، همه دیپلمات‌های بریتانیایی از ایران خارج شدند و برای چند سال سفارت این کشور در تهران تعطیل بود.

با استفاده از سایت وزارت خارجه ایران، خبرگزاری‌های ایرنا، ایسنا و رادیو فردا/ ح.ر /ک.ر
XS
SM
MD
LG