نتایج اولیه انتخابات پارلمانی هلند حاکی است که حزب محافظهکار «آزادی و دموکراسی» مارک روته نخستوزیر این کشور در شمارش آرا پیشتاز است. این حزب توانسته دستکم ۳۱ کرسی از ۱۵۰ کرسی پارلمان را تصاحب کند.
حزب آزادی به رهبر خیرت ویلدرز، با کسب ۱۹ کرسی در جایگاه دوم است.
احزاب دموکرات مسیحی، و «دی ۶۶» نیز هر کدام ۱۹ کرسی کسب کردهاند.
بهترین رشد نسبت به دوره قبل، مربوط به حزب سبز هلند است. این حزب توانسته ۱۶ کرسی در پارلمان کسب کند که نسبت به دوره قبل ۱۲ کرسی بیشتر است.
میزان مشارکت در انتخابات پارلمانی هلند ۸۲ درصد برآورد شده است.
حزب «آزادی حیوانات» نیز حائز ۳ درصد آرا شده است.
پس از انتخابات بریتانیا که مردم به خروج این کشور از اتحادیه اروپا رای دادند، این نخستین انتخابات در اتحادیه اروپا است که احزاب ضد اتحادیه امیدوار بودند بتوانند در صورت پیروزی از آن خارج شوند. حزب آزادی خیرت ویلدرز وعده داده بود که راه خروج هلند از اتحادیه اروپا را در پیش خواهد گرفت.
ماه آینده میلادی فرانسه کشور بعدی است که حزب جبهه ملی مارین لوپن با شعارهای ضداتحادیه اروپا و ضدمهاجران در انتخابات ریاست جمهوری بخت خود را میآزماید. در ماه سپتامبر هم آلمان انتخابات سراسری دارد. انتظار میرود حزب دست راستی آلترناتیو برای آلمان برای نخستین بار در پارلمان صاحب کرسی شود.
احزاب در هلند به نسبت آرایی که کسب کردهاند در پارلمان صاحب کرسی میشوند. در عین حال کل کشور هلند یک حوزه انتخاباتی محسوب میشود.
احزاب دستراستی در اروپا پس از برگزیت و انتخاب دونالد ترامپ در آمریکا به ریاست جمهوری جان تازهای گرفته و امیدوارند بتوانند نتایج خوبی در انتخابات بهدست آورند.
خیرت ویلدرز، رهبر حزب آزادی هلند خواستار تعطیلی مساجد و مدارس اسلامی، ممنوعیت فروش قرآن، و ممنوعیت ورود مهاجران مسلمان به این کشور است.
در مقابل، مارک روته نخستوزیرو رهبر حزب محافظهکار «آزادی و دموکراسی» گفته بود که این انتخابات فرصتی برای «شکست دادن نوع غلط پوپولیسم» است.
در روزهای منتهی به انتخابات هلند، تنش میان ترکیه و هلند بهشدت بالا گرفت. هلند به هواپیمای وزیر خارجه ترکیه اجازه فرود نداد و یک وزیر ترکیه را با اسکورت از روتردام به آلمان هدایت کرد. این دو مقام قصد داشتند در میتینگ انتخاباتی برای تغییر قانون اساسی ترکیه شرکت کنند.
پیش از انتخابات، نظرسنجی دانشگاه لایدن حاکی از آن بود که حزب محافظهکار «آزادی و دموکراسی» نخستوزیر ۱۷ درصد (۲۴ تا ۲۸ کرسی) و حزب راست افراطی آزادی ۱۴ درصد (۱۲ تا ۱۳ کرسی) آرا را کسب میکند.
احزاب اصلی هلند گفتهاند که با حزب خیرت ویلدرز ائتلاف نخواهند کرد. این بدان معنی است که این حزب به احتمال زیاد نخواهد توانست دولت را در اختیار بگیرد.
حمایت از احزاب عمده راست میانه و چپ در سالهای اخیر کاهش چشمگیری یافته است. این احزاب در دهه ۸۰ میلادی بیش از ۸۹ درصد آرا را نصیب خود میکردند اما هماکنون نظرسنجیها چیزی حدود ۴۰ درصد را نشان میدهد.
در سالهای اخیر احزاب کوچکتری در هلند شکل گرفتهاند. انتظار میرود تا ۱۵ حزب بتوانند در پارلمان صاحب کرسی شوند.
خیرت ویلدرز سال ۲۰۰۶ حزب «آزادی» را با شعار استقلال از «نخبگان لاهه» تاسیس کرد. وی باحمایت از سیاستهای ضداسلامی وعده «تفوق سنت یهودی- مسیحی» در هلند را داده است.