لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۳۸

مجوز اتحادیه عرب برای کمک تسلیحاتی به مخالفان بشار اسد


وزرای امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب در پایان نشست روز چهارشنبه ۱۶ اسفند خود در قاهره بر سر کمک نظامی به مخالفان بشار اسد به توافق رسیدند.

آنها همچنین از ائتلاف ملی نیروهای اپوزیسیون سوریه برای نشستن بر کرسی سوریه در اتحادیه عرب دعوت کردند.

پیش از این اتحادیه عرب تاکید می‌کرد که کمک‌ها به مخالفان بشار اسد باید انسانی و سیاسی باشد. این در حالی است که بنا بر آمار سازمان ملل متحد، جنگ داخلی در سوریه تاکنون جان بیش از ۷۰ هزار نفر را در این کشور گرفته است.

به گزارش خبرگزاری رویترز این بار اما بیانیه نشست پایانی وزرای امور خارجه اتحادیه عرب تاکید کرده است که «هر کشور بر پایه تمایل خود حق ارائه همه گونه کمک برای دفاع از خود را دارد از جمله کمک‌های نظامی برای حمایت از ایستادگی مردم سوریه و ارتش آزاد.»

این بیانیه با اجماع آرا تصویب نشده است و کشورهای لبنان، عراق و الجزایر با بندهای مربوط به سوریه موافقت نکرده‌اند.

نبیل العربی دبیرکل اتحادیه عرب که در کنفرانسی خبری متن بیانیه را می‌خواند افزود: «وزرای امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب از ائتلاف ملی نیروهای اپوزیسیون سوریه دعوت کرده‌اند تا کمیته‌ای اجرایی به منظور تصاحب کرسی سوریه در اتحادیه عرب و همچنین سازمان‌ها و کمیته‌های مربوط به آن تشکیل دهند و همچنین در نشست سران اتحادیه شرکت کنند.»

نشست سران کشورهای عضو اتحادیه عرب ۶ و ۷ فروردین آینده برگزار می‌شود.

نبیل العربی افزود: «ائتلاف تا زمان برگزاری انتخابات در سوریه و تشکیل دولتی که مدیریت این کشور را بر عهده بگیرد، به حضور در اتحادیه عرب ادامه خواهد داد.»

اتحادیه عرب حدود یک سال پیش در اعتراض به «استفاده از زور توسط دولت سوریه برای سرکوب اعتراض‌های مسالمت آمیز» عضویت این کشور را در این اتحادیه، به حال تعلیق در آورده بود.

تصمیم جدید در حالی گرفته شده است که عدنان منصور وزیر امور خارجه لبنان در نشست قاهره خواهان پایان تعلیق عضویت سوریه در اتحادیه عرب شده بود. او همچنین بر ضرورت یافتن راه حلی مسالمت آمیز برای حل و فصل بحران این کشور تاکید کرده است.

در پاسخ به منصور، حمد بن جاسم نخست وزیر و وزیر امور خارجه قطر گفت: «بشار اسد است که حمام خون در سوریه به راه انداخته است زیرا به تصمیم‌های اتحادیه عرب پایبند نبود و با ما برای حل و فصل بحران سوریه همکاری نکرد. او به جای آن مردم خود را با موشک‌های اسکاد هدف قرار گرفت و به تمام راه حل‌ها پشت کرد.»

ولید البنی سخنگوی ائتلاف ملی سوریه در مصاحبه با رویترز ضمن استقبال از تصمیم اتحادیه عرب گفت: «این تصمیم اگرچه دیر گرفته شد اما بهتر از آن است که هرگز گرفته نمی‌شد.»

او این اقدام اتحادیه عرب را گامی برای تصرف کرسی سوریه در سازمان ملل متحد توسط مخالفان بشار اسد دانست و گفت که این گام‌ها در آخر به سرنگونی نظام اسد خواهد انجامید.

در مقابل وزارت امور خارجه سوریه در بیانیه‌ای کشورهای عربی را به نقض مقررات و نظامنامه داخلی اتحادیه عرب متهم کرد.

این بیانیه که آن را خبرگزاری دولتی سوریه منتشر کرده، افزوده است: «تصمیم‌های اتحادیه عرب از ابتدا جانبدارانه بود و قصد داشت به هر بهایی دخالت نظامی را به سوریه بکشاند.»

بیانیه وزارت امور خارجه سوریه همچنین اتحادیه عرب را متهم کرده است که در برابر هرگونه راه حل سیاسی برای بحران مانع تراشی کرده و به جای آن از طرف‌هایی در اپوزیسیون و «گروه‌های تروریستی» پشتیبانی می‌کند.

این بیانیه اتحادیه عرب را تابع موضع جانبدارانه «قطر و عربستان سعودی» توصیف کرده و با انتفاد شدید اللحن از قطر این کشور را به شلیک تیر خلاص به آنچه که نامش «اتحادیه عرب» است متهم کرده است.

این بیانیه افزوده است که تصمیم‌های اتحادیه عرب «نشانگر آن است که شیوخ پول و نفت و گاز اکنون به عوامل کنترل فعالیت‌های مشترک و امنیت ملی عربی تبدیل شده‌اند تا نظر‌ها را از دشمن حقیقی که سرزمین‌ها را اشغال می‌کند و وحدت عربی و اسلامی را هدف قرار گرفته، منحرف کنند.»
XS
SM
MD
LG