لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۱۲

«سردرگمی دولت آمریکا در مورد ایران»


باراک اوباما، رئیس جمهوری ایالات متحده
باراک اوباما، رئیس جمهوری ایالات متحده
روزنامه واشینگتن پست در سرمقاله روز بیستم آوریل می نویسد که یادداشت محرمانه رابرت گیتس وزیر دفاع آمریکا که چند روز پیش در مطبوعات انتشار یافت توجه بسیاری را به خود جلب کرد. انعکاس این دیدگاه‌ها نمونه‌ای از اظهار نظرهای یک مقام ارشد دولتی در مورد مسائلی است که شاید رسما اعلام نمی‌شوند ولی همه می‌دانند که حقیقت دارد.

بنا برگزارش نیویورک تایمز رابرت گیتس در یک یادداشت محرمانه که ماه ژانویه برای دفتر ریاست جمهوری آمریکا ارسال شده است خاطر نشان می‌کند که دولت آمریکا یک استراتژی دقیق و برنامه‌ریزی‌ شده برای مقابله با ادامه برنامه‌های هسته‌ای ایران در صورت شکست تحریم‌ها ندارد.

رابرت گیتس وجود نوعی هشدار در این یادداشت را تکذیب کرده است. اما به اعتقاد اکثر صاحبنظران دولت آمریکا فاقد یک استراتژی و برنامه دراز مدت و یا طرحی جایگزین برای برخورد با ایران در صورت شکست تحریم‌ها است.

بنابر سرمقاله واشینگتن پست موضع رسمی باراک اوباما این است که در برخورد با معضل ایران همه گزینه ها از جمله اقدام نظامی در نظر گرفته می‌شوند. اما مقامات ارشد دولت آمریکا در اظهار نظرهای رسمی همواره گزینه نظامی را کنار گذاشته و به این ترتیب حتی از طرح این گزینه به عنوان ابزاری برای تهدید نیز استفاده نمی‌کنند.

دریادار مایک مولن رییس ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا روز یکشنبه به نوعی خیال ایران را راحت کرد و گفت : «من در مورد حمله به ایران نگران هستم. من در این مورد نظرات خود را به صورت علنی مطرح کرده‌ام چون این روش می تواند عواقب ناخواسته بزرگی داشته باشد.»

به نوشته واشینگتن پست دریاسالار مایک مولن عواقب حمله نظامی را با پیامدهای برخورداری ایران از توانایی نظامی هسته‌ای مقایسه کرد و گفت :« به اعتقاد من دستیابی ایران به سلاح هسته ای باعث بی‌ثباتی گسترده‌ای خواهد شد. اما حمله به ایران نیز عواقب مشابهی خواهد داشت.» اما اسراییل و سایر کشورهای منطقه این پیامدها را یکسان نمی‌دانند.

واشینگتن پست در تشریح دیدگاه سردبیران این روزنامه با نفوذ می‌نویسد که طرفدار حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران نیست. اما شرمگینی در طرح گزینه نظامی علیه ایران به ضرر استراتژی دوگانه آمریکا است که همزمان پیشنهاد مذاکره و سیاست اعمال تحریم را به پیش می‌برد.

یکسال تلاش برای مذاکره با ایران به شکست انجامیده و روند توافق در مورد تحریم و تصویب آن با سرعت لاک پشتی به پیش می‌رود. با وجودیکه مقامات دولت آمریکا از پیشرفت مذاکرات مربوط به تحریم ها سخن می‌گویند ولی تحت تاثیر مقاومت چین و روسیه پیشنهاد قطعنامه جدید ممکن است از جدیت لازم برخوردار نبوده و در نهایت به یک پوشش قانونی برای اعمال مجازات‌های یکجانبه از سوی آمریکا و متحدان اروپایی‌اش علیه ایران بدل شود.

سرمقاله واشنگتن پست سپس این سئوال را مطرح می‌کند که تحریم‌ها به چه هدفی خواهند رسید؟ هیلاری کلینتون وزیر خارجه آمریکا هفته گذشته در مصاحبه با روزنامه فاینشنال تایمز گفت: «شاید به مذاکرات همراه با حسن نیت که پرزیدنت اوباما بیش از یکسال پیش آنرا پیشنهاد داد منجر شود.» اما انجام مذاکره با حسن نیت از سوی گروه حاکم بر ایران بسیار بعید به نظر می‌رسد.

به احتمال زیاد و در حالت مطلوب‌تر شاید اعمال تحریم‌ها به تقویت و پیروزی جنبش سبز در جنگ قدرت داخلی ایران منجر شود. اما دولت آمریکا تاکنون از تعقیب تحریم‌های گزنده‌تر مثل ممنوعیت فروش بنزین به ایران که می‌تواند خشم مردم را علیه دولت تشدید کند پرهیز کرده است.

در ادامه سرمقاله واشینگتن پست آمده استکه همه این موارد شاید به خوبی نشان می‌دهد که چرا رابرت گیتس وزیر دفاع آمریکا به گفته خودش:«چند سئوال و طرح مشخص را به ریاست جمهوری پیشنهاد کرده تا به روند تصمیم‌گیری دقیق و به موقع در قبال بحران ایران کمک کند.»

وزیر دفاع آمریکا در تشریح پیشنهاد و دیدگاه‌های خود گفت: «متحدان و دشمنان ما نباید هیچ گونه سردرگمی داشته باشند. باید کاملا مشخص باشد که دولت آمریکا برای حمایت از منافع خود و متحدانش آماده به کارگیری هر گونه طرح و اقدام جایگزین است.»

واشینگتن پست با اشاره به این جمله رابرت گیتس که «متحدان و دشمنان‌ما نباید هیچ‌گونه سرگردمی داشته باشند» می‌نویسد اگر متحدان و دشمنان ما سردرگمی داشته باشند، قابل فهم است.
XS
SM
MD
LG