لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۲۷

بهروز بیات: «پیشنهاد آمریکا» یعنی محدود کردن غنی‌سازی


روز یکشنبه ۳۰ شهریور در اولین واکنش مقام‌های ایرانی به پیشنهاد آمریکا برای قطع اتصال سانتریفیوژها، علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی گفت ایران در مذاکرات هسته‌ای پایبند منطق است و مذاکرات هسته‌ای باید با یک مقررات بین‌المللی که برای همه کشورها یکسان است انجام شود و نه با گردنکشی و گرانفروشی.

علی لاریجانی بدون اشاره به پیشنهاد آمریکا در مورد سانتریفیوژها گفت این هم یک نوع کلاهبرداری مدرن است و ایران محدودیت‌ اتمی را فراتر از مقررات نمی‌پذیرد.

علی لاریجانی گفت: «ایران در مذاکرات هسته‌ای پایبند منطق است و علاقه‌ای به کرشمه‌های بی‌‌خاصیت سیاسی آمریکا ندارد و اگر واقعا‌ً معتقد به این خط و نشان‌ها هستند چرا دنبال مذاکره می‌گردند. این چه مذاکره‌ای است که نتیجه آن از قبل با خط و نشان مشخص می‌شود.»

روزنامه نیویورک تایمز و پس از آن خبرگزاری آسوشیتدپرس روز شنبه از قول منابع دیپلماتیک که نام آنها فاش نشده است گزارش داده‌اند که واشینگتن در حال بررسی طرح جدیدی برای پیشنهاد به ایران است که تمرکز آن بر قطع اتصالات تزریق به سانتریفیوژها است. بدون اینکه شمار سانتریفیوژها کاهش داده شود.

موضوع شمار سانتریفیوژها از جمله موضوعات حساس و مورد اختلاف طرفین در مذاکرات به شمار می‌رود چون ظرفیت غنی‌سازی اورانیوم بستگی به شمار سانتریفیوژ‌ها دارد.

بهروز بیات کارشناس مستقل مسائل هسته‌ای در وین درباره پیشنهاد آمریکایی‌ها برای قطع اتصال تزریق سانتریفیوژ‌ها به رادیو فردا می‌گوید معنی این پیشنهاد کاهش ظرفیت غنی‌سازی ایران است:

please wait

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00
لینک مستقیم


بهروز بیات: «گزارش نیویورک تایمز می‌گوید لوله‌های ارتباطی سانتریفیوژ‌ها قطع و پلمب شود. این معنی‌اش این است که غنی‌سازی محدود شود. معنی دیگری ندارد. به نظر می‌آید آمریکایی‌ها متوجه این موضوع شده‌اند که بدون اقداماتی که باعث حفظ حیثیت رهبران جمهوری اسلامی حاکمیت جمهوری اسلامی شود، توافق شدنی نیست. خب یکی از دیدگاه‌هایی که به فکرشان آمده این است که الان شنیدید ولی من فکر نمی‌کنم چندان موثر باشد. چون به یک نحوی کلاه شرعی گذاشتن روی اصل این موضوع است که غنی‌سازی خیلی محدود شود... من شخصا‌ً تردید دارم که همچین چیزی بشود. مگر اینکه دولت جمهوری اسلامی در اثر اضطرار شدید از این استفاده کند برای اینکه بتواند به مردم بفروشد. اما واقعا‌ً تردید دارم. من فکر می‌کنم بهترین راه‌ حل ممکن این است که روی تعدادی که الان وجود دارد ۲۰۰۰ سانتریفیوژ توافق کنند با کنترل کامل.»

اگرچه هنوز مقام‌های شرکت‌کننده در مذاکرات هسته‌ای واکنشی به این گزارش نشان نداده‌اند، اما گروهی از سناتورهای جمهوریخواه در آمریکا این پیشنهاد آمریکا را رد کرده‌اند. محمدجواد ظریف وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران هم روز جمعه در مصاحبه‌ای با شبکه تلویزیونی پی بی اس گفته بود هیئت ایرانی برای گفت‌وگو و نه قبول تصمیمات آمرانه به نیویورک آمده است و ایران مخالف پذیرش هرگونه تعداد سانتریفیوژ تحمیلی است.

XS
SM
MD
LG