لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۱۰

به سوی ادغام دوباره ایران در نظام بانکی بین‌المللی


رادیو فردا - ولی‌الله سیف رئیس کل بانک مرکزی، از برقراری قریب‌الوقوع ارتباط میان نظام بانکی ایران و سیستم «سوییفت» خبر داده است. رضا ولی‌زاده از فریدون خاوند، اقتصاددان، پرسیده است اصولاً در دوران پسا تحریم سیستم «سوییفت» چه نقشی می‌تواند برای نظام بانکی ایران داشته باشد؟

please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
لینک مستقیم


فریدون خاوند:«سوییفت» مخفف «انجمن ارتباطات مالی بین بانکی جهانی» است که چهل و دو سال پیش در بروکسل به وجود آمد به منظور ایجاد یک کد یا زبان مشترک برای مبادلات مالی بین‌المللی.

هزاران بانک در دنیا از طریق استانداردهایی که سوییفت برای تأمین مبادلات طرح‌ریزی کرده هفت روز در هفته و به صورت شبانه‌روزی با هم ارتباط می‌گیرند و برای انجام نقل و انتقال‌های پولی، پیام رد و بدل می‌کنند. استفاده بانک‌ها از «سوییفت» هم امنیت را بالا می‌برد و هم هزینه‌ها را پایین می‌آورد.

حدود بیست و سه سال پیش چند بانک ایرانی از جمله بانک مرکزی به عضویت «سوییفت» پذیرفته شدند، ولی نزدیک سه سال پیش، در چارچوب تحریم‌های وضع شده علیه ایران، به تصمیم اتحادیه اروپا، صدها فرد حقیقی و حقوقی از جمله بانک‌های ایرانی از دستیابی به خدمات «سوییفت» محروم شدند.

آیا برقراری ارتباط بانک های ایرانی با «سوییفت»، آنگونه که به نقل از آقای سیف گفته شده، در آینده نزدیک انجام خواهد گرفت؟

ارتباط دوباره بین نظام بانکی ایران با «سوییفت» احتمالاً به چند ماه وقت نیاز خواهد داشت. به نظر می‌رسد که ایران دوباره باید درخواست عضویت بدهد و از لحاظ فنی هم باید خودش را با کدهای امنیتی این سیستم هماهنگ بکند و همه اینها زمان‌بر است.

ولی به هر حال بازگشت ایران به «سوییفت» خبر بسیار خوبی است برای بنگاه‌های صنعتی و بازرگانی ایران و همین طور کسانی مثل دانشجویان ایرانی در خارج که خواهند توانست از نقل و انتقال‌های عادی پول در سطح بین‌المللی استفاده کنند. ولی اینها به احتمال زیاد باید چند ماه دیگر هم صبر بکنند.

با توجه به چشم انداز های دوران پسا تحریم، چه مدت طول می‌کشد که ایران در روابط بانکی و مالی بین‌المللی یک جایگاه کاملاً عادی پیدا بکند؟

این پرسش بزرگ در حال حاضر هم برای محافل کسب و کار ایران مطرح است و هم برای شرکت‌های خارجی که به فکر مبادله با ایران هستند.

جواب این پرسش تا اندازه زیادی بستگی دارد به آمریکا. می‌دانیم که چند بانک بزرگ بین‌المللی به‌خصوص اروپایی که در آمریکا هم فعالیت می‌کنند، به دلیل داشتن ارتباط با ایران با جریمه‌های سنگین از سوی واشینگتن روبرو شده‌اند.

گویا انگلیسی‌ها، فرانسوی‌ها و آلمان‌ها از آمریکا پرسیده‌اند که این وضع تا کی ادامه خواهد داشت و پاسخ آمریکا نقش مهمی خواهد داشت در آینده روابط آنها با تهران، چون از جریمه‌های سنگین آمریکا می‌ترسند.

XS
SM
MD
LG