لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۵۰

حماس امضای توافق با فتح را به تعویق انداخت


شماری از هواداران حماس در نوار غزه
شماری از هواداران حماس در نوار غزه
سازمان حماس که پیشتر اعلام کرده بود یکشنبه هجدهم اکتبر، بیست و ششم مهرماه هیئت خود را برای دادن پاسخ به پیشنهاد مصر در زمینه آشتی حماس و فتح به قاهره می‌فرستد، اعزام هیئت را به تعویق انداخت.

مصر جمعه موافقت کرده بود تا مهلت داده شده برای امضای توافق آشتی فلسطینی را به تاخیر اندازد. اما قرار بود هیئت حماس به ریاست موسی ابومرزوق، معاون رئیس دفتر سیاسی حماس، یکشنبه با سفر به مصر پاسخ این سازمان را به آگاهی مصر برساند.

مصر از ماه گذشته خبرداده بود که «موافقت حماس و فتح را به دست آورده تا همایش آشتی ملی فلسطینی از بیستم اکتبر در قاهره برگزار، و درپایان آن، سند آشتی ملی امضا شود».

اما مصر جمعه اعلام کرد به دلیل نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل درباره گزارش گلدستون، در زمینه عملیات ارتش اسرائیل در غزه، ضرب‌الاجل برای امضای سند آشتی را به تأخیر می‌اندازد.

روز جمعه شورای حقوق بشر،‌ گزارش گلدستون را مورد حمایت قرار داد و قطعنامه‌ای شدیداللحن علیه اسرائیل را تصویب کرد.

حماس و فتح که بر سر نحوه ارائه گزارش گلدستون به شورای حقوق بشر دچار اختلافات جدی بودند، هر دو از تصویب قطعنامه جمعه شورای حقوق بشر ابراز خشنودی عمیق کردند.

پیشتر حماس آقای محمود عباس را متهم می‌کرد که ماه سپتامبر در ارائه گزارش به شورای حقوق بشر «سهل‌انگاری» کرده است.

به نظر می‌رسید که موفقیت فلسطینی‌ها در کسب پشتیبانی اکثر اعضای شورای حقوق بشر و تصویب قطعنامه علیه اسرائیل، حماس و فتح را به امضای توافق آشتی تشویق کند.

این درحالی است که جنبش فتح چهارشنبه گذشته پیشنهاد مصر را رسماً پذیرفت و هیئت نمایندگی اعزامی فتح به قاهره، این سند را بطور یکجانبه امضا کرد.

سخنگویان حماس یکشنبه دلائل مختلفی را برای تعویق اعزام هیات خود به مصر عنوان کردند؛ ازعدم حضور حسنی مبارک رئیس جمهوری مصر و ژنرال عمر سلیمان رئیس سازمان اطلاعات مصر در قاهره به دلیل سفر اروپایی آنها گرفته تا دلیلی مانند «لزوم ادامه بررسی بیشتر سران حماس در باره جزئیات سند آشتی».

با وجود این، سخنگویان حماس گفتند «اصل آشتی ملی یک ضرورت است» اما در سند آشتی ملی ملاحظات جدید سران حماس باید در نظر گرفته شود.

فتح اعلام کرده که حماس باید سند مصر را همانگونه که از سوی فتح امضا شد، تأیید کند. مقامات فتح می‌گویند حماس در پی «بهانه‌گیری برای شانه خالی کردن از مسئولیت آشتی ملی است».

فتح تهدید کرده که اگرحماس سند را نپذیرد، انتخابات سراسری پارلمانی را ژانویه ۲۰۱۰ برگزار خواهد کرد.

در سند پیشنهادی مصر آمده است اگر فتح و حماس به توافق برسند، انتخابات پارلمانی و رهبری در یک روز، و اواخر ژوئن ۲۰۱۰ برگزار شود. حماس نسبت به برگزاری «یکجانبه» انتخابات هشدار داده است.

پاره‌ای نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که از محبوبیت حماس در افکار عمومی فلسطینی کم شده اما سخنگویان حماس تأکید دارند که نگران نیستند.

عمرو موسی، دبیرکل اتحادیه عرب روز شنبه گفت: «ادامه اختلافات داخلی فلسطینی یک سم کشنده است، و بیش از هر چیز دیگری به آرمان‌های فلسطینی لطمه زده است.»

وی اضافه کرد که «با امضای سند آشتی، باید به این مسئله تأسف‌بار در تاریخ فلسطین پایان داده شود.»

حماس ژوئن ۲۰۰۷ ، یک سال و نیم پس از کسب اکثریت در انتخابات پارلمانی، در نبرد های پرتلفاتی با نیروهای فتح در غزه، فتح را که دیرپاترین تشکل فلسطینی بود، از قدرت دراین باریکه بیرون راند و از آن زمان تا کنون، عملاً دو حکومت رقیب؛ یکی بر کرانه باختری و دیگری بر غزه حکمفرماست.
XS
SM
MD
LG