لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۴۰

اشتون و ظریف: برای نخستین‌بار بیانیه مشترک صادر کردیم


پس از پایان دو روز مذاکرات فشرده گروه ۱+۵ با ایران، کاترین اشتون هماهنگ‌کننده مذاکرات در یک کنفرانس خبری اعلام کرد برای نخستین برای صدور بیانیه مشترک با ایران موافقت شد. محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران هم به فاصله کمی در یک کنفرانس خبری شرکت کرد و نسبت به رسیدن به نتیجه ابراز امیدواری کرد.

در این کنفرانس خبری کوتاه کاترین اشتون متن این بیانیه را قرائت کرد.

به گزارش ایرنا در این بیانیه آمده است: «هیات‌های نمایندگی اعضای گروه ۱+۵ و جمهوری اسلامی ایران به ریاست نماینده عالی اتحادیه اروپا در سیاست خارجی و امنیت و وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دو روز مذاكرات محتوایی و با نگاهی رو به آینده در شهر ژنو در روزهای ۱۵و۱۶ اكتبر برگزار کردند.»

اشتون افزود: «بر پایه فضای مثبت نخستین جلسه وزیران در نیویورک در تاریخ ۲۶ سپتامبر، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران كلیات طرحی را به عنوان مبنای مذاكرات ارائه نمود كه توسط اعضای گروه ۱+۵ به عنوان مشاركتی مهم در فرایند مذاكرات به دقت مورد بررسی قرار می‌گیرد.»

اشتون گفت: «اعضای هیات‌های نمایندگی مشورت‌های دوجانبه و مشتركی درباره عناصر مختلف رهیافت پیشنهادی را به صورت عمیق پیگیری کردند. تصمیم گرفته شد كه جلسه بعدی اعضای گروه در ژنو در تاریخ ۸-۷ نوامبر (۱۵ و ۱۶ آبان )برگزار گردد.»

در پایان این بیانیه آمده است: «اعضا همچنین موافقت نمودند كه كارشناسان هسته‌ای، علمی و امور تحریم كشورهای گروه ۱+۵ و جمهوری اسلامی ایران قبل از نشست آینده و برای بررسی اختلاف نظرات و تهیه و تدوین قدمهای عملی تشكیل جلسه دهند.»

وی در این کنفرانس خبری ضمن قدردانی از تیم مذاکره‌کننده ایرانی به سرپرستی ظریف، از ارائه جزییات طرح پیشنهادی ایران خودداری کرد.

کنفرانس خبری ظریف

پس از اشتون محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران هم به دو زبان فارسی و انگلیسی به خبرنگاران پاسخ گفت.

ظریف هم همچون اشتون تاکید کرد برای نخستین بار ایران و گروه‌ ۱+ ۵ با یگدیگر بیانیه مشترک منتشر کردند.

وزیر خارجه ایران با ابراز امیدواری نسبت به نتیجه‌بخش بودن مذاکرات اظهار داشت که باید منافع و نگرانی‌های دو طرف در گفت‌..‌وگو مدنظر قرار گیرد.

محمدجواد ظریف گفت که از این پس مذاکرات باید به جزییات بپردازند و مذاکرات در سطح تخصصی ادامه خواهد یافت.

وزیر خارجه ایران، همچنین گفت طرف‌های مذاکره با ایران به زمان نیاز دارند که پیشنهاد تهران را هضم کنند. وی گفت تهران انتظار دارد مسئله جدیدی به وجود نیاید.

ظریف همچنین اظهار داشت که ایران آماده است به آمریکایی‌ها حسن نیت خود را نشان دهد و در عین حال خواستار اقدامات متقابل آمریکا شد.

وزیر خارجه ایران در بخش دیگری از سخنان خود گفت که تیم مذاکره‌کننده از حقوق مردم ایران در چارچوب ان پی تی کوتاه نخواهد آمد و در عین حال آماده است اعتمادسازی کند.

وی تاکید کرد که باید اعتماد را به مردم ایران بازگرداند و برای غربی‌ها هم که به نظر می‌رسد نسبت به ایران بی‌اعتمادی دارند، اعتمادسازی کرد.

به گفته وزیر خارجه ایران در دور روز مذاکرات ژنو جزییات از جانب هر دو طرف به بحث گذاشته شد که مورد علاقه همه طرف‌ها بود.

در این مذاکرات توازن وجود داشت

وی در عین حال تاکید کرد که باید میان گام‌های دو طرف موازنه برقرار باشد تا اعتماد بازگردد.
وی گفت که جزییات مختص به اتاق مذاکره است و نه برای رسانه‌ها و در عین حال از تلاش رسانه‌ها قدردارنی کرد.

سرتیم مذاکره‌کنندگان ایرانی تصریح کرد: «در این دوره قدم مهمی برداشته شده است و بحث‌های جدی و جزییاتی مربوط به دیدگاه‌های هر دو طرف مطرح شده است. توازن در حرکت اول وجود داشته است. گام اولیه در مسیر دشوار برداشته شده است. امیدواریم که حرکات بعدی با جدیت، حسن نیت و گام‌های استوار برداشته شود.»

ظریف مذاکرات را جدی توصیف کرد و گفت: «مذاکرات نشان‌دهنده جدی بودن ایران و وجود زمینه‌های مشترک است. ما با همکاران خود پیگیر این موضوعات هستیم. پیگیری‌های ۱+۵ هم به تهران منتقل خواهد شد. ما دلیلی برای ادامه مشکلات نمی‌بینیم. موضوعات مهم‌تری داریم که باید به آنها بپردازیم و اعتقاد داریم که با اراده کافی سیاسی می‌توانیم مشکلات را برطرف کنیم. البته این مشکلات در یک مقطع حل نخواهد شد.»

به گزارش ایسنا خبرنگاری ظریف در پاسخ به خبرنگاری که پرسید که آیا ایران پروتکل الحاقی را خواهد پذیرفت، گفت: «در حال انجام بحث و مذاکره بر روی مکانیزم‌های پایش مختلف هستیم. یکسری محدودیت‌های قانونی درباره پروتکل الحاقی در ایران وجود دارد که باید به آن بپردازیم. برای این که بتوانیم به صورت متداوم به پیش ببریم یک رویکرد متعادل نیاز داریم.»

وی افزود: «نمی‌توانم جزییات مذاکره را افشا و مطرح کنم. این موضوعاتی است که در بحث هستند و در مراحل مختلف فرآیند تصمیم‌گیری درباره آنها انجام خواهد شد.»

در صورت امضای پروتکل‌های الحاقی ان پی تی، بازرسان آژانس می‌توانند از تاسیسات هسته‌ای و غیرهسته‌ای به طور سرزده بازرسی داشته باشند.

ظریف در بخشی دیگر از نشست خبری خود گفت: «از تجربه تلخ گذشته درس‌های مهمی آموخته شده، آن تجربه دیدگاه با حاصل جمع صفر و تحمیل بود که هیچ منفعتی برای هیچ کس نداشته است.»

وی افزود: «دوستان ما در غرب کاملا مطلع هستند که شرایطی که در آن تلاش کردند از طریق تحریم‌ها به مردم ایران تحمیل کنند نه تنها باعث تغییر سیاست ایران نشد بلکه مردم ایران با عزت و اقتدار از مواضع و اصول خود حمایت کردند و این را در حضور حماسی‌شان در انتخابات اخیر ریاست‌جمهوری نشان دادند.»

احتمال اضافه شدن کارشناسان تحریم به تیم ایران

وزیر خارجه ایران، گفت با اشاره به تخصصی بودن بحث درباره برنامه هسته‌ای ایران و تحریم‌ها گفت تا پیش از دور بعدی مذاکرات پیشنهاد شده برای جلوگیری از اتلاف وقت این موضوعات پیگیری شوند.

وی گفت این نشست‌ها که پیش از دور بعدی مذاکرات برگزار می‌شود صرفا کارشناسی نیست و علاوه بر شماری از اعضای کنونی تیم مذاکره‌کننده، احتمالا افراد جدیدی در حوزه تحریم‌ها از طرف ایران اضافه خواهد شد.

وی افزود: «خوشحالیم که در این جلسه افرادی در تیم طرف مقابل حضور داشتند که متخصص تحریم بودند اما ما هم نیاز داریم در دوره آینده افرادی که چنین تخصص‌هایی را داشته باشیم در تیم‌مان داشته باشیم. ما متخصصان امور هسته‌یی را در تیم داشتیم. شاید نیاز شود تعداد این افراد را تغییر دهیم و اضافه کنیم. به هر حال مذاکرات مهمی خواهیم داشت و برای دور بعدی نشست در ژنو آماده‌ می‌شویم.»

وزیر خارجه ایران ابراز امیدواری کرد که نشست‌های بعد در سطح وزیران هم برگزار شود.

در طول دو روز مذاکره چهار دور مذاکره در شهر ژنو میان گروه ۱+۵ و ایران برگزار شد.

در نشست اول که با حضور ظریف و اشتون در روز سه‌شنبه برگزار شد، وزیر خارجه ایران، طرح پیشنهادی تهران را که «پایانی بر یک بحران غیر ضروری؛ آغازی برای افق‌های جدید» نام داشت به این گروه ارائه کرد.

پس از آن در نشست دوم مذاکرات در سطح معاونان ادامه یافت. عباس عراقچی معاون وزیر خارجه سرپرست مذاکره‌کنندگان ایرانی بود و هلگا اشمید معاون اشتون ریاست گفت‌وگوها را برعهده داشت.

دور سوم مذاکرات با چند ساعت تاخیر در روز چهارشنبه برگزار شد و آنچنانکه که خبرگزاری ایرنا گزارش داده، گروه ۱+۵ خواستار این تاخیر شده بودند.

در نوبت چهارم که بعد از ظهر چهارشنبه برگزار شد ظریف و اشتون در مذاکرات شرکت داشتند.
XS
SM
MD
LG