لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۰۸

قاسمی: با تمام توان برنامه موشکی را ادامه می‌دهیم


بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران

در حالی که آمریکا و چند متحد اروپایی آن کشور خواستار توقف آزمایش‌های ایران با موشک‌های بالیستیک شده‌اند، بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، می‌گوید «با تمام توان به راهمان در برنامه موشکی ادامه می‌دهیم.»

در پی آزمایش موشک ماهواره‌بر سیمرغ از سوی ایران، فرانسه، آلمان و بریتانیا، همراه ایالات متحده آمریکا، روز جمعه ششم مرداد، در بیانیه‌ای مشترک خواستار توقف آزمایش‌های ایران با موشک‌های بالیستیک شدند.

با این وجود یک روز پس از آن، بهرام قاسمی در مصاحبه اختصاصی با خبرگزاری صداوسیما در واکنش به تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران گفت: «حق برخورد متقابل و پاسخ لازم به اقدام آمریکا برای ما محفوظ است و با تمام توان به راهمان در برنامه موشکی ادامه می‌دهیم.»

سخنگوی وزارت خارجه ایران در ادامه گفت: «ما در حال بررسی دقیق مفاد این طرح هستیم، اما در کلیت موضوع، مباحث نظامی و موشکی کشورمان یا اتهام حمایت ما از تروریسم را که به آن اشاره شده است مد نظر داریم و به آن پاسخ خواهیم داد.»

سنای آمریکا روز پنجشنبه، بسته تحریم‌های ایران، کره شمالی و روسیه را مورد تصویب قرار داد. دو روز پیش از آن، این طرح به تصویب مجلس نمایندگان آمریکا نیز رسیده بود.

این طرح نسخه تازه‌ای از طرح سنای آمریکا است که در ۲۵ خردادماه با ۹۸ رای موافق و دو رای مخالف تصویب شد.

طرحی قبلی سنا که به طرح «مقابله با اقدامات بی‌ثبات‌کننده ایران» موسوم بود، ایران را به دلیل توسعه موشک‌های بالیستیک، حمایت از تروریسم و گروه‌های شبه‌نظامی و نقض حقوق بشر مورد تحریم قرار می‌داد.

این مصوبه برای اجرایی شدن باید به تصویب دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا برسد. کاخ سفید گفته است دونالد ترامپ این مصوبه را امضا خواهد کرد.

در اقدامی جداگانه، روز جمعه کاخ سفید، یک روز پس از آزمایش موشک ماهواره‌بر سیمرغ، تحریم‌های تازه‌ای علیه برنامه موشکی ایران وضع کرد.

سخنگوی وزارت خارجه ایران در ادامه واکنش خود گفت: «آنان شاید متوجه هستند که نمی‌توانند برجام را به راحتی و به طور مستقیم نقض کنند زیرا تفاهمی چندجانبه است به همین علت از طریق حواشی مسئله و کارهای متفاوت سعی می‌کنند آثار مثبت برجام را برای ایران کاهش دهند.»

واکنش در مجلس با تصویب کلیات طرح

روز شنبه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی نیز در جلسه‌ای فوق‌العاده و به تلافی تحریم‌های تازه آمریکا، کلیت طرح موسوم به «مقابله با اقدامات تروریستی و ماجراجویانه آمریکا در منطقه» را به تصویب رساند.

خبرگزاری ایسنا گزارش داده احتمالاً هفته آینده این کمیسیون وارد جزئیات این طرح خواهد شد.

پیشتر نیز دولت و مجلس ایران طرح‌های مشابه را به تلافی تحریم‌های آمریکا به تصویب رسانده بودند که بیشتر جنبه نمادین داشت.

ایران و آمریکا هر دو یکدیگر را متهم می‌کنند که عامل بی‌ثباتی در منطقه خاورمیانه هستند.

جهانگیری و «عکس‌العمل تند»

در همین حال اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور ایران، روز چهارشنبه با اشاره به تحریم‌های تازه آمریکا گفت: «چنانچه در برجام طرف مقابل اقدامی کند که کمیسیون نظارت بر برجام که ریاست آن بر عهده رئیس‌جمهور است، تشخیص دهد آن اقدام خلاف برجام است، جمهوری اسلامی ایران حتماً عکس العمل تندی نشان می‌دهد.»

اسحاق جهانگیری گفت هدف آمریکایی‌ها این است که «در فضای بین‌الملل عنوان کنند ایران ناقض برجام است و تلاش کند که اجماعی علیه ایران ایجاد کنند.»

معاون رئیس جمهوری ایران گفت یکی از اهداف آمریکا جلوگیری از سرمایه‌گذاری بین‌المللی در ایران است.

دونالد ترامپ در مبارزه‌های انتخاباتی خود و پس از رسیدن به ریاست جمهوری بارها از توافق اتمی با ایران انتقاد کرد و آن را بدترین توافقی خواند که تاکنون دیده است.

رئیس جمهوری آمریکا در نخستین سفر خارجی‌اش که به عربستان رفت، خواستار انزوای ایران به خاطر حمایت از «تروریسم» و «فرقه‌گرایی» در منطقه شد.

در تحولی دیگر چهار کشور آمریکا، بریتانیا، فرانسه و آلمان، آزمایش موشک سیمرغ را در بیاینه‌ای مشترک محکوم کردند و آن را «ناسازگار» با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت دانستند.

مطابق این قطعنامه، ایران از آزمایش موشک‌های بالیستیک با قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای منع شده است.

ایران با این حال می‌گوید موشک‌های بالیستیکش برای حمل کلاهک هسته‌ای طراحی نشده است.

آمریکا تصریح کرده ایران روح برجام را رعایت نکرده است؛ ایران هم متقابلاً می‌گوید تحریم‌های جدید و ایجاد خلل در سرمایه‌گذاری در ایران، منافی روح برجام است.

در همین حال عباس عراقچی، معاون حقوقی و بین‌الملل وزارت امور خارجه، روز چهارشنبه گفت هنوز آمریکا برجام را به صورت «فاحش» نقض نکرده است.

رئیس‌جمهوری آمریکا در جریان یک سخنرانی، به ایران هشدار داده‌است به توافق اتمی پایبند بماند؛ در غیر این‌صورت با «مشکلات بزرگی» روبه‌رو خواهد شد.‎‎‎

مایک پومپئو، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، نیز ایران را تهدیدی بسیار جدی برای منافع ایالات متحده توصیف کرده و می‌گوید دولت دونالد ترامپ در حال ایجاد «تغییراتی اساسی» در سیاست‌های واشینگتن در قبال تهران، و مقابله با آنچه «توسعه‌طلبی» ایران نامیده، است.

XS
SM
MD
LG