لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۱۳

مخالفت مجلس با مبادله قیر با نفت؛ «گم شدن ۵۰۰ هزار تن قیر»


نمایندگان مجلس ایران روز سه شنبه، ۳۰ آبان ماه، با اکثریت آرا طرح یک فوریتی تها‌تر نفت خام با قیر را رد کردند. بر اساس این طرح مقرر می‌شد که معادل یک میلیارد دلار از طریق مبادله پایاپای نفت خام با قیر در پروژه‌های عمرانی تخصیص یابد.

به گزارش خبرگزاری مهر، نحوه مبادله نفت خام با قیر اینگونه عنوان شده است که دولت نفت خام را رایگان در اختیار پالایشگاه‌ها قرار می‌دهد و پالایشگاه‌ها نیز آن را فرآوری و محصولات مورد نیاز تولید قیر را به صورت رایگان در اختیار شرکت‌های قیرسازی می‌گذارند. در ادامه قیرسازان هم قیر تولیدی خود را به صورت رایگان به وزارت راه و شهرسازی می‌دهند تا این وزارتخانه قیر را برای «پرداخت بدهی دولت» به پیمانکاران بدهد.

خبرگزاری مهر در ادامه می‌نویسد که نمایندگان مجلس امروز در حالی با کلیات این طرح مخالفت کردند که دولت با محوریت وزارت راه و شهرسازی طرح «تها‌تر نفت خام با قیر در پروژه‌های عمرانی» را نزدیک دو ماه است که اجرایی کرده است.

بر اساس قانون بودجه سال ۹۱، بودجه عمرانی دولت برای سال جاری ۴۰ هزار میلیارد تومان تعریف شده است که یک هزار میلیارد تومان از مازاد آن برای تامین قیر پروژه‌های عمرانی است.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، غلامرضا تاج ‌گردون نماینده مجلس در دفاع از طرح یاد شده اعلام کرد که از ۴۰ هزار میلیارد تومان بودجه عمرانی، «فقط ۱۰ هزار میلیارد تومان محقق شده است» و این نشان می‌دهد که مازاد درآمدی محقق نشده است که بخواهد (بر اساس قانون بودجه) یک میلیارد دلار از آن درآمد برای خرید قیر اختصاص یابد.

اما احمد توکلی عضو کمیسیون برنامه و بودجه در انتقاد از طرح یاد شده اظهار داشت که بودجه عمرانی کشور ۴۰ هزار میلیارد تومان تصویب شده است، اما برای بودجهٔ عمرانی ۷ ماهه ۳۸۶۰ میلیارد تومان (کمتر از یک دهم بودجه تصویب شده) تخصیص داده شده است، حال، خرید یک میلیارد دلار قیر چه فایده‌ای دارد؟

«ماجرای گم شدن ۵۰۰ هزار تن قیر»

در همین زمینه خبرگزاری مهر روز سه شنبه، ۳۰ آبان، از قول حمید حسینی عضو اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفتی گزارش داد که تها‌تر نفت خام با قیر در پروژه‌های عمرانی نه تنها منجر به افزایش قاچاق قیر شده است، بلکه سالانه ۵۰۰ هزار تن قیر در پروژه‌های عمرانی و راهسازی کشور «گم می‌شود».

به گفته وی، هم اکنون به طور متوسط سالانه حدود سه میلیون تن قیر در ایران مصرف می‌شود در حالی که مصرف واقعی این محصول نفتی «بسیار کمتر» از ۳ میلیون تن است.

این فعال اقتصادی گفته است که سالانه بیش از ۵۰۰ هزار تن قیر در ایران «به دلایل مشخصی و بدون اینکه در هیچ یک از پروژه‌های عمرانی به کار گرفته شود، گم می‌شود».

به گفته وی هم اکنون که بسیاری از پروژه‌های عمرانی متوقف شده است و با رسیدن فصل سرما کارهای عمرانی به شدت کاهش هم خواهد یافت، دولت چرا قصد دارد یک میلیارد دلار نفت را به جای صادرات به قیر تبدیل کرده و تحویل پیمانکاران دهد؟

حسینی در ادامه گفت که مبادله قیر و نفت جز قاچاق دستاورد دیگری به همراه ندارد، چرا که در حال حاضر قیمت یک تن قیر در بازار داخلی حدود ۶۷۰ هزار تومان بوده در حالی که بهای صادراتی این محصول نفتی در کشورهای همجوار بیش از ۱. ۱ میلیون تومان است.
XS
SM
MD
LG